Een Ongekende Klimaatverandering

0

Wim van de Laar

Uit: Tijdschrift voor yoga van de Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN), juni 2020, www.yoganederland.nl

Wereldwijd, zo wijzen de laatste cijfers uit, hebben mensen besloten elkaar niet langer naar het leven te staan.
Een golf van liefde trekt momenteel over Afrika en verwacht wordt dat deze binnen het uur het Arabisch Schiereiland zal bereiken, om zich vervolgens verder te verspreiden over het Aziatisch werelddeel. Niemand weet waar dit wonderlijke fenomeen is begonnen.

Ook in Rusland blijkt de lokroep onweerstaanbaar en klinken liederen van verzoening en broederschap. Bekentenis en vergeving wisselen elkaar in hoog tempo af. Mensen kijken reikhalzend over grenzen.
In Washington is een bloemenregen neergedaald. Onder hoge bomen worden gedichten gedeclameerd en vloeien er tranen van vanzelfsprekend geluk. Zwart, wit, geel, rood, bruin en blauw omhelzen elkaar. Kinderen vliegen de straten op en kijken opgelucht toe, verrukt over het feit dat de grote mensen hun hart hebben heroverd.

Onze verslaggevers zijn verbijsterd en zoeken wanhopig naar een nieuw vocabulaire.

Extra bulletin, extra bulletin!

Perenbloesem ―  foto Joke Koppius

De golf van gelukzaligheid en wederzijdse genegenheid die onze planeet overspoelt, neemt steeds grootsere vormen aan. Wildvreemden bejegenen elkaar als eeuwenoude geliefden. Mensen geven hun bezittingen weg. Er is geen afval meer, het water van de rivieren glinstert, de nachtelijke sterrenhemel is van welhaast ondraaglijke schoonheid.
Eens in ‘tuinen’ gekooide dieren lopen vrijelijk over de openbare wegen, nieuwsgierig snuffelend aan hun nieuwe habitat. De vogels kwetteren als nooit tevoren.
In Osaka zag een voorbijganger in een park vol kersenbloesem een pasgeboren ree rusten tegen het warme onderlijf van een sabeltandtijger. Verderop aan de vijverrand likte een gnoe de voorpoten van de laatste neushoorn.

Het wereldkampioenschap voetbal van 2022 dat gehouden zou worden in een winters Qatar is definitief van de baan, zo heeft de Wereldvoetbalbond besloten. Het zal als vanouds plaatsvinden in de zomer en georganiseerd worden door de provincies Gelderland en Overijssel, met Assen (Drenthe) als uitwijkmogelijkheid.
De wedstrijden worden enkel overdag gespeeld in stadions die maximaal 5000 toeschouwers herbergen. De gratis verstrekte hapjes en drankjes zijn afkomstig van regionale moestuinen en boomgaarden. Het winnende team krijgt een dagje uit op de eerste zonnige lentedag in het nieuwe jaar.

Het uitwaaierende geluk blijkt ook ontwrichtende gevolgen te hebben. De wapenindustrie ligt volledig op zijn gat, tot grote vreugde overigens van het merendeel van de bevolking van arme landen. Bestuurders van een aantal welbekende multinationals hebben hun werk neergelegd en zijn in rubberbootjes vertrokken naar Afrikaanse landen, waar ze in een vloed van tranen hun spijt betuigen aan met olie besmeurde dorpelingen.

Onze verslaggevers trachten overal ter plaatse te zijn, maar ze zijn in ondertal. Bovendien is het nieuws heel onwennig voor hen.

Laatste bericht

Een traditionele Ethiopische hut[1]

Een van onze journalisten heeft het raadsel van de regen van vrede en goedheid die de aarde momenteel overstelpt, weten te ontraadselen. Via een anonieme tipgever ontdekte hij de brandhaard van liefde diep in de regenwouden van Kameroen, in een klein gehucht van plaggenhutten. De aanstichter is de heer Oemoeloezwisalla, zo bevestigde hij ons per duif, al is het niet zeker of dit zijn echte naam is.
Hij realiseerde zich per toeval dat hij niet voor zichzelf bestond, maar voor iets wat zowel daarbinnen als daarbuiten verblijft. Hoewel ongevraagd bleek dit eenvoudige, maar radicale inzicht niet bepaald ongewenst.

Want daarna was voor deze op het oog wat primitieve, maar verder voorkomende man niets meer hetzelfde. Wat voorheen dierbaar of vijandig leek, werd plots op eendere wijze in zijn hart omvat. Ook hijzelf was verbijsterd door de overweldigende ruimte die in hem was ontstaan. Oemoeloezwisalla voelde zich vrij en verlost.
Het ik dat ik tot voor kort voor werkelijk hield, zo zei hij, is louter gebakken lucht. ‘Zo simpel is het’, waren zijn letterlijke woorden. En die wijsheid ligt nu op straat.

Wijsheid ligt op straat

Shankara met Discipelen — Raja Ravi Varma[2]

Zijn bevrijding bleef dan ook niet onopgemerkt. Het licht dat zijn plaggenhutje omgaf trok al gauw de aandacht van omwonenden. Mensen die in zijn onmiddellijke nabijheid verbleven, viel eenzelfde besef van vrijheid ten deel. Stralend gingen zij heen, met jubelde pas, de wijde wereld in.

Binnen korte tijd bracht tromgeroffel het bericht van al deze wonderbaarlijke gebeurtenissen naar de hoofdstad Yaoundé. Daar leidde het tot een onmiddellijk staakt-het-vuren tussen christenen en moslims.
In de besprekingen daarna, die eerder het karakter hadden van een love-in, besloten beide partijen tot het uitroepen van één almachtige oppergod, Jawhallah geheten. De gemeenschappelijke gebedshuizen zijn van hekwerk ontdaan.

Ook de kleine hindoeminderheid in Kameroen denkt erover zich bij deze nieuwe gemeenschap aan te sluiten, maar heeft nog moeite met het loslaten van het idee van Brahman, het Uiteindelijke.
Wel heeft de vooraanstaande geestelijke leider Swami Shri Gannibijdepakkeneerzittenie zijn zegen uitgesproken. De eeuwenoude Tibetaanse monnik Lama Waaie heeft bevestigd dat de ervaring van Oemoeloezwisalla authentiek is.

Het verdere verhaal kent u.

Noten

[1] Bron: A traditional hut ― foto A. Davey
[2] Bron: Shankara (circa 1904) ― Raja Ravi Varma

Avatar foto

geeft les in yoga en meditatie. Niet alleen de ervaring van openheid en levendigheid die uit de beoefening van yoga verkregen wordt, maar ook de immense rijkdom van de yoga-filosofie — met bovenal het gegeven van vrijheid als het wezen van de eigen natuurlijke staat — is voor hem een dagelijkse bron van inspiratie. Daarin zijn hem de klassieke bronteksten (en de vertaling daarvan) zeer dierbaar: De Upanishads zijn door hem vertaald en toegelicht en hij werkt aan een nieuwe vertaling en toelichting van de Yoga Sutra’s van Patañjali.