De intelligentie van het hart, boekbespreking

0

Heidi Muijen

Deze tijd vraagt intelligentie van het hart! Deze boodschap geeft Glenda Green, een Amerikaanse beeldend kunstenaar door via haar schilderijen en visioenen; naar haar woorden in gesprek met Jezus …
Of zou het haar eigen hoger (‘christus’) bewustzijn zijn dat door haar schildersogen en handen spreekt?

Een van de boodschappen van het hart, beschrijft zij als ‘inkrimping’.
Dat sprak mij al direct aan als tegengeluid bij het economische motto van immergroeiende groei. Zo klinkt deze boodschap op niveau van bewustwording:

“Liefde creëert zelf inkrimping, omdat Liefde alles bijeenbrengt. Op het fysieke vlak is zij magnetisme.”

Wat mij intrigeert in die visie is de coherentie tussen bewustzijn en de natuurwetten als resonantie tussen verschillende niveaus van werkelijkheid. In dat licht geeft zij levenslessen door:

“… We moeten ons afvragen: ‘Wat kan ik als een magneet aantrekken en wat kan ik comprimeren? Wat kunnen we te samenbrengen en hoe kunnen we dingen in gang zetten, zodat het gaat werken?’…”

Het lijkt er om te gaan oog te krijgen voor het ritmische proces van expansie en compressie, zoals dat ook in scheppingsprocessen en in de natuurlijke cyclus van de seizoenen is te zien:

“… Tijdens de fasen van expansie is er meer diversiteit en variatie … Je zou kunnen zeggen dat uitdijing je alle mogelijkheden en vrijheden toont. En in een cyclus van inkrimping alles wordt gedistilleerd … Inkrimping is een voorwaarde voor ieder nieuw niveau van uitdijing.”

Het boek start met een woord vooraf van Hans Feddema, die het een bijzonder boek noemt, door de wijsheid en helderheid waarmee de boodschap van vrede en verbondenheid wordt gebracht.
Als pareltjes uit het boek, lees ik in dit verband de principes van meesterschap, geheel passend bij de wijze waarop deze ook in andere tradities van levenskunst met oefeningen en uitleg worden onderwezen.
De kern van dit ‘alchemistische’ proces van inkrimping en uitdijing van elementen:

“De grootste inkrimping van tijd is NU. Wees in het NU. De grootste inkrimping van de waarneming is ONSCHULD. De grootste inkrimping van intentie is LIEFDE.”

Uit: Glenda Green (2020). De intelligentie van het hart. Jezus, opnieuw even op aarde, richt zich tot ons met diepgaande inzichten. (Vertaling Patricia Sekhuis; Redactie en inleiding Hans Feddema). Amsterdam: Uitgeverij Divertimento, p. 275-277.
Avatar foto

van Thymia, filosofische praktijk voor levenskunst en creatieve ontwikkeling te Weesp heeft in 2016 de Stichting Quest for wisdom foundation opgericht. Het eerste project van de stichting is de digitale spelvorm game Quest for wisdom. Als tweede project wordt het Wijsheidsweb ontwikkeld. Heidi Muijen is ontwerper van het filosofisch-mythische bordspel Mens, ken je zelf en van de ont-dekkende dialoogvormen Wat is de kwestie?-Wat is de questie!.

Reageren gesloten.