Van een dansmetafoor naar Art Dialogue Methods

0

Heidi Muijen

Met blijdschap en trots deelt de Quest for wisdom foundation het heugelijke bericht dat de WW-auteurs René Brohm en Heidi Muijen als schrijversduo gedurende het afgelopen decennium de door hen in de praktijk ontwikkelde methode Art Dialogue Methods als ADM gemunt hebben. Zij trokken een rode draad door hun reeks artikelen, die zij sinds 2010 samen schreven voor diverse (internationale) tijdschriften.

In het themanummer van M&O, gewijd aan de relatie tussen kunst en advieswerk, vatten wij ADM samen met de titel De kunst van het dialogeren en de dialoog met de kunsten aan de hand van twee cases en belichten haar wetenschappelijke en filosofische achtergronden.

ADM stimuleert deelnemers niet alleen het gezonde verstand (logos) bij zichzelf en anderen aan te spreken, maar ook het moreel kompas (ethos), het gevoel (pathos) en de verbeeldingskracht (mythos).
Door dialogen niet alleen verbaal maar ook via toegepaste kunsten ― bavaderend langs beelden in musea, een dialoog via symboliek of verhalend, door filosofisch spel, met muziek en theater ― te laten verlopen, installeert ADM een dynamiek tussen pathos, mythos, ethos, logos voor ontwikkelingsprocessen individueel en in groepen.

Hoe mooi dat tijdens het schrijven van ons overzichtsartikel Wytske Lancester mij uitnodigde te ervaren hoe Art Dialogue Methods (ADM) aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen in een bijzonder programma “Ont.Moeten” is vormgegeven vanuit de Academie Mens en Maatschappij.

Hierover is een documentaire gemaakt (Fesenmeier, 2020-11) en verslag gedaan in een blog van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen, HAN (2021).

De film brengt het belang van levende ontmoetingen, dialoog en toegepaste kunsten indringend in beeld, juist ook tegen de achtergrond van de coronabeperkingen.

Volgens de blog zou ADM ruimte geven

“… aan ontmoetingen in de driehoek onderwijs, onderzoek en werkveld … tussen (aankomende) sociaal professionals en artist educators die (willen) werken in het sociaal-artistieke domein. Artistieke ontmoetingen en dialogen staan centraal, vandaar ook de naam. Tijdens de zomereditie presenteerden studenten het eindwerk van hun praktijkleren, namen deelnemers van de training Art Dialogue Methods (ADM) de aanwezigen mee in artistieke dialogen en werd er informeel ontmoet”.

Dat er nog meer aanstekelijke vormen van ADM op eigenzinnige wijzen en in diverse media ontwikkeld mogen worden!
  • HAN (2021). Zomereditie van Ont.Moeten een ontspannen kennismaking. Internet: https://blog3.han.nl/mens-enmaatschappij/zomereditie-van-ont-moeten-een-ontspannen-kennismaking (6 juli 2021).
  • Brohm, R. & Muijen, H. (2010). Leven in organisaties: een kunst! Filosofie, 20 (1) 45-50; (2) 50-55; (3) 49-54.
  • Muijen, A.S.C.A. & Brohm, R. (2017). Art dialogue methods: Phronèsis and its potential for restoring an embodied moral authority in local communities. British Journal of Guidance and Counselling, 46 (3), 349-364.
  • Muijen, A.S.C.A. & Marissing, L. van (2011). Iets maken. Antwerpen/Apeldoorn: Garant.
  • Muijen, H. & Brohm, R. (2018). Art dialogue methodss. De kracht van kunst en dialoog voor het ontwikkelen van morele werkgemeenschappen. Waardenwerk, (73), 33-42.
  • Muijen, H. & Brohm, R. (2021). Art Dialogue Methods: De kunst van het dialogeren en de dialoog met de kunsten. Management & Organisatie. Jrg.75 (4/5), 63-82.
  • Muijen, H. & Ronde, M. de (2020). Een methodologie van morele bewogenheid. Over de dynamiek van pathos, logos, mythos en ethos in begeleidingskundig handelingsonderzoek. Waardenwerk, (81), 113-129.
  • Muijen, H., Lengelle, R., Meijers, F. & Wardekker, W. (2018). The role of imagination in emergent career agency. Australian Journal of Career Development, 27 (2), 88-98.
  • Muijen, H.S.C.A., Brohm, R. & Lomans, S. (2019). Art dialogues for professional communities: Theatre and play for imagining and developing the good life within organizations. In J.G. Maree (Ed.), Handbook of innovative career counselling. (pp. 117-139). New York: Springer.
Avatar foto

van Thymia, filosofische praktijk voor levenskunst en creatieve ontwikkeling te Weesp heeft in 2016 de Stichting Quest for wisdom foundation opgericht. Het eerste project van de stichting is de digitale spelvorm game Quest for wisdom. Als tweede project wordt het Wijsheidsweb ontwikkeld. Heidi Muijen is ontwerper van het filosofisch-mythische bordspel Mens, ken je zelf en van de ont-dekkende dialoogvormen Wat is de kwestie?-Wat is de questie!.

Schrijf een reactie