Hoofdredactie
De Quest for wisdom foundation deelt graag berichten uit de internationale (sociale) media teneinde een perspectief van interculturele levenskunst te laten schijnen op prangende situaties, multiculturele botsingen of opmerkelijke overeenkomsten dan wel verschillen en tegenstellingen tussen culturele visies en symboliek. Hieronder gaat het over transculturele symboliek rond het ei als vruchtbaarheidssymbool van Pasen.
Het is een door het christendom vaker gevolgde weg van het ‘overschrijven’ van traditionele symbolen en rituelen van oorspronkelijke culturen door middel van christelijke symboliek.
Net zoals de kerstboom is ook de paashaas en het ritueel van het eieren verstoppen/ uitdelen door de christelijke kerk ‘gereframed’ en zijn de oorspronkelijke mythische verhalen van een andere betekenis voorzien door de kerk als overwinnaar en is de oude symboliek als ‘heidens’ of ‘ketters’ weggezet.
Lees hieronder hoe deze techniek is gebruikt bij het paasfeest: in dit artikel staat op basis van uitgebreid bronnenonderzoek beschreven dat de oorsprong van Pasen een ‘lentefeest’ is van oudere natuurreligies, zoals in het Duitse Ostern en Engelse Easter hoorbaar is: in dit feest werd de vruchtbaarheidsgoding Ostera of Eostre, als godin van de lente jaarlijks geëerd.
Evenwel, er schuilt een addertje onder het gras van dit overigens betrouwbare onderzoeksverslag over de mythen van overwonnen natuurreligies en het proces hoe de kerk daarmee is omgegaan.
Het leest als een thriller dit boeiende verslag van het ont-dekken van de ‘archeologische’ lagen die bedolven zijn door eeuwenlange kerstening.
Dus, blijf goed lezen tot het einde! Trap niet te gemakkelijk in de plot: er zou een Waarheid liggen in het omarmen van ‘het echte geloof’.
Evenwel blijft dit onderzoek uiterst waardevol omdat we ermee de rijke culturele diversiteit weer bloot kunnen leggen, die door een monoculturele versie van de geschiedenis tot zwijgen werd gebracht. En het laat tevens zien hoe lastig het is bij die waardevolle exercitie niet weer in de valkuil te trappen van het installeren van een nieuw ‘Groot Verhaal’!
Bron: De Herstelde Kerk van God, David C. Pack
Pasen is een wereldwijde traditie met veel gebruiken waarvan mensen overtuigd zijn dat deze christelijk zijn. Wat is de oorsprong van de veertigdagentijd en de erediensten voor de zonsopkomst? Hoe kwam het dat de paashaas, eieren en paasbrood aan Christus’ opstanding werden verbonden? Wordt Pasen in de Bijbel genoemd? Hielden de apostelen en de vroege Kerk dit feest? De antwoorden zullen u schokken!
De meeste mensen volgen wat hen onderwezen is, veronderstellend dat wat ze geloven en doen juist is. Ze zien hun overtuigingen als vanzelfsprekend. Velen nemen niet de tijd om te bewijzen waarom ze de dingen doen die ze doen.
Waarom gelooft u wat u gelooft? Waar komen uw geloofsovertuigingen vandaan? Is de bron van uw religieuze overtuigingen de Bijbel ‒ of komt het van een andere bron? Als u zegt de Bijbel, bent u daar dan wel zeker van?
Hoe zit het met Pasen? Aangezien honderden miljoenen het vieren, zogenaamd ter ere van Jezus Christus’ Opstanding, dan heeft de Bijbel er vast en zeker veel over te vertellen. Er zijn immers tal van verzen die paashazen, eieren zoeken, mandjes met snoep, paasbroodjes, de veertigdagentijd, Goede Vrijdag en erediensten voor de zonsopkomst beschrijven ‒ en vergeet Pasen zelf niet.
Pasen vereist een nauwkeurig onderzoek en dit boekje zal dat zorgvuldig doen.