Krijger

0

Paul Mercken

© www.paulmercken.nl, 26 november 2019
Jean Mwangala, Lubumbashi, Katanga, DR Congo, gevonden hout, 56 cm [1]

Zie ook: MTB Bank, In de maneschijn.

Beeldje gesneden uit gevonden hout van Jean Mwangala, Lubumbashi, Katanga, DR Congo, die deel uitmaakt van een groepje vrienden-kunstenaars, dat gratis optrad met liederen en Afrikaanse instrumenten tot vermaak en opvoeding van de jeugd.

Daartoe behoorde ook Musasa. Beiden waren ook schilders en Mwangala was tevens beeldhouwer in hout. Dit is een voorbeeld van zijn stijl: zoveel mogelijk laten wat de natuur verschaft en daaruit een beeld laten oprijzen. Voor zijn huis stond een levensgrote giraf op die manier gemaakt.

Mooie herinnering aan de toenmalige Stichting Teleji, bestaande uit mijn dochter Christina (Xina) Mercken, Guido Verburg, Cheryl AndristPlourde, ikzelf en Joyce Hamilton, de laatste later vervangen door anderen. Leslie Meyer werd penningmeester.
De eerste vier reisden op eigen kosten af naar Dilolo, nabij de grens van Angola, waar Teleji  toezicht hield over scholen (lager en middelbaar onderwijs), een ziekenhuis, een weeshuis, en opvangplaatsen voor fysiek en geestelijk gehandicapten en melaatsen, om ter plekke de noden vast te stellen.

Teleji (Waterlelie) is hoe de Chokwa, de plaatselijke bewoners, de naam van zr. Thérèse, FMM (Franciscanessen Missionarissen van Maria) Spaas, mijn schoonzus, toen 86 jaar, uitspraken.

Onvergetelijke reis, waarvan de helft in dat land bestond uit tweemaal (heen en weer dus) 750 km brousse in een bus, van Lubumbashi naar Dilolo Poste.

[1] Bron: warrior

Avatar foto

is gepensioneerd historicus van de wijsbegeerte en mediëvist uit Hasselt, België, maar woont na verbleven te hebben te Cambridge, Oxford, Florence en de USA (Talahassee, Florida; Bronxville, New York en Virginia) sedert 1978 in Nederland. Hij vertaalt graag gedichten uit andere talen, heeft zelf dichtbundels uitgegeven, en is een deelnemer aan voornamelijk Engelstalige kettinggedichten.