Spinnenmaand Nieuwsbrief

0

Hoofdredactie

Nieuwsbrief Spinnend web, 7e jaargang nummer 3, 21 september 2022

Septemberregen, komt zaad en wijnstok wel gelegen!

Hemelse gerechtigheid

Mysterieuze mist ― foto Joke Koppius

September brengt heerlijk verkoelend hemelwater na de tropische zomer!
Met alle wisselvalligheid van het weer en de onzekerheid van climate change, geeft de vertrouwde wisseling der seizoenen rust aan het leven.

Hemelse gerechtigheid, zo zeiden onze wijze voorouders. De constanten in ons leven — zoals het ritme van dag en nacht, de seizoenswisselingen, leven en dood, de eeuwige rondgang van de hemellichamen rond de zon … — zagen zij als de goede werken van de Onsterfelijken: dat mensen steeds weer verliefd worden door de zachte hand van Aphrodite ofwel Venus, godin van de liefde, de strijd om het bestaan die oorlogsgod Ares ofwel Mars aanwakkert en Demeter, godin van de gewassen die elk najaar afscheid neemt van haar dochter Persephoné, wanneer zij weer naar haar echtgenoot Hades van de onderwereld vertrekt — tot groot verdriet van Demeter; reden waarom al het groen op aarde zich terugtrekt en verdort.

Een minder bekende godin is Astraea, die de gerechtigheid onder haar hoede heeft. Zij bleef als laatste achter toen alle Onsterfelijken wegtrokken van de aarde naar het Olympos gebergte.
Dit luidde het IJzeren tijdperk in, tijd van verval en toenemende wanorde in de wereld. De dichters en filosofen bewaarden de schone herinnering en bezongen de Gouden Tijd waarin de mensen wandelden met de goden en godinnen! De mythen mogen naïeve verzinsels lijken, voor wie hore wil bevatten ze wijsheid verpakt in beelden; een visionaire blik op de desintegratie van de wereldorde waar wij nu getuigen van zijn — met iedere dag een kans voor een nieuw begin …

Lees meer over september van QFWF auteur Machteld Roede over deze godinnen, de maand van de spinnen en de weersspreuken van deze maand.

Nieuw geweven draden

In deze Spinnenmaand tonen wij met vreugde en trots nieuw geweven draden in de organisatie van de QFWF. Wij zijn blij met twee nieuwe bestuursleden, met de versterking van de Redactieraad tot een 10-tal en ook met de inmiddels 14 erevriend(inn)en …! De QFWF-website en de LinkedIn pagina kregen deels een mooi nieuw jasje en staan er weer fleurig en actueel bij.

Quest 2: Gulden snede

De Vier Winden in de Wijsheid Winkel!

In de etalage van de deze zomer geopende Wijsheid Winkel staat het fraai vormgegeven tweede fysiek door de QFWF uitgegeven Vier Winden met het dialoogtafelkleed — dat ook als Engelse versie Four Winds verkrijgbaar is.

Vier Winden is een dialogisch spel rond een kleurrijk dialoogtafelkleed vol symboliek, waarmee je een kwestie met mythische en interculturele perspectieven belicht.

Het is geschikt voor een gezelschap van 2 tot 8 personen. Met behulp van de Dialoogwijzer kan een vriendengroep, familie of team op queeste ofwel ontdekkingstocht gaan naar ieders persoonlijke betrokkenheid bij een (collectief) vraagstuk, probleem of thema:
Lees hier mee over het dialogische Wereldspel Vier Winden en de Four Winds.

Voor de vroege vogel korting op dit NL of EN Wereldspel (€ 50 i.p.v. € 60,= voor de speldoos en € 30,= i.p.v. € 35,= voor het Dialoogtafelkleed): meld je aan info@questforwisdom.org
Na 21 december gelden de normale prijzen in de Wijsheid Winkel

Quest 3: Workshops en masterclasses

Bovendien is het mogelijk een begeleide Art Dialogues rond de Dialoogtafel van de Vier Winden te organiseren met een begeleider van de Quest for wisdom foundation:
ervaar hoe speelruimte te creëren en de beelden die we over elkaar en van onszelf hebben te bevragen!

De spel– en dialoogbegeleider ziet toe op een veilige sfeer en stelt uitnodigende vragen hoe de beelden verwijzen naar een eigen associatie of naar een cultureel symbool ― zoals de Jacobschelp naar een pelgrimsroute ― een verhaal, zoals de regenboog naar mythische verhalen uit Oost, West, Noord en Zuid verwijst; of een gezegde, zoals de meander naar ‘go with the flow’.

Als gezelschap onderzoek je een kwestie  door deze te verbinden met de symboliek op de Dialoogtafel. Zo ontstaat er een queeste langs filosofische en mythische wegwijzers tot aan het centrum, de plaats waar de Vier Winden waaien en er geoogst wordt voor ieders levenskunst in het leven van alledag.

Zie Workshops en masterclasses voor deze en andere mogelijkheden.

Quest 3: De Jaarlijkse Ontmoetingsdag op 29 oktober 2022

Ingrediënten voor de Kosmopolis: Worden wie je bent!

Zaterdag 29 oktober is de jaarlijkse Ontmoetingsdag van de Quest for wisdom foundation rond het thema: Grenzen of vertakkende wortels tussen culturen?

We gaan met elkaar de kwestie onderzoeken: hoe binden culturele wortels je vast aan een kuddegeest en hoe Vogel-Vrij ben je als je wordt wie je bent … ?

Zijn er wel grenzen tussen culturen of zijn dat verzinsels in ons hoofd?
Zijn we met elkaar verbonden als wereldburgers, zoals hoorbaar is in muziek, zichtbaar in beelden en te beluisteren in de verhalen en de eigen familiegeschiedenis?
Welke grenzen trekken wij zelf, bieden ze beschutting of zijn het muren waartegen de medemenselijkheid stukslaat?

Deuren van ‘de Uitkijk’ in theater Wesopa in Weesp gaan open vanaf 12.00 uur.
Inloop met hapjes & drankjes en informele ontmoetingen met elkaar.

Een ritueel lint Welke kleur en klank geef jij aan de kosmopolis … ? met Jhanna Houweling, Maud van Ingen en Heidi Muijen langs drie workshops: een polyloog waarin beelden meespreken van Nour Kayali & Robin Stemerding, een muzikale quiz door François Reincke, ‘building your own tribe’ door Nivedita Yohana en met een muzikale omlijsting door Henry Muldrow en zijn trio.

17.00 uur Afronding programma; daarna aan de bar met een drankje nababbelen!

Reserveer de dag in je agenda en geef je op: info@questforwisdom.org
Je aanmelding is definitief door je bijdrage in de kosten: € 35,= over te maken op Bank NL14TRIO0777827654 t.n.v. de Quest for wisdom foundation te Weesp.

Quest 2: Nieuw in de QFWF Animal Wisdom Collection

Dit najaar verschijnen in de QFWF Animal Wisdom Collection:

Gevangen in het Kosmische Web ― Ghanese Volksverhalen in de 21e Eeuw

NL, Akan/Twi en Ewe, 2022, ISBN: 978 94 921 27 129
Afmetingen van de pdf 25*25 cm, circa 173 pagina’s

Vertaling van de Ghanese verhalen over de spin Anansi en andere dieren, die direct uit de orale traditie voor het eerst op schrift zijn gesteld door dr. Kofi Dorvlo en door hem en dr. Louise Müller ingeleid zijn vanuit Ghanees-Filosofisch perspectief.

In de Nederlandse editie vertellen Heidi Muijen & Johann Gomes over het perspectief, het Rad van Dierenwijsheid, van waaruit zij met het team van de Nederlandse vertaling hebben vertaald:

“… hoe langer je je in de sprookjesachtige wereld van deze dierenverhalen onderdompelt, hoe meer ze gaan leven! Het wel en wee van de slimme spin en zijn vrienden — ijverige mier en krekel de levensgenieter, de naar binnen gekeerde gier en de rattenstreken van zijn broer, het spel tussen kat en muis, neushoornvogel, die de worst voor zijn neus weerstond en trouw bleef, wijze schildpad en sterke antilope, krokodil die zich goed onder water weet te redden, maar van Anansi kan leren hoe overzicht te houden in de luchtwereld — zie daar het bonte gezelschap van het schouwtoneel in onze ziel. Ze weerspiegelen welke koningswijsheid en narrenstreken wij kunnen ontwikkelen voor het goede leven in de gemeenschap. Deze twee-, vier en achtpotigen mogen gevleugeld of geschubd zijn, ze lijken als twee druppels water op de figuren en (innerlijke) stemmen uit je eigen levensverhaal ….”

De vrolijke illustraties van Josee Tesser brengen de oude Ghanese verhalen tot leven voor hedendaagse lezers met haar verfrissende en artistieke interpretaties.

Drietalig e-book: NL, Akan/Twi en Ewe. Reserveer of informeer: info@questforwisdom.org

Madagaskar, Land van Orale Cultuur, Lemuren en Kameleons

Ook het 7e QFWF Animal Wisdom e-book komt binnenkort uit!

NL, 2002, ISBN: 978 94 92 127 129

Afmetingen van de pdf 25*25 cm, circa 79 pagina’s

Het e-book bevat Malagassische dierenverhalen door QFWF auteur Marcel Reyners vertaald. Het is zeer rijk geïllustreerd met dierenfoto’s en foto’s van borduurwerk door Malagassische vrouwen, met originele tekeningen door Mirelva Romano en dito aquarellen door Greg Suffanti. Ziehier een snufje vissenwijsheid van

De Grote Paling en de Kleine Paling ― Verteld door een Antambahoaka uit Mananjary

De Grote Paling en de Kleine Paling ― aquarel Greg Suffanti

Een kleine paling ziet een dikke en vraagt hem:

Hoe komt het dat jij zo dik bent?

Ik eet geen ijzer[1]verborgen in vlees en ik ga geen koud huis binnen. Ik ben ook altijd ver van de nachtvuren gebleven uit vrees om doorboord te worden door de visspeer[2]van de vissers. Als je oud wil worden en ook zo dik als ik ben, moet je precies doen zoals ik.

Je hebt gelijk, zei de kleine paling, hoewel ze inwendig hier geen geloof aan hechtte.

Nederlandstalig e-book. Reserveer of informeer: info@questforwisdom.org

Honderd procent van de opbrengst van deze QFWF Animal Wisdom collection wordt gebruikt voor onze komende QFWF projecten, die allemaal non-profit zijn en door vrijwilligers worden gerealiseerd!

Neus rustig verder rond in de Wijsheid Winkel!

Koop de e-books direct: via de Wijsheid Winkel en profiteer als early bird van de vroege vogelprijs dit najaar tot 21 december 2022: € 9,50 per e-book.
En als QFWF Vriend(in): € 7,50 per e-book!
Of lees meer over de e-books en achtergronden van het Animal Wisdom programma

De QFWF e-books krijgen alle ook een plek in de digitale Koninklijke Bibliotheek en worden daarmee voor de ‘eeuwigheid’ toegankelijk!

Lees meer over alle (andere) series van de Gulden Snede en informeer naar mogelijkheden.

Nieuws van Quest 1 Het Wijsheidsweb

Het Wijsheidsweb groeit gestaag met Wijsheden en Forumberichten.

Ook de Redactionele pagina’s groeien stap voor stap door verbetering, en vernieuwing.

Te samen een ongekend interessant aanbod, dat inmiddels de 1250 webpagina’s royaal overschrijdt.

Betrokken harten èn handen gezocht …

Al deze bijzondere programma’s en activiteiten zijn mogelijk dankzij de belangeloze inzet van vele harten, handen, ogen en hoofden rond de QFWF.
De subsidie van fonds Zuidoost/PBC gaf het Animal Wisdom programma een boost. Graag zouden wij hierop voortbouwen met behulp van een volgende schenking of subsidie …

Ken je mensen die ons daarbij willen helpen of ingangen in hun netwerk hebben? Of heb je zin zelf te participeren bij één van de QFWF-projecten?

Co-creatief in een ontwikkelteam of achter de schermen voor het vorm geven van het bijzondere materiaal? Of wil je helpen bij het organiseren en presenteren ervan met workshops en ontmoetingsdagen?

Interesse? Meld je aan!
Neem contact met ons op! Laat ons je ideeën weten!

Doneren aan de QFWF? Heel graag!

Zie: donaties aan de Quest for wisdom foundation

Word QFWF-vriend(in)

Je bent al QFWF-vriend(in) vanaf € 45,= per jaar!

Behalve dat je zo bijdraagt aan alle goede dingen die de QFWF probeert te realiseren krijg je als QFWF-vriend(in) korting op:

aanschaf van educatief materiaal van de Gulden Snede, zoals

en

QFWF-vriend(in) word je door minimaal € 45,= over te maken op NL14TRIO0777827654 t.n.v. de Quest for wisdom foundation te Weesp òf door dit bedrag via de donatieknop te doneren.

Quintessence

L’automne

Un cheval s’écroule au milieu d’une allée
Les feuilles tombent sur lui
Notre amour frissonne
Et le soleil aussi.

Jacques Prévert (1900-1977)[3]
Noten

[1] Vishaak en (vis-)vallen: een gevangen vis of paling kan niet meer naar de oppervlakte waar het warmer is.
[2] Ferrand gebruikt het Franse ‘Fouine’; foène: speer om palingen te vangen: zie: patrimoine-vendeen.com/Peche-aux-congres-a-la-foene-reportage-video-photos.html. Of ook: fr.wikipedia.org/wiki/Fo%C3%ABne
[3] Prévert, Jacques (1949) Paroles. Paris: NRF Le Point du Jour.

Avatar foto

Heidi Muijen en Joke Koppius vormen gezamenlijk de hoofdredactie van de Quest for wisdom foundation. De Redactionele pagina's zijn afkomstig van de hoofdredactie en — indien aangeven — door en met medewerking van derden geschreven.

1 2 3 5

Schrijf een reactie