Maartse Stormen Nieuwsbrief

0

Hoofdredactie 

Nieuwsbrief Spinnend web, 7e jaargang nummer 1, 20 maart 2022

Maart roert zijn staart …!

Het lentepunt

De god Mars, naar wie de maand Maart is vernoemd, met een Corinthische helm op een oude Romeinse munt uit Palazzo Blu (Pisa)[1]

De storm Franklin, die een maand geleden binnen denderde, was de vijfde storm op rij, die het voorjaar met geweld aankondigde! Een maand eerder dan de volkswijsheid aan maart toeschrijft. De seizoenen lijken wat in de war in deze woelige tijden.
Tijdens de lente-equinox, die dit jaar op 20 maart valt, gaat de zon door het lentepunt, het denkbeeldige snijpunt van de baan van de zon met de hemelevenaar.

De elementaire wijsheid van de natuur ― met de wisseling der seizoenen en de kosmische regelmaat van de winter- en zonnewenden, de equinoxen rond de herfst en de lente ― verbonden onze voorouders met het wel en wee van godinnen en goden en met de wereld van elementaire wezens zoals vuurgeesten, nimfen, feeën en kabouters.
Die magisch-mythische wereld lijkt ver weg, maar ondanks de spreekwoordelijke nuchtere Hollandse mentaliteit, zijn de feesten en rituelen, zoals sinterklaas, kerstmis, oud&nieuw ervan doortrokken: zie Oerangsten, winterdemonen en zonnewendes in alweer een heerlijke aflevering van de Nicolaasjaar-rubriek door QFWF-auteur Machteld Roede

De wijsheid der ouden

Juno op een viergodensteen in Duitsland[2]

De Romeinse mythologie vertelt dat Mars de zoon is van Juno ― naar wie de maand juni vernoemd is ― de godin van het huwelijk en van de matronae van het familieleven. Zij was met haar broer Jupiter getrouwd, de god van de hemelen. Samen tronen zij in het pantheon als moeder en vader voor alle goden en godinnen.
Vulcanus is de broer van Mars en god van het vuur en de smederij. Volgens een mythe heeft niet Jupiter maar een magische bloem de maagdelijke godin Juno bezwangerd van Mars ― de jonge krachtige god die niet alleen oorlog en strijd maar ook rituelen rond vruchtbaarheid onder zijn hoede had.

De oudste erediensten van Juno startten met het nieuwe jaar op 1 maart, de zogenoemde Matronalia waarin de vrouw des huizes werd vereerd. Ook als brenger van het licht werd Juno Lucina vereerd; met het magische licht van de maand juni. Haar cultus markeert dus begin en einde van de lente.

Aanvankelijk had zij de portefeuille van strijd en oorlog in haar bezit, die daarna overging op haar zoon Mars. Haar beeld in de tempel in de stad Lanuvium prijkt met een geitenvel als helm en pantser en ook draagt zij een speer en schild.
Dat aan de voeten van het beeld slangen kruipen verwijst naar de oude eredienst in de bossen. Daar werd de heilige slang vereerd. Met de aanvang van de lente bracht een geblinddoekt meisje offerkoek. Het al dan niet toehappen van de slang werd als teken van divinatie beschouwd of het een vruchtbaar jaar zou worden …

Elementaire kwaliteiten en mythische wijsheid voor de kosmopolis …

Dat de maartse buien en stormen zowel destructief zijn als brengers van het voorjaar met nieuw leven weerspiegelt de woelige tijden waarin wij leven. De QFWF ziet ecologische wijsheid van de natuur en van dieren, verbeeld in de mythen uit alle windstreken, als bron die juist nu aangeboord kan worden voor meer balans, onderling begrip en waardering voor het leven in de kosmopolis.

Nieuw van Quest 2: Animal Wisdom

Geboortegolfje bij de Animal Wisdom Collection e-books: 1 zag het licht, en nog 2 op komst …

Lees meer over het Animal Wisdom programma en profiteer via info@questforwisdom.org als early bird van de vroege vogelprijs deze lente tot 21 juni 2022: € 9,50 per e-book.
En als QFWF Vriend(in): € 7,50 per e-book!
Neus rond in de WijsheidsWinkel voor praktische informatie en aankopen

De Engelse trilingual versie is reeds beschikbaar:

Caught in the Cosmic Web — Ghanaian Folk Tales in the Twenty-First Century

EN, Akan/Twi, Ewe, 2022, ISBN: 978 94 921 27 112
Afmetingen van de pdf 25*25 cm, 131 pagina’s

Ghanese verhalen over de spin Anansi en andere dieren. Direct uit de orale traditie voor het eerst op schrift gesteld door dr. Kofi Dorvlo … vind je in het 4e e-book! Met een inleiding door dr. Louise Müller.

De vrolijke illustraties van Josee Tesser brengen de oude Ghanese verhalen tot leven voor hedendaagse lezers met haar verfrissende en artistieke interpretaties.
Als experts in de Afrikanistiek belichten Louise Müller en Kofi Dorvlo hoe de spin Anansi bij zijn ontmoetingen met andere dieren zowel zijn spitsvondigheid toont als kritiek uit op de hebzucht, domheid en arrogantie in de menselijke samenleving.

Drietalig e-book: Engels, Akan/Twi, Ewe! Bestel via: info@questforwisdom.org

Graag willen wij onze grote dankbaarheid en eer betonen aan Kofi Dorvlo, de Ghanese QFWF auteur, die het veldwerk deed en deze originele, orale verhalen optekende in dorpen in Ghana. Helaas stierf hij net voor de afronding van deze publicatie. Wij vertrouwen erop ook in zijn geest het boek te hebben uitgegeven!

Gevangen in het Kosmische Web ― Ghanese Volksverhalen in de 21e Eeuw

NL, Akan/Twi en Ewe, 2022, ISBN: 978 94 921 27 129
Afmetingen van de pdf 25*25 cm, circa 140 pagina’s

Het QFWF-team streeft ernaar deze zomer de Nederlandse versie van de QFWF Animal Wisdom Collection No. 5 uit de reeks te publiceren.

Dit drietalige e-book: NL, Akan/Twi en Ewe, ziet dus later dit jaar het licht. Bestel via: info@questforwisdom.org

Jewels of Indian Folklore ― Blurring and Blending of Cultures

EN, 2022, ISBN: 978 94 921 271 36 verschijnt  in de zomer 2022.
Afmetingen van de pdf 25*25 cm, circa 180 pagina’s

Het zesde e-book bevat 20 educatieve Indiase dierenverhalen: hervertellingen door dr. Nivedita Yohana en Greg Suffanti van verhalen uit de oude hindoeïstische, Vedische traditie ― in het bijzonder de zogenoemde Panchatantra verhalen ― en op deze wijsheidstraditie geïnspireerde nieuwe verhalen van henzelf.
Met tekeningen en olieverfschilderijen van Nour Kayali en de aquarellen van Greg Suffanti.

Het boek is een pareltje om van te genieten hoe het (samen)leven der dieren wijsheid voor de mensenwereld weerspiegelt.
Met lastige confrontaties tussen jakhals en tijger, de dienstbaarheid van de kameel, de arrogantie van de jonge tijger en kwinkslagen van de aap. Tevens is het geschikt als materiaal voor interculturele educatie. Elke ‘moraal uit het verhaal’ is naar de actualiteit gehaald met oefeningen en reflecties op de deugden die de dieren vertegenwoordigen.

Engelstalig. Bestel via: info@questforwisdom.org

Neus rond in de WijsheidsWinkel voor praktische informatie en aankopen.

Honderd procent van de inkomsten door de verkoop van deze e-books zal worden gebruikt voor onze komende QFWF-educatieve projecten, die allemaal non-profit zijn en door vrijwilligers worden gerealiseerd!

Een snufje Spinnen Wijsheid: van Anansi tot Nanzi

Hoe Nanzi Curaçao inspint …

Anansi — pentekening Chrisje Ronde

QFWF-auteur Fred de Haas vertelt hoe Anansi, de spin uit Ghana, als Nanzi op Curaçao terecht kwam en onlosmakelijk deel uitmaakt van het Caraïbisch erfgoed. Tienduizenden Caribeños hebben als kind ademloos geluisterd naar de streken die de Afrikaanse Spin uithaalde met mensen en dieren die vaak groter waren dan hijzelf. Lees verder

In 1952 verzamelde de Curaçaose onderwijzeres Nilda Jesurun Pinto een dertigtal ‘Cuentanan di Nanzi’ die een eerste heruitgave beleefden in 1965.
De QFWF is blij en vereerd drie verhalen uit de prachtig geïllustreerde uitgaven uit 2020 (NL/Papiaments, 4e druk) en 2018 (EN/Papiaments) te mogen herpubliceren op de Animal-Wisdom-website. Bijvoorbeeld de smakelijke streek die Nanzi, de gulzige krekel leverde.

Nieuws van Quest 1 Het Wijsheidsweb

Oude wijn behoeft geen krans, wel nieuwe zakken voor deze tijd. Dat deed QFWF-auteur Erik Hoogcarspel, die de klassieke boodschap van solidariteit ― weer meer dan ooit nodig ― bij monde van de Chinese filosoof Mòzǐ verspreidt.

We hebben er grote waardering voor hoe Erik ― evenals QFWF-auteur Hans van Rappard ― stap voor stap het Chinese denken voor een hedendaags publiek ontsluiten.

Zin te participeren bij één van de QFWF projecten?

Co-creatief in een ontwikkelteam of achter de schermen voor het vorm geven van het bijzondere materiaal of wil je helpen bij het organiseren en presenteren ervan naar buiten?

Interesse? Meld je aan!

Mecenassen gezocht …

Al deze bijzondere programma’s en activiteiten zijn mogelijk dankzij de belangeloze inzet van vele harten, handen, ogen en hoofden rond de QFWF.
De subsidie van fonds Zuidoost/PBC gaf het Animal Wisdom programma een boost. Graag zouden wij hierop voortbouwen met behulp van een volgende schenking of subsidie…

Ken je mensen die ons daarbij willen helpen of ingangen in hun netwerk hebben?

Neem contact met ons op! Laat ons je ideeën weten!

Doneren aan de QFWF? Heel graag!

Zie: donaties

Word QFWF-vriend(in)

Je bent al QFWF-vriend(in) vanaf € 35,= per jaar!

Behalve alle goede dingen die de QFWF probeert te realiseren krijg je als QFWF-vriend(in) korting op:

  • De jaarlijkse QFWF Ontmoetingsdag (25%)
  • Workshops en masterclasses (25%)
  • Aanschaf van educatief materiaal van Quest 2: de Gulden Snede, zoals Adinkra — intercultureel communicatiespel; Mens, ken je Zelf! — het filosofisch-mythische bordspel en Wat is de questie?-Wat is de kwestie! — de ont-dekkende dialoogtafel (25%)
  • Nieuw in de WijsheidsWinkel is het Interculturele Dialoogspel met vroege vogelkorting tot 21 juni tot 30%!
  • Flinke korting op e-books uit de Animal Wisdom Collection
  • Kosteloze deelname aan de Weesper Filosofiekring

QFWF-vriend(in) word je door minimaal € 35,= over te maken op NL14TRIO0777827654 t.n.v. de QFWF te Weesp

Quintessence

De wisseling der seizoenen

Liefdeskwatrijn 1636 van Djelal-ud-din Rumi, Perzisch dichter en mysticus uit de 13e eeuw

Vallei van de liefde —  Siebrand Weitenberg

De wisseling van de seizoenen
brengt net als de komst van de geliefde voorspoed.
Het sterven van het lichaam
wekt de lamp van het hart tot leven.
Door het lachen van de bliksem
is de wolk in tranen,
Door het huilen van de wolk
barst de tuin in lachen uit.

Noten

[1] Bron: De god Mars ― foto Sailko
[2] Bron: De godin Juno ― foto Xocolatl

Avatar foto

Heidi Muijen en Joke Koppius vormen gezamenlijk de hoofdredactie van de Quest for wisdom foundation. De Redactionele pagina's zijn afkomstig van de hoofdredactie en — indien aangeven — door en met medewerking van derden geschreven.

1 2 3 5

Schrijf een reactie