Indiaanse volkeren en culturen

Hoofdredactie

Afrikaanse volkeren en culturenIndiaanse volkeren en culturenAboriginal, Maori en andere Polynesische volkeren en culturen

Indiaanse volkeren en culturen zijn uit Azië afkomstige nomadenstammen, die tussen 60.000 tot 10.000 jaar geleden — de toen bevroren Beringstraat — overstaken. Ze vestigden zich over heel Noord- en Zuid-Amerika in zeer veel culturele gemeenschappen die meer dan 1.500 verschillende talen spraken.

Hoewel het gezien deze diversiteit problematisch is om van ‘de’ Indiaanse filosofie te spreken, zijn er een aantal aspecten te benoemen, die eigen zijn aan het ‘aardse wijsheidsveld’: zoals de verbondenheid en gelijkwaardigheid van alle levende wezens op aarde, de verwantschap tussen mensen en dieren (totemisme) en de sacraliteit van de natuur.

De zogenaamde Azteken van Mexico noemden zichzelf de Culhuah, Mexica of Tenochcah. Het woord ‘Azteken’ stamt uit de taal Nahuatl en duidt op de legendarische plaats van oorsprong van de ‘mensen uit Aztlan’ (culturele groepen uit Midden-Amerika).
Volgens die mythische overlevering was die plaats daar, waar een slang op een cactus een adelaar zou verslinden. Deze slang verslindende adelaar op een cactus is als wapen op de vlag van Mexico te zien.

De Inca-culturen — die vanuit Cuzco in Peru over 4.000 km lengte het Andesgebergte (van het huidige Colombia tot Chili) bevolkten — bouwden onder een dynastie van Inca-overheersers ingenieuze bouwwerken, tempels en irrigatiesystemen.
Deze zijn nu alleen nog zichtbaar in en rond de stad Machu Picchu.

  • Adelaar, W.F.H. (1988) Het boek van Huarochiri. Mythen en riten van het oude Peru. Amsterdam: Meulenhoff.
  • Allen, B. (2000) De laatste medicijnmannen. Haarlem: Uitgeverij Schuyt & Co.
  • Artist, R. (2016) Indiaans verhaal. In de schaduw van twee beschavingen. Zutphen: Walburg pers.
  • Forbes, J.D. (2008) Columbus and other Cannibals. Davis: University of California Press.
  • Forbes, J.D. (1988) Black Africans and Native American: color, race, and caste in the evolution of red-black peoples. Oxford/ New Yoirk: Basil Blackwell.
  • Lane, P. jr., Bopp, J., Bopp, M, Brownn, L. et al.(1984) The sacred tree, reflections on native American spirituality. Twin lakes: Lotus press.
  • Lecher, J. & Zantwijk, R. van (1991). De Azteken. Kroniek van een verdwenen cultuur. Amsterdam: Meulenhoff.
  • Libbrecht, U., Kimmerle, H. & Janssens (red) (2016) Filosofie zonder grenzen. Antwerpen/ Apeldoorn: Garant.
  • Van Kerckhove, C. & Heyvaert, E. (2016) Van de wereld. Filosofische reisimpressies van gebruiken, rituelen en sjamanisme. Antwerpen/ Apeldoorn: Garant.
  • Waterman, K-J, Jacons, J. & Gehring, Ch. T. (2009) De vroegste beschrijvingen van Indianen langs de Hudsonrivier (1609 — 1680). Zutphen: Walburg Pers.
2018-03