Winter

0

Fernando Ledesma

lentezomerherfstwinter

Wijsheidsweb, artwork source fernando-ledesma.com 

Als hoofdredactie lieten wij ons door beeldend kunstenaar Fernando Ledesma meevoeren in de schimmenwereld. Persephone zien we – in zijn schilderwerk – zich terugtrekken in schrale ijstinten en de lage zonnestand op weg naar de verborgen spelonken bij haar gemaal Hades, terwijl de Witte Wieven over de mistige velden dansen.

Fernando Ledesma laat zich in zijn werk inspireren door natuurlijke elementen in zijn omgeving en maakt letterlijk gebruik van natuurlijke pigmenten voor een studie in blauw bij zijn serie met Iberische zeilschepen en door ijzer te laten oxideren — dat intense roodbruine roesttinten geeft.

Voor het maken van mozaïeken en sculpturen gebruikt hij allerlei afvalmateriaal, te zien in zijn atelier in ‘el campo’ bij Salamanca.

Zijn werk reflecteert culturele elementen en tradities uit Spanje, de expressionisten, de poëzie van zijn vader en de inspiraties van zijn reizen naar New York en Senegal.
Zijn beelden zijn een levende ontmoeting met essenties die niet in woorden zijn te vangen en uit de diepte opdoemen als een kleuren- en vormentaal van het gevoel.
Veeleer zoals een dans op muziek en het spelen met toevalselementen dat ‘serendipiteit’ brengt, zoals de dichter Kopland schreef dat wat ‘wij vinden niet is wat wij zoeken’.

Zijn werkwijze herinnert aan een alchemistisch proces, een dialoog met de natuur waaruit de wijsheid van de ‘steen der wijzen’ opborrelt. De beelden tonen rauwe kleuren van de natuurlijke ingrediënten en de structuur van het gebruikte materiaal. De organische vormen maken je deelgenoot van dit proces en daarmee van de levenscyclus van de natuur. Zo nemen ze je mee naar de vrije wereld der verbeelding …

Avatar foto

son of lawyer and poet. Grew up in a house full of art and literature and studied from the age of 6 at the “Escuela de Artes de San Eloy” and then at the “Escuela de Artes y Oficios”. Later I studied “Bellas Artes” at the University of Salamanca. I have devoted my life to painting.