Lucht, veld en wegen van het hoofd

Inzicht en aandachtig zijn

Hoofdredactie

Lucht — wegen van het hoofdBoeddhistische en Advaita vedanta perspectievenGnosis en mystieke perspectievenGermaanse, Noordse en Keltische perspectieven

Het element lucht is verbonden met de kleur geel en met de spiraal als symbool. Deze staan voor de eeuwige in- en uitgaande beweging van de menselijke en kosmische ademhaling.

De wijsheidswegen in het elementaire veld ‘lucht’ zijn vooral te herkennen aan een wijze van ritmische afstemming: ‘zo boven zo beneden’ en als een voortgaande ont-wikkeling van binnen en buiten.

Op paden van inzicht en adem gebaseerde perspectieven

Het ‘luchtveld’ omvat culturele vormen, praktijken en perspectieven die de wijsheid baseren op ritmische afstemming tussen binnen en buiten door middel van adem, aandacht en inzicht.

In de wijsheidswegen in het ‘luchtveld’ staan resonantie en verbondenheid tussen beneden en boven, tussen een kleiner en groter zelf, tussen micro- en macrokosmos centraal.

Het ‘veld’ lucht beduidt symbolisch zowel individuele en interculturele expressievormen van wijsheid als drie groepen met cultureel ingebedde vormen. Deze zijn vooral ontleend aan de op paden van inzicht en adem gebaseerde tradities:
boeddhistische, advaita vedanta; gnosis en mystieke; Germaanse, Keltische en Noordse perspectieven.

Toelichting op de door Louis Van Marissing ontworpen pictogrammen voor het luchtveld

Boeddhistische, advaita vedanta perspectieven

De lotus staat in boeddhistische richtingen symbool voor het pad van inzicht en verlichting. Uit de modder groeiend naar het licht staan de verschillende fasen en delen van de bloem symbool voor fasen en elementen van het proces van bewustwording en geestelijke groei.

Gnosis en mystieke perspectieven

Het gnostische en mystieke pictogram is ontworpen op basis van diverse in elkaar grijpende kosmologische en astrologische systemen uit de hermetische filosofie.

Germaanse, Keltische, Noordse perspectieven

Het Runen kompas, de Vegvisir, komt uit de Noordse mythologie. Runen zijn oude schrifttekens die in steen, hout of botjes gekerfd werden. Ze werden vanaf de 3e tot ongeveer de 17e eeuw gebruikt. Dit runenschrift alfabet wordt de futhark genoemd. Het is verdeeld in drie groepen van elk acht runentekens. Elke groep noemt men een Aett: de aett van Freya, de aett van Hagalaz en de aett van Tyr.

2017-12