Zomer

0

Fernando Ledesma

lentezomerherfstwinter

Wijsheidsweb, artwork source fernando-ledesma.com

Het schilderwerk van beeldend kunstenaar Fernando Ledesma inspireert ons als hoofdredactie. Al ronddolende in zijn fascinerende vormen- en kleurenspel zien we elke keer weer een laag meer of net iets anders in zijn werk.

Behalve elementaire oervormen, die we vooral zagen in de lente-, winter- en herfst- collectie, zien we in deze zomer collectie ook culturele oervormen: de stierengevechten, symbolisch voor de Spaanse cultuur en in opspraak geraakt. De kracht van kunstzinnige expressie, en van Fernando’s hand in het bijzonder, is dat wij daar als kijker toch van kunnen genieten.

Deze serie beelden neemt ons mee in een sfeer, buiten de politiek correcte discussies. In een onverbiddelijk intens rood confronteren de schilderijen ons met dit ritueel, zingen het los van de morele oordelen, tonen het als fenomeen — in het vorm vindende lijnenspel verschijnt er ‘iets’, dat oerkrachtig elementair is — in het spanningsveld met culturele vormen: hoe mensen als cultuurwezens aan de natuurlijke ordening een andere orde aanbrengen, opleggen, bevechten …

Fernando Ledesma laat zich in zijn werk inspireren door natuurlijke elementen in zijn omgeving en maakt letterlijk gebruik van natuurlijke pigmenten door ijzer te laten oxideren — dat intense roodbruine roesttinten geeft.

Voor het maken van mozaïeken en sculpturen gebruikt hij allerlei afvalmateriaal, te zien in zijn atelier in ‘el campo’ bij Salamanca.

Zijn werk reflecteert culturele elementen en tradities uit Spanje, de expressionisten, de poëzie van zijn vader en de inspiraties van zijn reizen naar New York en Senegal.
Zijn beelden zijn een levende ontmoeting met essenties die niet in woorden zijn te vangen en uit de diepte opdoemen; een kleuren- en vormentaal van het gevoel.
Veeleer zoals een dans op muziek en het spelen met toevalselementen dat ‘serendipiteit’ brengt, zoals de dichter Kopland schreef dat wat ‘wij vinden niet is wat wij zoeken’.

Zijn werkwijze herinnert aan een alchemistisch proces, een dialoog met de natuur waaruit de wijsheid van de ‘steen der wijzen’ opborrelt. De beelden tonen rauwe kleuren van de natuurlijke ingrediënten en de structuur van het gebruikte materiaal. De organische vormen maken je deelgenoot van dit proces en daarmee van de levenscyclus van de natuur. Zo nemen ze je mee naar de vrije wereld der verbeelding …

Avatar foto

son of lawyer and poet. Grew up in a house full of art and literature and studied from the age of 6 at the “Escuela de Artes de San Eloy” and then at the “Escuela de Artes y Oficios”. Later I studied “Bellas Artes” at the University of Salamanca. I have devoted my life to painting.