Encounters

0

Paul Mercken

© www.paulmercken.nl4 februari 2019
Ginette Ashkenazy, Encounters, olie op hout (2015) 85*55 cm[1]

Ginette Ashkenazy, geboren in Sofia, Bulgarije overleefde als kind de Jodenvervolging van de Nazi’s en de dictatuur van het communisme.
Als teenager besloot ze zichzelf niet meer als slachtoffer te zien en ging ze werken in een boekhandel om haar zelfstandigheid te ondersteunen.
Vervolgens slaagde ze erin naar Israël te ontsnappen, waar ze het moeilijk vond een balans te ontdekken tussen de nieuwe en de oude wereld.
Tenslotte reisde ze naar Engeland, waar ze Josh Kutchinsky ontmoette, met wie ze trouwde.
Ik ontmoette hen op het wereldcongres van de International Ethical and Humanist Association (Internationale Ethische en Humanistische Vereniging) IEHUA te Oxford in 2014, waar ze me voorstelden aan Kato Mukasa, voorzitter van de Uganda Humanist Association (Humanistische Vereniging van Uganda) IEHUA en moderator van de HUMMAY humanistisch ondersteunend netwerk voor sub-Sahara (zwart) Afrika.
We werden vrienden en ik ben verheugd HUMMAY te kunnen sponseren.

Ginette vertelde het verhaal van haar jeugd in Thracian Princess. Portrait of a women in extraordinary times (Thracische Princes. Portret van een vrouw in buitengewone tijden), 2009. Nadat ze haar onafhankelijkheid had ontdekt, begon ze te schilderen en te beeldhouwen.

Ik kocht Encounters (Ontmoetingen) in 2015. Het kunstwerk belichaamt de humanistische geest.

[1] Bron: encounters

Avatar foto

is gepensioneerd historicus van de wijsbegeerte en mediëvist uit Hasselt, België, maar woont na verbleven te hebben te Cambridge, Oxford, Florence en de USA (Talahassee, Florida; Bronxville, New York en Virginia) sedert 1978 in Nederland. Hij vertaalt graag gedichten uit andere talen, heeft zelf dichtbundels uitgegeven, en is een deelnemer aan voornamelijk Engelstalige kettinggedichten.