Amfoor

0

Paul Mercken

© www.paulmercken.nl
Amfora van Savvas Pottery, keramiek, bedoeld als lampstandaard, 65*36 cm [1]

De pottenbakkerij ligt op de antieke weg van Limassol naar Paphos juist buiten Geroskipou en maakt moderne keramiek zowel als kopieën van antieke potten, zoals deze amfora. Savvas is een vriendelijke plaats waar je lessen kunt krijgen in  het vak, je kunt zien en vernemen hoe men het ambacht beoefent, het is ook een winkel en tevens een museum.

Aan de ene kant vertoont het Pallas Athena in het wit, beschermgodin van de stad Athene, een van de voornaamste godinnen uit het Griekse mythologie.
Zij is de godin van de heldere, reine hemel, vanzelfsprekend maagd. Ze is de godin van de wijsheid en van de kunst, de krijgskunst en de vrede. Ze staat afgebeeld in volle ornaat met borstplaat, schild en speer, naast een sokkel met een uil, symbool van wijsheid.

Aan de andere kant zit Apollo, zwart, op een rots waar een wilgentak uit spruit te spelen op zijn citer met een plectrum. Apollo is de zoon van Zeus en Leto en de tweelingbroer van Artemis.
Apollo is de God van het licht, de muziek, de dichtkunst en de spiritualiteit, ook van de landbouw en de veekudden.
Apollo was een knappe God, lang en goed gebouwd en hij had vele liefdesavonturen met nimfen en sterfelijke vrouwen. Het is een dubbelzinnige god, die ook verderf kan zaaien, maar dat is hier niet aan de orde.

Aangekocht oktober 2015, aangekomen begin 2016.

[1] Bron: amphora

Avatar foto

is gepensioneerd historicus van de wijsbegeerte en mediëvist uit Hasselt, België, maar woont na verbleven te hebben te Cambridge, Oxford, Florence en de USA (Talahassee, Florida; Bronxville, New York en Virginia) sedert 1978 in Nederland. Hij vertaalt graag gedichten uit andere talen, heeft zelf dichtbundels uitgegeven, en is een deelnemer aan voornamelijk Engelstalige kettinggedichten.