Stadsbeelden

0

Paul Mercken

© www.paulmercken.nl

Aangeschaft voor een zacht prijsje in Rome in 1972, toen we allebei als veelbelovende Belgen gratis een tiental dagen mochten verblijven in de Casa Belgica. Licentiaat Kunstgeschiedenis en Oudheidkunde aan de Rijksuniversiteit te Gent & Masters of Fine Arts, Washington University, St. Louis, Missouri, VS.

In 1968, na een periode van vier jaar waarin hij leraar was aan het Lycée des Garçons in Sfax, Tunesië, vertrok Verhal naar Spanje en Portugal met een beurs van de Belgische overheid.

Na die periode reisde hij naar de VS waar hij aangesteld werd als leraar schilderen aan de Washington University, St. Louis. Daar behaalde hij in 1970 de graad van Master of Fine Arts en doceerde er nog drie jaar lang grafiek.

Van 1973 tot en met 1999 was Verhal werkzaam als leraar algemene kunstgeschiedenis aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. In de zomers van 1974 tot 1981 gaf hij verschillende cursussen aan de Portland School of Art, Maine VS, en aan de University of North-Carolina, Greensboro, North-Carolina, VS.

Verhal verkreeg studiebeurzen voor Rome, in 1961-1962 waar ik hem ontmoette, Lissabon in 1966-1967 en Duitsland in 1978.
In september en oktober 1979 werkt hij in Boston VS, en kreeg hij in 1983 een studiebeurs voor Japan en exposeerde er in the White Striped House Museum, Tokio.

Begin 1998 opende Verhal een studio in Brooklyn, New York City. Vandalen stichtten er brand en het atelier verhuisde naar Croton-on-Hudson, New York, in het huis van zijn oudste dochter.

Verhal opende een nieuw atelier in Le Massif Central, Le Cantal in 2002. Tot op heden verdeelt hij zijn werkzaamheden tussen Frankrijk en België.

Inmiddels is zijn kunst van nogal monochroom zeer kleurrijk geworden en ik meen er een zekere Japanse invloed in te merken.

Avatar foto

is gepensioneerd historicus van de wijsbegeerte en mediëvist uit Hasselt, België, maar woont na verbleven te hebben te Cambridge, Oxford, Florence en de USA (Talahassee, Florida; Bronxville, New York en Virginia) sedert 1978 in Nederland. Hij vertaalt graag gedichten uit andere talen, heeft zelf dichtbundels uitgegeven, en is een deelnemer aan voornamelijk Engelstalige kettinggedichten.