Lengende Nieuwsbrief

0

Hoofdredactie

Nieuwsbrief Spinnend web, 8e jaargang nummer 1

Als de dagen gaan lengen …

Een nieuw geluid ― foto Heidi Muijen

De gastvrije aarde

Nieuw zaad
is trouw.
Het wortelt het diepst
op de plaatsen
die het leegst
zijn.

Clarissa Pinkola Estés

De QFWF in lentetooi!

Met Gorters “Een nieuwe lente en een nieuw geluid …” blikken wij als QFWF terug op de enorme groeispurt in de eerste zeven jaar van ons bestaan en verheugen ons op de volgende zeven jaar!

De drie Quests staan stevig geworteld en er klinkt een nieuw geluid door de aanwas in het bestuur en het formeren van een Soul Circle ofwel Doe Denk Kernkring met energie voor een kleurrijke bloei.
De Soul Circle/ Kernkring rond de QFWF vormen de ambassadeurs naar buiten toe en zijn intern verbindende personen, die QFWF-initiatieven aanzwengelen en helpen vorm te geven zodat de 3 Quests verder blijven stromen.

De 2023 QFWF laat graag haar lentetooi zien met Quest initiatieven:

Quest 3: Lessen uit het slavernijverleden, Ontmoetingsdag 2023

Om de kosmopolis als culturele samenklank en kleurrijk ‘tableau vivant’ in beleving te brengen moeten we ons eerst afvragen: “Welke ingrediënten houden de geschiedenis van overheersing en onderdrukking in stand?”

In de knop, als projectvoorstel aan het fonds Cultuurparticipatie voorgelegd, is het QFWF-project “Wereldburgerschap van de straat”. Naar we hopen honoreert dit fonds onze aanvraag zodat die knop uitbundig kan bloeien!
Het op de Ontmoetingsdag 2022 aangesneden thema gaan wij verdiepen en we stellen het nadrukkelijk in het licht van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden (1 juli 2023 tot 1 juli 2024):

Hoe de goede lessen te trekken uit het koloniale en slavernij verleden om interculturele ingrediënten te sprokkelen voor de ontwikkeling tot wereldburgerschap?

Het QFWF-Ontwikkelteam gaat rond dit thema een bijzonder kunstzinnig en dialogisch programma ontwikkelen voor de Ontmoetingsdag in het najaar. De Interculturele Polyloog-Worden wie je bent! met Nour Kayali (2006, Syrië) zetten wij voort met nieuwe interculturele beelden van haar hand.

Wanneer het fonds Cultuurparticipatie ons projectvoorstel honoreert, kunnen groepen uit het sociale domein ook van dit kunstzinnige programma profiteren, in de vorm van een Wereldburgerschapsles voor scholen; en als voortzetting van de QFWF deelname aan het Huis van alle Talen van de OBA Bijlmerplein. Wij verheugen ons op meer beeldend werk van Robin Stemerding, zoals hij maakte voor ons Animal Wisdom storytellingproject.

Ook op meer gedichten zoals ‘de kwaaie moed van Columbus’ van Fred de Haas en over andere ingrediënten die de eeuwenlange geschiedenis van overheersing en onderdrukking in stand houden.

Met de Quest for wisdom rap door Henry Muldrow in herinnering verheugen wij ons op een muzikale vertolking van dit belangrijke thema door Culturele Droomwevers.
Luister alvast naar Droomwevers Ode aan de Lente.

“Rond twintig maart komt het lenteseizoen.
De dagen worden warmer; de planten worden groen.”

Heliconia rostrata ― foto Joke Koppius

Het project “Wereldburgerschap” voorziet ook in een samenwerking met Wehpokamanong (betekent “met opgeheven hoofd”), de vereniging die het culturele erfgoed van inheemse groepen uit Suriname in Nederland bewaart en aan de jonge generaties doorgeeft.

Met hen is de QFWF in 2021 een samenwerking gestart, wat leidde tot de ‘levenslessen’ van een wijze vrouw, die op het Wijsheidsweb zijn opgetekend. Hier in Nederland noemen ze haar tante of oma Rosa, in Suriname kreeg zij de naam Jumeroeme ofwel ‘sterke vrouw’, reeds als jong meisje. De genezer, de piai, gaf haar die; nadat zij ontwaakt was uit haar schijndood door de kracht van de één keer per jaar bloeiende rode Palulu.

Met hart en ziel geeft zij aan de jongeren taalles want

“Met mijn kleinkinderen wil ik ook in de Indiaanse taal kunnen spreken. En dat zij de oude liederen leren zingen.”

Zin om aan het project mee te doen? Geef je op: info@questforwisdom.org

Quest 2: Gulden Snede Prijsvraag

“… Ons werk is niet het geheim van de roos ontrafelen
Ons werk is misschien: door het verhaal van een ander, ons laten betoveren …”

Een parel van wijsheid uit het gedicht van Erfan PourmohammadiZachtjes en bewonderend van mens tot mens“.

Als QFWF willen wij graag betoverd worden door de verhalen en lentefrisse ideeën van wisdomseekers van alle pluimage!
Eigenzinnige expressies — zowel poëtisch als prozaïsch — of visionaire beelden zijn welkom. Criterium is dat ze origineel zijn en inspirerend werken hoe als QFWF de drie Quests verder te laten stromen: Quest 1 met het Wijsheidsweb; Quest 2 met het kunstzinnige educatieve materiaal van wijsheidsboeken en spel-&dialoogvormen; en Quest 3 met het organiseren van levende ontmoetingen:

  • Wie heeft een verfrissend idee over de uitstraling of inrichting van onze drie websites: Quest for wisdom foundationWijsheidswebAnimal wisdom?
  • Wie heeft een gedicht of essay over de Quest for wisdom werelddroom?
    “Ieder mens verlangt naar het goede leven en iedere cultuur heeft wijsheid hoe als mens en als gemeenschap tot bloei te komen: een rode draad die alle windstreken met elkaar verbindt.”

Hoe laten we die droom aansluiten op actuele en maatschappelijke kwesties?

  • Wie heeft een betoverend beeld van betrokken harten, opmerkzame ogen en handen uit de mouwen als QFWF-veren en kleurrijk lentekleed?

Als beloning publiceren wij jouw idee, gedicht, verhaal of beeld op de website en krijg je een e-book uit de Wijsheidswinkel naar keuze uit het Animal Wisdom programma. Bovendien krijgt de winnaar een van de Gulden Snede spel & dialoogvormen cadeau tijdens een persoonlijk ‘quest gesprek’ met wat fris, koffie of thee.

Zin om mee te doen? Geef je op: bestuur@questforwisdom.org

De WijsheidsWinkel

Deze lente komen Ghanese dierenverhalen Caught in the Cosmic Web in een NL vertaling uit: Gevangen in het Kosmische Web — met een in- en uitleiding over de elementaire dierenwijsheid in de verhalen.

Over herkenbare morele dilemma’s en levenslessen van de slimme spin Anansi en zijn vrienden — de ijverige mier en krekel de levensgenieter; de neushoornvogel, die de worst van macht voor zijn neus weerstaat en zijn neef trouw blijft; de krokodil die zich goed onder water weet te redden, maar van Anansi kan leren hoe overzicht te houden in de luchtwereld.

Johann Gomes en Heidi Muijen hebben het afgelopen jaar aan de vertaling gewerkt en zich in de verhalen ondergedompeld. Door ze ook tussen de regels af te tasten en te ‘(be-) proeven’ dient zich een betoverende sprookjesachtige wereld vol wijsheid aan.
Meer over de schoonheid en elementaire wijsheid der dieren kun je als een reflectie na elk verhaal lezen. En natuurlijk bevat de NL-versie dezelfde fraaie tekeningen van Josee Tesser!

Wijsheid van Krekel en Mier — Josee Tesser

Wie zich nu reeds intekent voor een exemplaar als vroege vogel — of als QFWF-vriend(in) — ontvangt een verrassing uit de Wijsheidswinkel: administratie@questforwisdom.org

Er geldt een feestelijke prijs tot 21 juni 2023: € 9,50 per e-book.
Als QFWF Vriend(in): € 7,50 per e-book!

Alle e-books zijn direct via de Wijsheid Winkel te koop!
Lees meer over de achtergronden en over deze en andere series van de Gulden Snede
Informeer naar mogelijkheden in eigen kring een spel- of dialoogvorm (desgewenst met een QFWF-begeleider) te organiseren: info@questforwisdom.org

De QFWF e-books krijgen alle ook een plek in de digitale Koninklijke Bibliotheek en worden daarmee voor de ‘eeuwigheid’ toegankelijk!

Nieuws van Quest 1 Het Wijsheidsweb

Het Wijsheidsweb blijft als online archief en concretisering van het Rad van interculturele levenskunst gestaag groeien, vooral dankzij de drijvende kracht van Joke Koppius, samen met Heidi Muijen als hoofdredactie; èn dankzij de Redactieraad en vooral het honderdtal betrokken QFWF-auteurs. Van hun hand verschijnen er bijdragen op de lunaire verschijningsdata: nieuwe maan, eerste en laatste kwartier en volle maan; van enkelen regelmatig, van sommigen incidenteel en anderen hebben slechts eenmalig bijgedragen.
Sinds de 647 Wijsheden eind 2021 is het Wijsheidsweb gegroeid naar ruim 750 Wijsheden eind 2022, waarvan meer dan 230 Engelstalig en inclusief 85 Redactionele pagina’s; het Forum/platform gedeelte van de website maakte een forse groei door naar 500 berichten. Tezamen bestaat het Wijsheidsweb uit een ongekend interessant aanbod van circa 1330 webpagina’s.

Door vanuit het Wijsheidsweb steeds actuele en bijzondere wijsheden te posten via Facebook, het QFWF videokanaal en LinkedIn zet de Hoofdredactie regelmatig een bijzondere Wijsheid in het zonnetje en vraagt daarmee tevens aandacht voor de doelstellingen van de QFWF.
De respectievelijk nieuw aangetreden bestuursleden en lid redactieraad — Erfan Pourmohammadi, Michael Susanto en Mitra Muijen — posten sinds kort ook via Instagram en andere sociale media, om de jongere generaties beter te bereiken.

Doneren aan de QFWF

Elke donatie of gift, hoe klein ook, is welkom! Door de Culturele ANBI-status geldt voor de belastingen:

  • Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken.
  • Ondernemingen die onder de vennootschapsbelasting vallen, mogen 1,5 keer het bedrag van de gift aftrekken in de aangifte vennootschapsbelasting.

Wij zijn ook blij met immateriële giften: heb je zin te participeren bij één van de QFWF-projecten?

Co-creatief in een ontwikkelteam van onze Quests?
Of achter de schermen het bijzondere materiaal dat wij van de WW-auteurs en kunstenaars aangeleverd krijgen, helpen vorm te geven?
Of wil je helpen bij het organiseren en presenteren van ontwikkelde thema’s met workshops en ontmoetingsdagen?

Interesse? Meld je aan!
Neem contact met ons op! Laat ons je ideeën weten!

Doneren aan de QFWF? Heel graag!

Word QFWF-vriend(in)

Je bent al QFWF-vriend(in) vanaf € 45,= per jaar!

Behalve dat je zo bijdraagt aan alle goede dingen die de QFWF probeert te realiseren krijg je als QFWF-vriend(in) korting op:

en

Meld je aan info@questforwisdom.org

QFWF-vriend(in) word je door minimaal € 45,= over te maken op NL14TRIO0777827654 t.n.v. de Quest for wisdom foundation te Weesp òf door dit bedrag via de donatieknop te doneren.

Quintessence

Uit De narcis en de boterbloem

Nog even en dan
rommelen de boterbloemen
op buigzame steeltjes
kris-kras door het gras
weven een zoemend
honingtapijt …

Rosalie de Wildt
Avatar foto

Heidi Muijen en Joke Koppius vormen gezamenlijk de hoofdredactie van de Quest for wisdom foundation. De Redactionele pagina's zijn afkomstig van de hoofdredactie en — indien aangeven — door en met medewerking van derden geschreven.

1 2 3 5

Schrijf een reactie