Wentelende Nieuwsbrief

0

Hoofdredactie

Nieuwsbrief Spinnend web, 5e jaargang nummer 2

Odwennini yɛ asisi a, efiri ne kõma emfiri ne mmɛn
De moed van een dappere ram komt uit zijn hart en niet uit zijn hoorns

Akan spreekwoord

Zomerwende…!

Op het Noordelijk halfrond valt nu de langste dag. Elk jaar is dit zogenoemde zomerpunt en de zomerwende rond 21 juni, maar dit kan per jaar een of twee dagen verschillen. Op deze dag is de tijd tussen zonsopgang en zonsondergang het grootst, waarna de dagen weer korter gaan worden en de nachten langer.
Gedurende ongeveer een week vindt deze wende plaats met daarbinnen de vroegste zonsopkomst en de laatste zonsondergang (evenwel nooit op dezelfde dag, gezien dat de aarde in een ellips rond de zon gaat).

Midzomerfeesten

Van oudsher werden er tijdens de midzomerfeesten vuren aangestoken. Dit is nog steeds een gebruik in bepaalde streken in Europa, zoals de Elzas, Beieren, Oostenrijk en de Sudeten (een bergstreek in het grensgebied tussen Duitsland, Polen en Tsjechië). In Zwitserland worden op 1 augustus vuren vooral in de bergstreken ontstoken: dit oude gebruik lijkt daar te zijn versmolten met de nationale feestdag.

Door de kerstening van dit oude ‘heidense’ ritueel werd het feestelijke vuur verbonden met de profeet Johannes de Doper en meestal op 24 juni ontstoken. Dit Sint-Jansvuur geldt als een vreugdevuur, en wordt ook nog op sommige plekken in Nederland en Oost-Vlaanderen gepraktiseerd.

Sint-Janskruid

Vreugdevuur[1]

Het vrolijk geel bloeiende Sint-Janskruid is een van oudsher bekend geneeskrachtige kruid dat als een antidepressivum werkt. Het kreeg deze naam door de bloei rond deze tijd. De naam Sint-Jansberg herinnert aan de heuvel waar de vreugdevuren werden ontstoken. Kinderen sprongen over het vuur en ook werd het vee er wel doorheen gedreven, vanwege de reinigende en beschermende werking.

Dat het vuur een transformerende werking zou hebben, komen we overigens in veel gebruiken en verhalen tegen. Niet alleen bij zogenoemde natuurvolken en in mythen rond de symboliek van de vuurvogel (Garuda, Phoenix of Feniks) van oude wijsheidstradities maar ook in de symboliek en rituelen van de wereldgodsdiensten, zoals bij het traditionele offeren van dieren en in het verhaal over het vagevuur …

Wenteling

Wellicht past deze symboliek in dubbele zin bij de huidige tijdsgeest. Nog steeds brengt dit vreugdevuurfeest bij traditioneel ingestelde mensen symbolisch een ‘wenteling’ in de beleving. Bovendien ervaren ook ‘nuchtere’ mensen de huidige coronacrisis als een tijd, die om een culturele en maatschappelijke wending vraagt. De oude gewoonten en culturele waarden hebben mede geleid tot het om zich heen grijpen van de crisis — door de ongekende omvang waarmee mensen, dieren en producten zich over de aardbol verplaatsen en door de ‘lean & mean’ inrichting van de economie met een tekort aan beschermingsmiddelen en tests — vormen de voedingsbodem voor volgende crises.
Daarom klinken er steeds meer stemmen die pleiten voor een transformatie naar een circulaire economie ‘van het genoeg’ in plaats van ongeremde groei en naar solidariteit als grondslag voor de inrichting van het maatschappelijk bestel, ook na het bezweren van de crisis.

Welkom 25e QFWF-Vriend(in)!

”Wanneer je een vriend zijn bestemming niet laat bereiken, bereik je die zelf ook niet.
— Wamma wo yonko anntwa ankɔ a, wonntwa nnuru.”

Akan spreekwoord

Dank aan de 24 vrienden die de QFWF rijk nu is voor het met elkaar levend houden van de QFWF! Met het vertakkende QFWF-netwerk bouwen we aan onze Quest for wisdom werelddroom!

Voor QFWF-Vriend(in)en staat deelname aan de Weesper Filosofiekring open!
Dit najaar 4 bijeenkomsten; elke 1e woensdagmiddag van de maand.

Daarom onze oproep: word ook QFWF-vriend(in)… en krijg als dank 25% reductie op de jaarlijkse QFWF-Ontmoetingsdag en korting op masterclasses en QFWF-publicaties, zoals het Adinkraspel.
Meld je aan (voor minimaal € 35,= per jaar): we hopen op vele duurzame relaties!

Vooraankondiging Jaarlijkse Ontmoetingsdag: 17 oktober

Dit jaar zal de jaarlijkse Ontmoetingsdag in een bescheidener vorm plaatsvinden, mede vanwege de beperkende coronamaatregelen. Niettemin zal er zowel een smakelijk intercultureel programma ten gehore worden gebracht, is er meer ruimte voor informele ontmoetingen. En natuurlijk een feestelijke afronding met hapjes en drankjes.

Het thema van de dag is:

Transculturele wijsheid van dieren voor solidaire tijden

Donkey – photo Joke Koppius

Het roer voor een andere maatschappelijke ordening gaat niet zomaar om. In een presentatie laten we zien dat er eerst een soort ‘psycho detox’-therapie nodig is om van maatschappelijk slechte gewoonten zoals consumptie- en andere verslavingsverschijnselen af te geraken.

Vervolgens is het de kunst betere sociale gewoonten en maatschappelijke rituelen te initiëren, voortkomend uit inspiraties en experimenten van interculturele levenskunst.
Van oudsher vormt ‘storytelling’ een bron van culturele waarden en rituelen. Daarom onderzoeken we samen de vraag: hoe kan deze rijke bron van het vertellen van verhalen bijdragen aan het weven van verbindende draden tussen culturen? Bijvoorbeeld door te leren van de wijsheid van dieren over waarden van inclusie en compassie, voor een sociaal weefsel van solidariteit? Hoe kan dit een antwoord zijn op huidige uitbarstingen van culturele polarisatie (letterlijk zwart – wit) en als lange termijn therapie voor het ‘institutioneel racisme’?

Vanuit deze prangende vragen ontwikkelt een QFWF-team een transcultureel storytelling programma, waarin de wijsheid van dieren in verhalen uit de vier windstreken centraal staat.

Uitgesteld geboortefeestje voor Adinkra

een intercultureel communicatiespel en de eerste QFWF-publicatie!

Dwannini Mmen

Voor QFWF-vrienden korting op de Adinkra rijkelijk gevulde speeldoos en op de masterclass

“Adinkra betekent ‘afscheid nemen’.
Met Adinkra-symbolen brengen mensen, vooral bij begrafenissen van familie en vrienden, een laatste groet aan de overledene”.

Aangezien op 20 maart jl. de feestelijke inhuldiging van Adinkra — een intercultureel communicatiespel — als eerste QFWF-publicatie, door de lockdown niet door kon gaan, hebben wij deze feestelijkheid nog tegoed! Deze staat nu gepland voor vrijdagmiddag 18 september 2020.
​Na de inhuldiging is er een masterclass onder leiding van dr. Louise Müller om kennis te maken met de Ghanese cultuur en filosofie door het spelen van Adinkra.
Zie de korte video impressie van Karin Glaubitz als smaakmaker…

De speelkaarten zijn gerangschikt naar de symboliek van de vijf natuurelementen — aarde, water, lucht, vuur en ether. De symbolen en spreekwoorden op de speelkaarten zijn afkomstig uit de Akan-traditie. Door Adinkra te spelen ontstaat er een interculturele dialoog.

Adinkra is geschikt als gezelschapsspel voor vrienden en familie.
In het onderwijs kan Adinkra inclusie en culturele diversiteit bevorderen. Tevens kan het spel de creatieve en interculturele communicatieve competenties van de spelers helpen ontwikkelen.

Adinkra is te verkrijgen bij de QFWF, door dit via de website te bestellen en het is ook te koop bij boekwinkel Pezzi-Pazzi Slijkstraat 46, 1381 BA Weesp in Weesp, tel. 0294-769007; en bij Spellenwinkel Subcultures, Oudegracht 183, 3511 NE Utrecht, tel. 030-7371007; 06-87918571.

Wees er gauw bij!

Wegens de coronamaatregelen is er slechts beperkt plaats voor de feestelijke inhuldiging en masterclass met Adinkra.

Van harte welkom op vrijdagmiddag 18 september 2020 in Weesp!

  • Voor de masterclass incl. hapjes en drankjes € 115,= (QFWF-vrienden € 95,=)
  • Voor de masterclass incl. hapjes en drankjes samen met een speldoos Adinkra € 145,= (QFWF-vrienden € 125,=)
  • Voor een Adinkra speldoos € 45,= (QFWF-vrienden € 40,=).
  • Zie voor praktische informatie de agenda en meld je aan!

Ben je op 18 september verhinderd en wil je toch Adinkra in eigen kring spelen?
We komen graag op locatie — informeer naar mogelijkheden: adinkra@questforwisdom.org.

Met de aanschaf van Adinkra ondersteun je meteen de QFWF!

In de Adinkra speeldoos zit een speelwijzer hoe het spel zelf in eigen kring te spelen!
Klik voor de overige spelgegevens.

Nieuws van het Wijsheidsweb

Quest 1

Sinds kort verschijnen er steeds meer Redactionele pagina’s, Wijsheden en Forumberichten ook in de Engelse taal!

Het Wijsheidsweb is ruim 2,5 jaar jong!
Nu met:

Doneren aan de QFWF? Heel graag! Zie: donaties

Quintessence

Phoenix – foto Joke Koppius

Phoenix

Vlam in mij, laai weer op;
hart in mij, heb geduld,
verdubbel het vertrouwen –
vogel in mij, laat zich opnieuw ontvouwen
de vleugelen, de nu nog moede en grauwe;
o, wiek nu op uit de verbrande takken
en laat den moed en uwe vaart niet zakken;
het nest is goed, maar het heelal is ruimer.

Marsman[2]
Noten

[1] Bron: Sint-Jansvuur in Elzas
[2] Bron: Marsman


5 nr 2, 5 nr 1, Nieuwjaarswens, 4 nr 5, 4e nr 4, 4 nr 3, 4 nr 2, 4 nr 1, 3 nr 4, 3 nr 3, 3 nr 2, 3 nr 1, 2 nr 4, 2 nr 3, 2 nr 2, 2 nr 1, 1 nr 2, 1 nr 1 

Avatar foto

Heidi Muijen en Joke Koppius vormen gezamenlijk de hoofdredactie van de Quest for wisdom foundation. De Redactionele pagina's zijn afkomstig van de hoofdredactie en — indien aangeven — door en met medewerking van derden geschreven.

1 2 3 5

Reageren gesloten.