Nieuwsbrief Spinnend web,
4e jaargang nummer 5
In memoriam Wim Couwenberg
Hij nam het woord en gaf het aan de wereld.
Wims warme betrokkenheid als hoofdredacteur van Civis Mundi heeft ons sinds de start van de QFWF en het Wijsheidsweb geïnspireerd. Hier droeg hij met waardevolle inzichten aan bij.
De QFWF geeft uitdrukking aan haar erkentelijkheid door zijn bijdragen aan het Wijsheidsweb postuum voort te zetten.
“Enti na Akonfo ka sɛ: Ti koro nkɔ agyina’ — fa toto Mmebusɛm
Eén hoofd is nog geen raad”
Akan spreekwoord
Lichtfeesten en zonnewenden…
Het jaarlijkse wonder dat ten noorden van de evenaar na de kortste dag van het jaar de dagen weer gaan lengen wordt in alle culturen gevierd.
Op het zuidelijk halfrond viert men juist op 24 juni — tijdens de winterzonnewende — met veelkleurige rituelen en vieringen het terugkeren van de zon. Bijvoorbeeld met Inti Raymi, het festival gewijd aan zonnegod Inti. Gedurende 9 dagen tot het begin van het nieuwe Inkajaar deelt men samen voedsel, is er muziek, dansen, maskers en processies.
Het mooie van de globale samenleving is dat we van het rijke palet aan smaken van deze diverse culturele uitingen kunnen genieten.
Tijd om meer interculturele wijsheid te sprokkelen!
Want de wijsheid van een cultuur is te vinden in verhalen, spreekwoorden en in artefacten, zoals symbolen en patronen in regalia en kledingstukken.
Adinkra ziet het licht!
Deze winterzonnewende ziet Adinkra, de eerste uitgave van de QFWF, het licht!
Tijdens de Ontmoetingsdag 2019 vond al een eerste workshop plaats met het Adinkra — intercultureel communicatiespel. Het kennismaken met Ghanese spreekwoorden en symbolen via het spelen met de kaarten nodigt uit tot dialoog.
Via de QFWF is Adinkra vanaf nu beschikbaar om in eigen kring te spelen en zo de wijsheid uit de Akan-traditie te laten doorstromen naar allerlei (culturele) sectoren. In het onderwijs kan het spel bijdragen tot de educatieve 21e eeuwse agenda ten behoeve van inclusie, culturele diversiteit, creatieve en interculturele competenties.
Adinkra heeft een uitgebreide speelwijzer met achtergrondinformatie over de Akan en uitleg over de twee spelronden. Het is daarmee goed mogelijk dit spel in eigen kring te spelen.
Adinkra zet aan tot dialoog over de vraag welke associaties en betekenis je ziet in de symbolen en spreekwoorden op de speelkaarten. Deze zijn gerangschikt naar de symboliek van de vijf natuurelementen: aarde, water, lucht, vuur en ether.
Vervolgens kun je in de speelwijzer opzoeken welke betekenis de Akan zelf toekennen aan het symbool respectievelijk het spreekwoord.
De spreekwoorden staan in drie talen op de speelkaarten en in de speelwijzer: in Twi, de eigen taal van de Akan, in het Engels en het Nederlands.
Wil je meer weten over de denkwijze, geschiedenis en achtergronden van de Akan-traditie en Ghanese cultuur?
Boek dan een masterclass met QFWF Akan specialiste dr. Louise Müller via: adinkra@questforwisdom.org.
“Het is de traditie van de Asante, om bij belangrijke gelegenheden doeken te dragen die versierd zijn met Adinkra-symbolen, vooral bij begrafenissen van familie en vrienden. Daarmee brengen zij een laatste groet aan de overledene”.
Koop een Adinkra speldoos!
De vroege vogelprijs voor particulieren bedraagt tot 1 januari 2020 € 35,= voor een speldoos.
Vanaf 1-1-2020 wordt dat € 45,=.
Klik voor de overige prijsgegevens.
Met de aanschaf van het spel ondersteun je meteen de QFWF!
- Doneren aan de QFWF? Heel graag! Zie: donaties.
Masterclass met Adinkra — intercultureel communicatiespel
Van harte welkom op vrijdagmiddag 20 maart 2020! Zie: adinkra-masterclass
Masterclass Ghanese wijsheid
Louise Müller geeft workshops, gastlessen en masterclasses ook op locatie en afgestemd op het doel van de bijeenkomst en de doelgroep.
Zoals een vereniging, een vriendenclub, een familie reünie, een cultureel teamuitje, teamtraining interculturele verschillen; gastlessen voor studenten, docenten en andere professionals, bestuurders en managers, die inclusie ter harte nemen en zich verder willen bekwamen in culturele diversiteit.
Informeer naar mogelijkheden: adinkra@questforwisdom.org
Over het delen van wijsheid en verhalen
Op speelse en dialogische wijze draagt Adinkra bij aan het zich bewust worden van de eigen culturele waarden, door ze te spiegelen aan waarden uit de Ghanese Akan-traditie, aldus intercultureel filosofe en Afrikanist Louise Müller.
Een voorbeeld uit Adinkra, dat ‘ether’ aspecten van het denken van Akan symboliseert:
“Nipa nnyɛ abɛ dua na ne ho ahyia ne ho
De mens is niet zoals de palm, die zelfvoorzienend is.”
Met behulp van symboliek en beeldtaal creëren de Asante volkshoofden een mystieke ruimte die hen in staat stelt de boodschappen van spirituele wezens, zoals de voorouders, te vertalen naar de levenden.
De bevolkingsgroep van de Asante ziet in de spreekwoordelijke wijsheid van de voorouders de kracht waarmee het koningshuis effectief kan regeren, zo heeft Louise Müller in haar proefschrift beschreven.
Lees meer: Why there are still tribal heads in Africa and what has this to do with their religion?
Nieuws van het WW
Het Wijsheidsweb is vandaag jarig … 2 jaar jong!
Nu met:
- zo’n 75 Redactionele pagina’s
- ruim 350 Wijsheden
- meer dan 240 Forum/platformberichten
- afkomstig van zo’n 80 WW-auteurs
Doneren aan de QFWF? Heel graag! Zie: donaties
Quintessence
“Nea ɔforo dua pa na yεpia no
Als je een goede boom beklimt, word je omhooggeduwd.”
Ether spreekwoord uit Adinkra
Betekenis: Het is moeilijk om een hoge boom te beklimmen met een onvertakte stam; daarom is het noodzakelijk dat iemand de klimmer een beetje omhoogduwt om omhoog te klimmen. Het leven wordt beschouwd als een boom die geen lagere takken kan hebben, daarom heeft iedereen ondersteuning nodig bij de start in het leven.
[1] Bron: Poirier, L., et al. (2014). Ghana Adinkra Symbols. Adinkra Symbols. Math is a Verb: Activities and Lessons from Cultures Around the World. L. Poirier, R. Eglash and B. Babbitt. Reston VA, National Council Teachers of Mathematics Publishers: 61-74., p. 62.
5 nr 3, 5 nr 2, 5 nr 1, 4 nr 5, 4e nr 4, 4 nr 3, 4 nr 2, 4 nr 1, 3 nr 4, 3 nr 3, 3 nr 2, 3 nr 1, 2 nr 4, 2 nr 3, 2 nr 2, 2 nr 1, 1 nr 2, 1 nr 1