Door de VS 4

0

Marie-Claire Marx, verslag en foto’s

USA, 30 september tot 5 oktober 2016[1]

Deel 1, deel 2, deel 3, deel 4

Idaho Falls

Op 30 september verlieten wij Yellowstone National Park om naar Idaho Falls te rijden.

Rond 7:00 p.m. arriveerden wij in het hotel Sleep & Suits buiten de stad gelegen.

In het restaurant had men de keuze tussen verschillende soorten gevulde soep, geserveerd met brood. Bovendien was er salade. Zowel het avondeten als het ontbijt waren in de hotelprijs inbegrepen. Bovendien kon men op ieder uur van de dag gratis koffie krijgen. In alle hotels stond de koffie altijd klaar.

Blijkbaar is het de gewoonte in de restaurants alleen recycleerbaar wegwerpmateriaal te gebruiken wat het geval was bij het ontbijt en bij het avondeten.

Aandacht voor natuur

Na eerst gezwommen te hebben, reden wij naar stad waar wij de farmers market langs Broadway bezochten met producten van eigen bedrijven.

De Snake River stroomt door Idaho Falls. Naast de rivier ligt een kleine Japanse tuin.

Tussen twee bruggen is een wandelweg ‘Snake River Green Belt’ uitgezet. De natuurlijke watervallen op de rivier zijn ingedamd zodat de watervallen gebruikt kunnen worden voor het opwekken van elektriciteit. De dam wekt Hydro elektriciteit op en voorziet in de helft van de behoefte van de stad. Eenden en ganzen zaten in rijen op de rand van de dam. Er was rekening gehouden met de natuurlijke plantengroei.

Achtergrond: sporen van een bloedige geschiedenis?

Op de achtergrond is een tempel met de engel Moroni te zien. Er is tevens een visitor center van de Mormonen. Een vriendelijke dame legde ons uit dat Mormonen beschikken over het grootste genealogische archief ter wereld.

Stamboomonderzoek is erg belangrijk voor Mormonen omdat zij geloven dat familiebanden zelfs na de dood in stand kunnen blijven, voor eeuwig.[2]

Om familiebanden te vereeuwigen moeten ze eerst bezegeld worden door een mormoons priester. Dit gebeurt tijdens een plechtigheid in een mormoonse tempel. Tijdens deze ceremonie leggen familieleden beloften af aan God en aan elkaar. Voorouders konden hun familiebanden niet vereeuwigen in een mormoonse tempel. Mormonen geloven dat zij dit nog kunnen doen door zich in naam van een overledene te laten dopen in een tempel. De voorouders beslissen zelf of zij deze ceremonie wel of niet accepteren. Vandaar dat genealogie zo belangrijk is voor Mormonen.

Er is echter misbruik gemaakt van de genealogie. Volgens de mormoonse kerk mag het laten dopen enkel toegepast worden voor eigen voorouders. Postuum werden bekende personen gedoopt waaronder Oranjes.

Toen wij in het visitor center waren, werd Marcel gevraagd zijn persoonlijke gegevens in te voeren in een PC om zo op zoek te gaan naar zijn genealogie.

Op de oever langs de rivier waren wilde dieren zoals grizzly beer, eland, elk nagebootst met planten. Brown houses of openbare toiletten stonden op regelmatige afstanden langs de Snake River. Men kon gratis gebruik maken van de goed onderhouden brown houses.

Langs de rivier wilden wij koffie drinken. Bij Best Western bestelden wij koffie die wij gratis mochten meenemen.

Een bezoek aan Walmart gaf ons een idee van de grootte van de warenhuizen in de VS. Met het oog op Halloween was er een uitgebreid assortiment te koop.

Omdat het zonnige weer overgegaan was in stromende regen genoten wij van een kop koffie in Walmart. De lucht klaarde snel op zodat wij onze wandeling langs de rivier konden verder zetten. Er kwamen donkere wolken aandrijven. Terug in de auto begon het hard te regenen zodat het zicht erg beperkt was op de Highway naar het hotel.

Het was inmiddels 2 oktober. Na het zwemmen stond de Zoo van Idaho Falls op het programma. De dierentuin is niet erg groot maar ligt in een mooi park. Er waren rode panda’s, otters, snow tigers, leeuwen, kamelen, flamingo’s en nog vele andere dieren.

In een steak house aten wij Smitty’s sirloin met frieten en caesar salade. Erg smakelijk.

Gesneuvelden van WOII

Omdat wij de dag voordien genoten hadden van de wandeling langs de Snake River besloten wij de ‘loop’ te doen. De lucht was dreigend en het rommelde maar het bleef droog tijdens onze wandeling van 1,5 uur.

Niet alleen genoten wij van de Snake River met dam, ganzen en eenden maar ook van de aangelegde tuinen met de opzet van wilde dieren op de oevers van de rivier.
Een oorlogsmonument langs de rivier herinnert aan de gesneuvelden in de oorlogen waaraan de VS deelnamen zoals WO I en II, Vietnam oorlog, oorlog in Zuid Korea.

Terug in het hotel brak een onweersbui los met hagel en slagregen.

Op 3 oktober reden wij terug naar Salt Lake City.

Scenic road

Het weer was omgeslagen. Het regende hard en het was aanmerkelijk kouder. Bovendien was er een fikse wind. Niet ver van Idaho Falls zijn er lava formaties te zien. Het regende erg hard en het was koud zodat wij snel uitgekeken waren. Bij Logan verlieten wij de Highway om de scenic road te volgen. Logan bleek een grote, langgerekte stad te zijn, gelegen in een brede vallei. Langs de scenic road stopten wij bij een monument waar wij 72 trappen naar de top deden om te genieten van het mooie uitzicht. Het was echter guur weer.

Halloween

Tenslotte stopten wij bij American West Heritage Center, een historische plek aan de voet van Wellsville Mountains, Utah. Het is een museum waar het dagelijkse boerenleven tussen 1820 en 1920 herdacht wordt en de trek naar het Westen.

Handkarren en oude landbouwwerktuigen stonden opgesteld rondom het museum. Op een veld lagen pompoenen opgestapeld voor de verkoop met het oog op Halloween of waren de pompoenen bedoeld als voedsel voor bisons of buffalo’s die blijkbaar deze vruchten eten?

Ten slotte arriveerden wij in ons hotel bij de luchthaven van Salt Lake City. Het uitzicht was mooi door de schittering van de zon op de besneeuwde bergtoppen.

Het was heerlijk ontspannend in het zwembad en de jacuzzi.

‘s Anderendaags werd de huurauto ingeleverd. De trax die vrijwel voor ons hotel vertrok, bracht ons naar stad.

Dit keer bezochten wij enkele warenhuizen die in de VS immens groot zijn.
Wij genoten van een wandeling over Temple Square en hadden lunch in een restaurant met de naam Martine, eveneens de naam van een nicht die sopraan is en optrad in diverse landen, zo ook in Amsterdam waar zij de hoofdrol in Tosca zong.

De Mormonen drinken nooit alcoholische dranken. Koffie staat evenmin op hun menu. Wij hielden ons keurig aan de regels en dronken enkel water bij het eten.

Over de polygamie van Brigham Young

Tenslotte bezochten wij het huis van Brigham Young in Salt Lake City.

Beehive House is een van de officiële residenties van Brigham Young, polygamist. Het huis werd in 1854 gebouwd om onderdak te bieden aan hem en zijn uitgebreide familie. Hij woonde hier met zijn officiële vrouw, Mary Ann Angell, en hun 6 kinderen. Hij huwde met 27 vrouwen en hij had 56 kinderen.

President Brigham Young liet in 1856 Lion House bouwen dichtbij Beehive House. Het is een residentieel huis voor zijn vrouwen en kinderen. Nu is Lion House in gebruik als cafetaria.

Brigham Young had vele vrouwen waarvan het juiste aantal moeilijk te achterhalen is.
Hij ontfermde zich over talloze kinderen. Naast zijn eigen kinderen zorgde hij voor weeskinderen en geadopteerde kinderen, zoals kinderen van Indianen.

Sommige vrouwen met wie hij huwde waren weduwen, anderen waren gescheiden van een man die niet tot de Mormonen hoorde, nog anderen stierven tijdens hun huwelijk.
Niet ieder huwelijk werd geconsumeerd. Sommige huwelijken waren voor eeuwigheid (enkel van toepassing op Mormonen), andere verbintenissen eindigden bij de dood.

Polygamie  

Leden van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen mochten van 1852 tot 1890 officieel huwen met meerdere vrouwen. Joseph Smit, grondlegger van het Mormonisme, had polygamie in een religieus jasje gestoken om zijn buitenechtelijke relaties achteraf goed te kunnen praten.

Er zijn splintergroepen, fundamentalistische Mormonen, die nog steeds polygamie in ere houden ondanks dat polygamie in Amerika verboden is.

De meeste Mormonen geloven dat het huwelijk tussen één man en één vrouw Gods norm is. Behalve wanneer de Heer gebiedt voor meer nageslacht te zorgen, is polygamie toegestaan. Het meervoudig huwelijk zorgde in het begin van het ontstaan van De Kerk voor meer geboortes van kinderen.

Het basisgebod van God blijft evenwel: één man, één vrouw. Enkel als Hij de opdracht geeft, kan er een periode van polygamie zijn. Lezen wij niet in de Bijbel dat dit ook het geval was ten tijde van Abraham, Isaak, Jacob, Mozes, David en Salomo?

Een groot aantal vrouwen geeft status en macht aan de leidinggevende elite.

De macht van de Mormoonse Kerk werd sterk ingeperkt

Door het uitbreken van de Civil War in 1861 tussen Noord en Zuid in de Verenigde Staten werden de Mormonen relatief met rust gelaten. In 1887 stierf kerkleider President Taylor en werd opgevolgd door President Woodruff.

Inmiddels was de macht van de Mormoonse Kerk sterk ingeperkt, polygamie en onwettig samenwonen waren strafbaar gemaakt. De nieuwe President Woodruff besefte dat er iets moest gebeuren om het voortbestaan van de Kerk te garanderen.

Na de Amerikaanse burgeroorlog die eindigde in 1865 ontstond er een juridisch gevecht waarbij de VS eiste dat de Mormonen de polygamie zouden afzweren. In 1889 werd het gevecht beslecht in het voordeel van de Verenigde Staten. In 1890 werd polygamie afgeschaft.

Toen duidelijk werd dat Utah niet zou toegelaten worden tot de Unie zolang polygamie toegelaten werd bij de Mormonen gaf President Woodruff zijn Manifesto uit waarin hij zijn intentie verklaarde de Amerikaanse wetten te zullen gehoorzamen en het meervoudig huwelijk te verbieden. Hij riep zijn leden op hem te volgen.
Volgens President Woodruff werd het Gods wil het monogaam huwelijk terug in te voeren.

Het bezoek aan Beehive House was erg boeiend. Twee jonge dames, missionarissen, verzorgden de rondleiding van onze kleine groep. Het was een ruim huis met veel kamers die smaakvol ingericht waren met prachtig meubilair, tapijten en mooi serviesgoed. Naast de woonkamer was er een bureau, een werkkamer, een speelkamer, een keuken en uiteraard slaapkamers. Er hingen schilderijen aan de muur waarop hij met zijn officiële vrouw en kinderen geschilderd was.

De missionarissen zijn erg vriendelijk en zeer deskundig in hun uitleg.

LDS church

LDS church werd gesticht door Joseph Smith in 1830 in New York. Hij stichtte een nieuwe kerk omdat hij van mening was dat alle kerken corrupt waren.

De kerk leed onder kritiek en vervolging en moest daarom meermaals verkassen. Van New York verhuisde LSD-church naar Ohio, Missouri en tenslotte naar Illinois. De volgelingen voelden zich bedreigd. Hun belangrijkste bekommernis werd zoveel mogelijk volgers, bekeerlingen, krijgen. Nadat J. Smith in Illinois vermoord was, besloot de nieuwe President Brigham Young zijn volgelingen naar Great Basin te brengen.

The Book of Mormon

Volgens The Book of Mormon zijn de noord-Indianen afstammelingen van de Lamanieten die de lering van Jezus verworpen hadden. De Lamanieten zouden voorouders zijn van de Amerikaanse Indianen. Het is de verloren stam van Israël.

Omdat de Lamanieten de vloek van God over zich geroepen hadden, kregen zij als straf een donkere huidskleur om hen onaantrekkelijk te maken. Het was een zichtbaar onderscheid met de volgelingen. Zij moesten zich bekeren tot het Mormonisme om opnieuw een wit en aangenaam volk te worden.

Talloze conflicten

Door het boek van Mormon zullen de Lamanieten worden teruggebracht tot de kennis van hun vaderen en van het evangelie van Jezus Christus. De interactie met Native Americans was aanvankelijk vriendelijk. Het was de bedoeling zoveel mogelijk zieltjes te winnen. De Indianen werden goed behandeld totdat er conflicten ontstonden over de beperkte bronnen die door de Indianen ten volle gebruikt werden.

Er ontstonden talloze conflicten tussen pioniers en Indianen waarbij Indianen mishandeld en zelfs gedood werden of verdreven naar reservaten, om zo begeerde landerijen in bezit te kunnen nemen. Vooral in de jaren 1850-1860 werd de strijd van pioniers met de oorspronkelijke bewoners van het gebied heviger.

In bezit name van vruchtbare gronden

De Mormonen settelden zich in Salt Lake City en namen bezit van vruchtbare gronden, rivieren, beken, bomen. Door omheiningen te plaatsen verhinderden zij Indianen bij hun eigendommen te komen.
Naarmate er meer Mormonen naar Great Basin kwamen, werden gebieden uitgebreid. Kerkleiders spoorden hun volgelingen aan Indianen te bestrijden als deze hun eigendommen niet zonder strijd wilden opgeven. Volgens de kerkleiders was het een gerechtvaardigde straf omdat de Indianen bij weigering hun eigendommen af te staan, Gods woord verwierpen.

President Brigham Young claimde dat LDS-church Native Children kocht om ze te behoeden voor hongersterfte, mishandeling, wreedheid en dood. Er waren in dit gebied niet veel zwarte slaven maar veel Indianen die door de Mormonen als dusdanig gebruikt werden, evenzo jonge kinderen van Indianen.

Uiteindelijk werden Indianen in reservaten teruggedreven waar zij een arm bestaan leiden.

Missionarissen

Nu nog trekken missionarissen rond in alle delen van de wereld. Jonge mannen en in mindere mate jonge vrouwen, wordt gevraagd om gedurende ongeveer 18 maanden het evangelie te verkondigen.

Zij zijn onbezoldigd. Gekleed in wit hemd en donkere broek trekken jonge mannen, altijd 2 personen, te voet of op de fiets op pad om bekeerlingen te vinden.
Zij zijn ervan overtuigd dat zij het enige ware geloof verkondigen. Dat was ook het geval toen wij, Marcel en ik, in Phnom Penh woonden.
Werkende Mormonen beschouwen het als hun plicht om voor de missionarissen te zorgen.

Rondom het huis is een prachtig onderhouden bloementuin waarin nog even nagepraat werd door de groep. Sommigen getuigden van hun geloof.

Even verder in de straat is Eagle Gate. Gedragen door 4 palen overkoepelt een bronzen adelaar van bijna 2000 kilo en een spanwijdte van 20 ft of 6,1 m als een ereboog de straat. Het monument werd in 1859 opgericht ter ere van Brigham Young om het begin van zijn boerenland aan te geven. Aanvankelijk was de adelaar van hout.

Terug in het hotel probeerde Marcel de boarding passes te printen. Dat lukte niet. Gelukkig was ons hotel niet ver van de luchthaven. Wij bleken niet op de passagierslijst van het vliegtuig te staan. Het euvel werd herstelt.

Op 5 oktober vlogen wij via Schiphol terug naar Brussel waar wij zonder problemen op 6 oktober arriveerden.

Noten

[1]De hoofdredactie van het Wijsheidsweb verzocht de auteur in dit deel een historische toelichting te geven over de praktijken van de ideologie van de Mormonen en de Boeren. Een ideologie die hen rechtvaardigde de oorspronkelijke bewoners — die vanuit Europees perspectief de Indianen werden genoemd — te overheersen, te verdrijven en te doden en hun gronden in beslag te nemen.
[2] Zie: en.wikipedia.org/wiki/Indigenous_peoples_of_the_Great_Basin

Avatar foto

Schrijven vond ik altijd fijn. Het begon met lange brieven naar kinderen en familie. Onze kinderen studeerden in Nederland toen wij in de diverse landen woonden. Vooral vanuit Madagaskar was communicatie erg moeilijk. De brieven groeiden uit tot artikels die ik niet enkel naar familie stuurde maar ook naar goede vrienden en naar Paridaens. Sommige artikels zijn gepubliceerd in de info van de school. Het blad verschijnt niet meer. En nu komen diverse van die artikels op het Wijsheidsweb terecht!