Vogelwijsheid Nieuwsbrief

0

Hoofdredactie 

Nieuwsbrief Spinnend web, 6e jaargang nummer 3, 12 september 2021

 Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is…!

Nazomeren en oogsten

Vogelwijsheid — aquarel Greg Suffanti

De zonnige nazomer sluit de Quest for wisdom foundation af met een rijke oogst uit het interculturele storytellingprogramma Animal Wisdom:

 

Quest 3: de Ontmoetingsdag 2021 Vogelwijsheid!

Oogst mee met de QFWF en pluk eigen vogelwijsheid tijdens de Ontmoetingsdag op zaterdag 2 oktober 2021:
Voer voor bezinning en uitwisseling geven op de beproevende tijden waarin wij leven.
Inloop vanaf 12.00 uur met hapjes en drankjes en ontmoetingen …

Het thema vogelwijsheid wordt vanuit intercultureel perspectief belicht door filosofen dr. Louise Müller en dr. Nivedita Yohana en in workshops verhalend, bewegend en verbeeldend in beleving gebracht:

  • we trekken een rode draad met een ritueel lint door de veelkleurige (kunstzinnige) expressies van vogelwijsheden.
  • we maken een rondgang langs beelden van bij de QFWF betrokken kunstenaars: Caroline Young, Chrisje Ronde, Greg Suffanti, Louis Van Marissing, Nour Kayali en Robin Stemerding.
  • we luisteren naar de wijsheid van vogels vertolkt door Mitra Muijen & Michael Susanto met levende vioolmuziek.
  • ook neemt verhalenverteller Arnout Dalkman ons mee in een vleermuisverhaal
  • we kijken naar een Ibisdans door Rose Bibi

en

  • we kunnen met een sjamanistische trommel onder leiding van Ellen Grootoonk eigen dierenkracht en vogelwijsheid oproepen.

Zie voor praktische informatie en aanmelden.

Quest 2: lancering QFWF website voor Animal Wisdom

Octopoda — pentekening Chrisje Ronde

Tijdens de herfstequinox is het zo ver: de lancering van de animal-wisdom.org
Op deze derde (nieuwe) website van de QFWF kan de bezoeker zien en lezen hoe het doel van het Animal Wisdom programma is vertaald in diensten en producten, die als een Gulden Snede van educatief materiaal ― e-books, lesmodule, animaties, spelmateriaal ― in de etalage prijken.

Het met verhalende inkttekeningen van Chrisje Ronde ontworpen Rad van Dieren-Wijsheid vertelt de filosofie achter dit wereldwijde en interculturele storytelling programma.

Een keur aan dieren-wijsheden uit Oost, West, Noord, Zuid is na de lancering via een spreekwoord of gezegde in de menubalk te plukken.
Achterliggende dierenverhalen, interculturele visies en speels lesmateriaal van Quest 2 zijn vanaf 21 november 2021 via de site aan te schaffen ― waarmee men tevens financieel bijdraagt aan de QFWF!

Zodra de website in de ether is kun je ‘onder’ de quote in de menubalk “Nucella lapillus kroont Octopoda” lezen hoe in prehistorische tijden in de diepste wateren deze dappere Octopoda een purperen kleur en kroon kreeg — en daarmee met haar acht intelligente tentakels en drie harten het Animal Wisdom programma bekroont.

Zuidelijke vogelwijsheid

Nu, als smaakmaker, een snufje uit een zuidelijk verhaal met vogelwijsheid dat opgenomen is in het eerste QFWF e-book.

Opmerkelijk aan deze dierenverhalen is dat zij zowel een bron zijn voor natuurkennis, alsook een morele spiegel voor het menselijk schouwtoneel met van generatie op generatie verzamelde levenslessen.
De les uit deze zuidelijke vogelwijsheid is niet moralistisch van toon ― zoals sommige westerse parabels, vorstenspiegels en legenden kunnen zijn ― doch getuigt van elementaire (voor mensen èn dieren geldende) wijsheid uit de natuur.

De vogels en het aambeeld

Dit verhaal is een hervertelling van “De vogels en het aambeeld” uit de Congo Tales ― van het boek bij de gelijknamige tentoonstelling uit 2019 met foto’s van Pieter Henket.
Dit betreft een project van Stefanie Plattner en Eva Vonk ten bate van de Congolese gemeenschap.
Het verhaal is afkomstig uit de orale verteltraditie bij monde van  Pierre Mbandzibari — een wijze man uit het dorp Lengui-Lengui.

Vogels en het aambeeld — aquarel Greg Suffanti

Het gaat over kleine en grote vogels; hoe deze vogels elk naar hun eigen aard leven. Zo blazen grote vogels zich op en opgedoft juichen ze al voordat het werk gedaan is!

Hoewel het in de natuurlijke aard ligt van de grote vogels hun kracht en voorkomen breed uit te meten, vraagt goede samenwerking oog te hebben voor ieders rol en waarde in het grote geheel.

De kleine vogels zijn naar hun aard zowel vindingrijk als dienstbaar. Zij zijn bereid al hun krachten in dienst te stellen voor het algemeen belang.
Dit bleek in het verhaal uit hun inzet en onmisbaarheid om de smeedsteen naar het nieuwe dorp te vervoeren.

Zonder te pronken of zichzelf op te blazen (zoals de grote vogels deden) beschikken ze over eigen manieren effectief te zijn. Met een slimme streek lieten ze de grote vogels — die de kleine vogels over het hoofd zagen en niet bij naam noemden toen zij kennismaakten met dorpsbewoners — voelen wat hun waarde voor de gemeenschap is.

Zo vertelt het verhaal vooral een les in bescheidenheid. Iedereen in een samenleving heeft elkaar nodig. Ook de grote vogels zijn afhankelijk van de kleine vogels (niet alleen andersom) en verdienen het daarom gerespecteerd en erkend te worden.
Tegelijkertijd klinkt er door het verhaal een lichtvoetigheid, dat ieders ‘ego’ — hoe klein of groot ook — er best mag zijn, zolang het maar ten dienste staat voor het algemeen belang.
In dat licht kunnen opschepperij, pronk en praal ook van waarde zijn!

Zin te participeren in het QFWF Storytellingprogramma Animal Wisdom — of aan de organisatie hiervan mee te doen?

Interesse? Meld je aan!

Quest 1: Wijsheidsweb nieuws

Inmiddels groeit het bijna 4 jaar jonge Wijsheidsweb op het ritme van de maanstonden dankzij de stroom aan bijdragen van de meer dan 85 betrokken WW-auteurs en de hoofdredactie.
Bovenop de 70 Redactionele pagina’s ― die invulling geven aan het Rad ― telt het Wijsheidsweb ruim 610 Wijsheden en meer dan 400 Forum/platformberichten (stand van de teller op 21 september 2021).

Door vanuit het Wijsheidsweb steeds actuele Wijsheden en Forumberichten te posten via Facebook, het QFWF videokanaal en LinkedIn zet de hoofdredactie een bijzondere Wijsheid in het zonnetje en vraagt daarmee tevens aandacht voor de doelstellingen van de QFWF.

Mecenassen gezocht …

Al deze bijzondere programma’s en activiteiten zijn mogelijk dankzij de belangeloze inzet van vele harten, handen, ogen en hoofden rond de QFWF.
De subsidie van fonds Zuidoost/PBC gaf het Animal Wisdom programma een boost. Graag zouden wij hierop voortbouwen met behulp van een volgende schenking of subsidie…

Ken je mensen die ons daarbij willen helpen of ingangen in hun netwerk hebben?

Neem contact met ons op! Laat ons je ideeën weten!

Doneren aan de QFWF? Heel graag! Zie: donaties

Word QFWF-vriend(in)

Je bent al QFWF-vriend(in) vanaf € 35,= per jaar!

Behalve alle goede dingen die de QFWF probeert te realiseren krijg je als QFWF-vriend(in) 25% korting op:

  • de jaarlijkse QFWF Ontmoetingsdag
  • workshops en masterclasses
  • aanschaf van educatief materiaal van Quest 2: de Gulden Snede, zoals Adinkra  — intercultureel communicatiespel, Mens, ken je Zelf! — het filosofisch-mythische bordspel en — de ont-dekkende dialoogtafel Wat is de questie?-Wat is de kwestie en binnenkort de eerste delen uit de QFWF e-book reeks!
  • kosteloze deelname aan de Weesper Filosofiekring.

QFWF-vriend(in) word je door minimaal € 35,= over te maken op NL14TRIO0777827654 t.n.v. de QFWF te Weesp.

Quintessence

Hemelse vreugde

Kolibries — Ernst Haeckel (1899)[1]

De kolibrie heeft met haar kleine en magische verschijning dichters en denkers betoverd: met haar snelle vleugels voor- en achterwaarts vliegend èn in stille vlucht de hemelse nectar opzuigend…

Naar Pablo Neruda’s ode aan de kolibrie:

De kolibrie
vonkt tijdens haar vlucht
gloeiende druppels
Americano vuur;
vlammende jungle,
hemelse verschijning,
vliegende regenboog:
de kolibrie
buigt gouden
zonnestralen,
tot turkoois-emerald
vreugdevuur!

De kolibrie inspireerde musici de liefde tussen de kolibrie en een bloem te bezingen, die op een koude herfstnacht, toen de bladeren vielen, verliefd werden — vertolkt door Henrique e Juliano & Marília Mendonça.

Henrique e Juliano – Flor E O Beija-Flor part. Marília Mendonça – DVD Novas Histórias

[1] Bron: Kunstformen der Natur — kleurenplaat van Ernst Haeckel (1899).

Avatar foto

Heidi Muijen en Joke Koppius vormen gezamenlijk de hoofdredactie van de Quest for wisdom foundation. De Redactionele pagina's zijn afkomstig van de hoofdredactie en — indien aangeven — door en met medewerking van derden geschreven.

1 2 3 5

Schrijf een reactie