Rozenmaand Nieuwsbrief

0

Hoofdredactie

Nieuwsbrief Spinnend web, 7e jaargang nummer 2

A sepal, petal, and a thorn
Upon a common summer’s morn —
A flash of dew — a bee or two —
A breeze — a caper in the trees —
And I’m a rose!

Emily Dickinson

Zomerzonnewende op het noordelijk halfrond

Theeroos ― foto Joke Koppius

De start van de zomer met de zonnewende valt dit jaar op 21 juni ― altijd omstreeks deze dag in de maand juni, die vernoemd is naar Juno, godin van het huwelijk en van de matronae van het familieleven.
Op deze dag staat de zon recht boven de Kreeftskeerkring. Dat de zon zich elk voorjaar naar de Kreeftskeerkring toe beweegt en dat de dagen in de lente lengen is evenwel vanuit kosmisch perspectief schijn: een beeld van tweevoeters op het noordelijk halfrond, terwijl hun tegenvoeters op het zuidelijk halfrond zien dat de dagen juist korter worden en de zon zich op zijn verst van de Steenbokskeerkring af beweegt …
Op het moment van de zonnewende keert deze schijnbeweging zich om. Schijn en levensecht! Want onmiskenbaar geeft een klok in Amsterdam die dag aan dat het 16 uur, 48 minuten en 19 seconden licht is[1]. Hoe kun je een schijnbeeld berekenen? En wie zou die schone schijn willen ontkennen die ons ieder jaar weer in vervoering kan brengen: is er een hemelser licht dan de juni avonden tot bijna middernacht?!

Lees QFWF auteur Machteld Roede over de weersspreuken en prachtige poëzie die deze maand — die ook de rozenmaand wordt genoemd — heeft ontlokt.

De Wijsheid Winkel is open!

We zijn reuzeblij met de prachtige Wijsheid Winkel die Jimmy-Dean Hartog (Jimmy-Dean) heeft gebouwd.

Daarbij hopen we op vele kijkers en vooral kopers teneinde met de opbrengst de QFWF toekomst ook financieel veilig te stellen!

Al het educatieve materiaal van de Gulden Snede staat overzichtelijk gepresenteerd:

De questforwisdom.org site is vernieuwd

Deze voorjaarsmaanden inspireerden tot vernieuwing van de QFWF-website die dankzij QFWF auteur Greg Suffanti zeer binnenkort geheel tweetalig is!

Uiteraard hopen we dat deze voorjaarsverbouwing bezoekers aanmoedigt te gaan rondsnuffelen op de website en een cadeau voor zichzelf of vrienden aan te kopen. Bij voorbaat zijn we je al erkentelijk voor je vertrouwen omdat je daarmee de toekomst van de Quest for wisdom foundation en al haar activiteiten mogelijk maakt. We zijn blij met elke aankoop en donatie, hoe klein ook, waarmee we onze projecten kunnen blijven voortzetten!

Tijdens de zomerzonnewende verschijnt in de Animal Wisdom Collection:

Jewels of Indian Folklore ― Blurring and Blending of Cultures

EN, 2022, ISBN: 978 94 921 271 36 Afmetingen van de pdf 25*25 cm, circa 175 pagina’s.

De jonge tijger is arrogant en pocht op zijn heldendaden in de strijd, terwijl oude tijger weet dat het niet alleen om fysieke kracht en moed gaat maar dat een goed leider innerlijke kracht, moed en wijsheid dient te ontwikkelen.

Dit mooie verhaal schreef QFWF auteur Nivedita Yohana in de geest van de oude hindoeïstische, Vedische traditie ― in het bijzonder de zogenoemde Panchatantra verhalen, waarin het (samen)leven der dieren de mensenwereld weerspiegelt. De jonge tijger op de kaft en andere getekende en geschilderde dieren zijn van de hand van Nour Kayali.

Dit e-book bevat 20 dierenverhalen èn een grondige introductie tot deze hindoeïstische verteltraditie, inclusief de door Greg Suffanti met aquarellen in de beleving gebrachte wijsheid van de vijf elementen, aarde, water, lucht, vuur en ether, versterkt vanuit navertelde Indiase mythologie.
Elke ‘moraal uit het verhaal’ is naar de actualiteit gehaald met oefeningen en reflecties op de deugden die de dieren vertegenwoordigen. De tot leven gewekte wijsheid van de vijf elementen en de dieren vertegenwoordigt een elementaire kracht, die culturen met elkaar verbindt! Dit maakt het boek niet alleen een pareltje om van te genieten, het is tevens zeer geschikt als materiaal voor interculturele educatie.

Engelstalig. Bestel via de Wijsheid Winkel of info@questforwisdom.org

Na de Engelse uitgave Caught in the Cosmic Web — Ghanaian Folk Tales in the Twenty-First Century komt binnenkort de Nederlandse drietalige versie uit:

Gevangen in het Kosmische Web ― Ghanese Volksverhalen in de 21e Eeuw

NL, Akan/Twi en Ewe, 2022, ISBN: 978 94 921 27 129
Afmetingen van de pdf 25*25 cm, circa 140 pagina’s

Ghanese verhalen over de spin Anansi en andere dieren. Direct uit de orale traditie voor het eerst op schrift gesteld door dr. Kofi Dorvlo! Met een inleiding door dr. Louise Müller, dr. Heidi Muijen & mr. Johann Gomes.

De vrolijke illustraties van Josee Tesser brengen de oude Ghanese verhalen tot leven voor hedendaagse lezers met haar verfrissende en artistieke interpretaties.

Drietalig e-book: NL, Akan/Twi en Ewe. Bestel via de Wijsheid Winkel of informeer: info@questforwisdom.org, verschijnt in de nazomer.

Honderd procent van de inkomsten door de verkoop van deze QFWF collecties zal worden gebruikt voor onze komende QFWF projecten, die allemaal non-profit zijn en door vrijwilligers worden gerealiseerd!

E-book met Malagassische dierenwijsheid in voorbereiding

De kikkers die om een leider vroegen ― tekening Mirelva Romano

Een gezegde luidt

“Ieder volk krijgt de leider die het verdient”.

Deze wijsheid is verwerkt in een dierenverhaal uit Madagaskar door QFWF auteur Marcel Reyners vertaald en voorzien van aansprekende tekeningen.

Een Nederlandstalig e-book met Malagassische dierenwijsheid is in voorbereiding. Bestel via de Wijsheid Winkel of informeer: info@questforwisdom.org

Neus rustig verder rond in de Wijsheid Winkel!

Koop de e-books direct: via de Wijsheid Winkel en profiteer als early bird van de vroege vogelprijs deze lente tot 21 september 2022: € 9,50 per e-book.
En als QFWF Vriend(in): € 7,50 per e-book!

Lees meer over alle series van de Gulden Snede en informeer naar mogelijkheden:
Of lees meer over de e-books en achtergronden van het Animal Wisdom programma

Nieuws van Quest 1 Het Wijsheidsweb

Het Wijsheidsweb groeit gestaag met Wijsheden en Forumbijdragen. Ook de Redactionele pagina’s groeien stap voor stap door verbetering en vernieuwing. Te samen een ongekend interessant aanbod, dat inmiddels de 1250 overschrijdt …

Een aantal van die WW-bijdragen wordt de komende tijd gebundeld in de nieuwe QFWF Wijsheid Collectie e-books. De QFWF auteurs Hans van Rappard, Marcel Reyners, Heidi Muijen ― en anderen … tekenen hier alvast voor!

De QFWF e-books krijgen alle ook een plek in de Koninklijke Bibliotheek en worden daarmee voor de ‘eeuwigheid’ toegankelijk!

Betrokken harten èn handen gezocht …

Al deze bijzondere programma’s en activiteiten zijn mogelijk dankzij de belangeloze inzet van vele harten, handen, ogen en hoofden rond de QFWF.
De subsidie van fonds Zuidoost/PBC gaf het Animal Wisdom programma een boost. Graag zouden wij hierop voortbouwen met behulp van een volgende schenking of subsidie …

Ken je mensen die ons daarbij willen helpen of ingangen in hun netwerk hebben? Of heb je zin zelf te participeren bij één van de QFWF-projecten?

Co-creatief in een ontwikkelteam of achter de schermen voor het vorm geven van het bijzondere materiaal? Of wil je helpen bij het organiseren en presenteren ervan met workshops en ontmoetingsdagen?

Interesse? Meld je aan!
Neem contact met ons op! Laat ons je ideeën weten!

Doneren aan de QFWF? Heel graag!

Zie: donaties aan de Quest for wisdom foundation

Word QFWF-vriend(in)

Je bent al QFWF-vriend(in) vanaf € 45,= per jaar!

Behalve dat je zo bijdraagt aan alle goede dingen die de QFWF probeert te realiseren krijg je als QFWF-vriend(in) korting op:

aanschaf van educatief materiaal van de Gulden Snede, zoals

en

QFWF-vriend(in) word je door minimaal € 45,= over te maken op NL14TRIO0777827654 t.n.v. de Quest for wisdom foundation te Weesp òf door dit bedrag via de donatieknop te doneren.

Quintessence

De roos kent geen waarom

De roos kent geen waarom, zij bloeit omdat zij bloeit,
zij acht zich niet noch vraagt of men zich met haar moeit.

De roos die in uw tuin u om haar weelde bloeit,
heeft al van eeuwigheid in God net zo gebloeid.

Uw hart ontvangt als dauw genaden menigvoud
indien u zich als een roos voor God ontvouwt.[2]

Angelus Silesius, Duits dichter en mysticus (1624-1677)
Noten

[1] Zie: wibnet.nl/natuur/jaargetijden/zomerzonnewende-is-de-langste-dag-van-het-jaar
[2] Zie: Leven zonder waarom ― mystieke tweeregelige of vierregelige verzen van Angelus Silesius opnieuw uitgegeven

Avatar foto

Heidi Muijen en Joke Koppius vormen gezamenlijk de hoofdredactie van de Quest for wisdom foundation. De Redactionele pagina's zijn afkomstig van de hoofdredactie en — indien aangeven — door en met medewerking van derden geschreven.

1 2 3 5

Schrijf een reactie