Aarde, veld en wegen van het oog

Lijfelijk present-zijn en natuurlijke verbondenheid

Hoofdredactie

Aarde, wegen van het oog — Afrikaanse volkeren en culturenIndiaanse volkeren en culturenAboriginal, Maori en andere Polynesische volkeren en culturen
Het element aarde is verbonden met de kleur groen en met het oog als symbool. Deze staan voor lijfelijk present-zijn en natuurlijke verbondenheid en verwijzen als symbolische aanduidingen voor aardse, fysieke en traditionele uitingsvormen van wijsheid.

De wijsheidswegen in het elementaire veld ‘aarde’ zijn vooral te herkennen aan aardse en geaarde vormen van wijsheid, die uiting geven aan natuurlijke verbondenheid met het leven en alle wezens op aarde, met het oog op wederkerigheid in relaties en het volgen van de natuur.

Traditioneel vanuit natuurlijke verbanden levende volkeren en culturen

Het ‘aardeveld’ in het Rad van interculturele levenskunst is een symbolische wegwijzer naar wijsheid die van generatie op generatie wordt doorgegeven via symboliek en rituelen, kunsten en ambachten, gezegden en verhalen.

Het ‘veld’ aarde duidt zowel individuele en interculturele expressievormen van wijsheid aan als in een symbolische zin drie historisch-geografisch ingebedde wegen tot wijsheid. Deze zijn vooral ontleend aan culturele vruchten van: 
Afrikaanse; Indiaanse; en Aboriginal, Maori en andere oorspronkelijke volkeren uit Oceanië.

aarde wegen

Toelichting op de door Louis Van Marissing ontworpen pictogrammen voor het aardeveld

Afrikaanse volkeren en culturen

Het Afrikaanse continent kent sinds 1997 ‘The Indigenous Peoples of Africa Co-ordinating Committee (IPACC)’ met meer dan 150 leden uit 21 landen! Het ‘Adinkra Aya’ symbool is afkomstig uit Ghana en verwijst naar de wijsheid van hen die tegenslag met uithoudingsvermogen beantwoorden, zoals de varen in woeste gronden kan groeien.

Indiaanse volkeren en culturen

De vanuit koloniale tijd als ‘Indiaans’ aangeduide volkeren van de Amerikaanse continenten zijn een verzameling van oorspronkelijk nomadische stammen met eigen talen en namen, zoals de Inuit, Chinook, Carib en Conchucos. Sinds de 20e eeuw organiseren deze volkeren zich steeds meer politiek in ‘indigenous organisations’ en ‘councils’ om hun eigen stem te laten horen. Het symbool van de schildpad komt in meerdere scheppingsverhalen en mythen over Moeder Aarde voor. Zij dook in de modder op uit onderaardse diepten en vormde het land. De schildpad belichaamt uithoudingsvermogen (het harde hoornschild), gezondheid en lang leven.

Aboriginal, Maori en andere Polinesische volkeren 

De stilistisch weergegeven kangoeroe op een cirkel van rondjes — verwijzend naar de typische abstracte Aboriginal kunststijl op bodypainting, tatoeages, beschilderde boemerangs, didgeridoo’s en tekeningen — staat als pictogram symbool voor culturele vruchten uit het uitgestrekte Oceanische eilandenrijk met honderden volkeren, waaronder de oorspronkelijke bewoners van Australië en de Maori van Nieuw-Zeeland.

2018-02