Lente

0

Fernando Ledesma

lentezomerherfstwinter

Wijsheidsweb, artwork source fernando-ledesma.com

Het schilderwerk van beeldend kunstenaar Fernando Ledesma inspireert ons als hoofdredactie. Al rondolende in dit fascinerende vormen- en kleurenspel zien we de Oermoeder met haar natuurlijke overvloed aan het werk.

In de vormvindende verkleurende aardetinten voelen wij de vitaliserende krachten van de lente — zoals onder het aardoppervlak van de nog kale en schrale voorjaarsgrond tere schimmelige draden en gistende bacteriën het uitbarsten van nieuw leven voorbereiden.
We herkennen de afscheidskus van Persephone in haar rol als godin van de lente en haar gemaal Hades in het vurige rood van zijn schilderwerk. Tegelijkertijd danst haar moeder Demeter, godin van groei en vruchtbaarheid, vol vreugde en ongeduld over de uitbottende velden.

Fernando Ledesma laat zich in zijn werk inspireren door natuurlijke elementen in zijn omgeving en maakt letterlijk gebruik van natuurlijke pigmenten door ijzer te laten oxideren — dat intense roodbruine roesttinten geeft.

Voor het maken van mozaïeken en sculpturen gebruikt hij allerlei afvalmateriaal, te zien in zijn atelier in ‘el campo’ bij Salamanca.

Zijn werk reflecteert culturele elementen en tradities uit Spanje, de expressionisten, de poëzie van zijn vader en de inspiraties van zijn reizen naar New York en Senegal.
Zijn beelden zijn een levende ontmoeting met essenties die niet in woorden zijn te vangen en uit de diepte opdoemen als een kleuren- en vormentaal van het gevoel.
Veeleer zoals een dans op muziek en het spelen met toevalselementen dat ‘serendipiteit’ brengt, zoals de dichter Kopland schreef dat wat ‘wij vinden niet is wat wij zoeken’.

Zijn werkwijze herinnert aan een alchemistisch proces, een dialoog met de natuur waaruit de wijsheid van de ‘steen der wijzen’ opborrelt. De beelden tonen rauwe kleuren van de natuurlijke ingrediënten en de structuur van het gebruikte materiaal. De organische vormen maken je deelgenoot van dit proces en daarmee van de levenscyclus van de natuur. Zo nemen ze je mee naar de vrije wereld der verbeelding …

Avatar foto

son of lawyer and poet. Grew up in a house full of art and literature and studied from the age of 6 at the “Escuela de Artes de San Eloy” and then at the “Escuela de Artes y Oficios”. Later I studied “Bellas Artes” at the University of Salamanca. I have devoted my life to painting.