Heidi Muijen is initiatiefnemer en voorzitter van de Quest for wisdom foundation. Zij was aan diverse universiteiten en hogescholen verbonden, en voert sinds 2004 een filosofische praktijk voor levenskunst en creatieve ontwikkeling Thymia voor begeleiding aan mensen individueel en in groepen, binnen en buiten organisaties. Onder meer is zij als gastdocent betrokken bij de masteropleiding “Human and Organizational Behaviour/ Begeleidingskunde” aan de Hogeschool Rotterdam en de Hogeschool Arnhem Nijmegen:
“Centraal in mijn leven en werk staan mensen en wat hen beweegt in het leven; wensen, levensvragen in hun verschillende contexten en culturele achtergronden. Met alle kleurrijke verschillen verbindt het verlangen naar het goede leven mensen uit alle windstreken.”
De spel- en dialoogvormen met archetypische symboliek als een culturen verbindende taal van de ziel, die zij in haar begeleidingswerk heeft ontwikkeld, laten mensen nadenken over levensvragen en over de waarden van waaruit zij in hun werkzame leven staan. De digitale spelvorm quest for wisdom, was de aanjager voor de oprichting van de QfWf. Met de kernkring rond de QfWf heeft zij de beeldendialoogtafel intercultureel verrijkt tot Vier Winden/ Four Winds en het bordspel Mens, ken jezelf tot Amor Fati. Het gelijknamige boek beschrijft spelende wijsheid voor de kosmopolis en de filosofie van het Rad van interculturele levenskunst.
Met Joke Koppius en Mitra Muijen vormt Heidi de hoofdredactie van de QFWF voor de drie websites: Quest for wisdom, Wijsheidsweb en Animal Wisdom. Sinds 2024 stromen de drie Quests samen op het nieuwe digitale platform De Gulden Snede, waarop jaarlijks de kunstzinnige en filosofische expressies rond een jaarthema worden gepresenteerd. In 2024 is dat Wereldburgerschap van de straat met de opbrengsten van het door het fonds Cultuurparticipatie gehonoreerde gelijknamige project.
Wereldmuziek, wereldkeuken, wereldfilosofie en andere mooie vruchten van kruisbestuiving tussen culturen hebben mijn leven verdiept en in mijn beleving het kikkerlandje aan de Noordzee rijker en schoner gemaakt.
In tijden van polarisering staan wij allen voor de uitdaging een cultuur van gastvrijheid te ontwikkelen door een stap verder te zetten dan de ’tolerantie’, waar de Portugese vluchteling Spinoza over schreef dat het Amsterdam van de 17e eeuw:
“tot haar eigen sterke groei en tot bewondering van alle naties de vruchten van deze vrijheid plukt”.
Thymia, Linked-In, Facebook, QFWF videokanaal
Wijsheden van Heidi Muijen redactionele forumbijdragen