De Gebrokenen

0

Een mythische vertelling van de reis van de ziel

Kathy Anita de Vries

Wijsheidsweb, 13 oktober 2019

Wanneer je het wonder van het bestaan, heel even, bijna aan kunt raken. Zoals dat gebeuren kan aan het allereerste begin en aan het allerlaatste einde van het leven.
En je in dat onbewaakte ogenblik gebroken wordt, opengebroken wordt en jezelf terugvindt in een andere werkelijkheid dan zoals je die tot dan toe kende.

Anne Possel, De Gebrokenen

De Gebrokenen is een mythische vertelling over de levensreis van drie kinderen. Op de adem van de wind komen ze vanuit de wereld voor het begin naar onze tijdelijke wereld, maar moeten volkomen onverwacht plotseling ook weer terugkeren.

Anne’s boek over de reis van deze drie doodgeboren of zo kort levende kinderen is een prachtig en ontroerend voorbeeld van het grote belang van de taal. De wijze waarop zij taal hanteert is een voorbeeld van kunst die de essentie raakt. De taal is zo beeldend en vertolkt zo exact de intenties van het verhaal, dat je in de verleiding komt een tijdje bij die prachtige beelden stil te staan om vervolgens naarstig de verhaallijn weer op te pakken.

Op andere momenten beleef je ademloos dat deze twee als het ware met elkaar versmelten in iets wat reikt aan magie.

Zowel de beschrijvingen van het verbale als het non-verbale zijn met elkaar verweven in een ritmisch evenwicht. Er ligt een grote troost in dit boekje verborgen, niet alleen in dat wat de schrijfster ons mee wil geven, maar ook in de bijzondere aandacht waarmee het geschreven is. Haar gedachten zijn gesponnen als draden op een weefgetouw, niet te los en niet te strak gespannen, voortkomend uit een mythisch raamwerk dat zich ontvouwt in stille koestering … van onze ziel.

Ik heb het bijna ademloos gelezen, het verhaal brengt je inderdaad voorbij de woorden … naar werelden waarvan wij misschien wel een vermoeden hebben.

Het is een fijnzinnige aanraking, die verbinding creëert vanuit de innerlijke belevingswereld van Anne Possel met de schoonheid die in en om ons heen verborgen is.

Dank Anne, je hebt ons een juweel geschonken.

Als het ‘s nachts regent, ziet niemand het,
want elke ziel en elke ademtocht slaapt,
maar de frisheid van elke mooie rozentuin
is het duidelijke bewijs van de regen die niemand zag.

Rumi

Onlangs zag Anne’s nieuwe dichtbundel: ‘Wij bestaan voorbij de woorden’ het licht. Meer daarover kan men hier vinden: www.annepossel.nl

Avatar foto

Ik studeerde vijf jaar hoofdvak piano op de conservatoria in Den Haag en Utrecht. Daarna volgde ik enige lessen bij Louis Kentner in Londen. Mijn tweede man Marco de Vries (o.a. oprichter van het Helen Dowling Instituut) bracht mij in aanraking met de nu 96-jarige pianiste Elly Salomé. Haar lessen die ik nog wekelijks volg zijn vanwege haar enorme kennis en betrokkenheid een inspirerende en verrijkende (zowel ei als ij) ervaring.

Schrijf een reactie