Japan, het land van de rijzende zon 5

0

Marie-Claire Marx, tekst en foto’s

Reisverslag, 19 oktober–3 november 2001
Japan 1Japan 2Japan 3Japan 4Japan 5

Met de trein terug naar Tokyo

De volgende dag druppelde het even, verder bleef het droog. Het was fris die dag.
Op onze wandeling door Tokyo passeerden wij beelden van sumo worstelaars.
Wij genoten van de stadszichten.

Sumo

Sumo worstelaar

Sumo training behoort tot de nationale sport van Japan. Het is een worstelsport die meestal door zeer zwaarlijvige mannen wordt beoefend. De Japanners beschouwen sumo als een moderne krijgskunst. De sport werd waarschijnlijk ongeveer duizend jaar geleden door een Koreaanse prins in ballingschap aan het keizerlijk hof in Japan geïntroduceerd. Bij het beoefenen van sumo worden vele rituele elementen uit de godsdienst shinto toegepast. De keizer is het hoofd van shinto.

Wij begaven ons naar Ryogoku district om een training bij te wonen in een sumostal, maar wij zagen enkel een stadion zonder trainers. Om een training bij te wonen moet men vooraf boeken, iets wat ons ontgaan was.

Sumo’s oefenen vroeg in de ochtend. Publiek is zelden toegelaten.

Een dag in het leven van sumoworstelaars

Winkeldistricten

Stadswandeling  

Niet ver van Tokyo Station ligt het district Yurakucho met aangrenzend Ginza. In deze districten kan men naar hartenlust winkelen en dineren.
Toen wij aankwamen waren de winkels nog gesloten.
Na het openen van de winkels bezochten wij een Sonyhall.

In de nabijheid was er een tentoonstelling van juwelier Mikimoto Pearls waar prachtige juwelen vertoond werden waarin veel parels verwerkt waren. Bij het juweliershuis Mikimoto Pearls worden parels van hoge kwaliteit verwerkt. In 1899 werd de eerste Mikimoto Pearls winkel geopend in Tokyo Ginza Street, maar nu vindt men de winkels over de hele wereld.
Mikimoto Kokichi slaagde in 1893 erin de eerste gecultiveerde parels in oesters te kweken. De Akoya parel wordt gekweekt in de Akoya oester wat in het Japans “mijn kind” betekent. In de Mikimoto Building was een tentoonstelling van Brugse kant die veel belangstelling trok en eveneens door ons bezocht werd.

Wij aten bij een Chinees in een restaurant op de 6e verdieping gelegen. Het eten was overvloedig en goed.
In de namiddag bezocht Marcel de wijk Sjinjuku waar elektronicawinkels te vinden zijn.

Zelf wandelde ik naar het Imperial Palace om een glimp op te vangen van het keizerlijk paleis dat niet toegankelijk is voor publiek. Het paleis is omringd door grachten waarin het paleis weerspiegeld werd.
Van het paleis wandelde ik terug naar Ginza waar wij afgesproken hadden.

‘s Avonds aten wij opnieuw in het Chinese restaurant met prachtig uitzicht op de vele lichtreclames.

Vismarkt

Wij stonden vroeg op om de vismarkt een tweede bezoek te brengen.
Het was een zonnige dag.

Op de vismarkt hadden wij veel oog voor vele soorten schelpdieren, garnalen, krabben, egels en vissen. Ingevroren tonijnen werden geveild.
Wij waren gefascineerd door het grote aanbod groenten op de aanpalende groentemarkt.

Tokyo Tower

Tijdens een wandeling door Tokyo kwamen wij langs de Tokyo Tower die in 1958 werd voltooid en die met zijn 333 m hoger is dan de Eiffeltoren, die als voorbeeld diende voor dit bouwwerk. De Tokyo Tower is oranje en wit geschilderd.
De Tower doet dienst als communicatietoren voor belangrijke Japanse media zoals televisie en radio. De Tower is een toeristische trekpleister met recreatievoorzieningen en twee observatiedekken die uitzicht geven over een groot deel van de stad Tokyo.

Vanaf de Tokyo Tower heeft men uitzicht over de hele stad.

De boeddhistische Zojoji tempel

Aan de voet van de Tokyo Tower ligt de boeddhistische tempel Zojoji die meer dan 600 jaar oud is. De tempel is een Jodo Shu tempel, onderdeel van het zuiver land-boeddhisme of Amitabha-boeddhisme, een van de belangrijkste boeddhistische stromingen in Japan.

Dit heiligdom behoort tot een van de belangrijkste in de geschiedenis van de stad Tokyo waar 6 van 15 Tokugawa shoguns in een mausoleum begraven liggen. Het Tokugawa shogunaat bestond van 1603 tot 1868 tijdens de Edo periode.
Sinds de val van het Tokugawa shogunaat in 1868 kregen de gronden meer het karakter van een publiek park. In 1873 werd officieel het Shiba Park, gronden rondom de tempel, geopend.
Op de begraafplaats van de tempel laten talrijke jizo beeldjes die gedecoreerd zijn met rode mutsen, slabben, strikken een diepe indruk achter.

 

Het Rikugien park

Uiteindelijk kwamen wij in het Rikugien park met een kleine vijver met kois, heuvel
bruggen en prachtige natuur. Er staan veel esdoornbomen die mooi kleuren in het najaar en vele sierkersen die door hun witte en roze bloesems het park aantrekkelijk maken om er te wandelen.

Wij werden in keurig Frans aangesproken door een Japanner die jaren als ambassadeur in Frankrijk gewerkt had en blij was nog eens Frans te kunnen spreken. Hij kocht visvoer en liet ons delen in het genot de kois te voeren tijdens de wandeling door het park rondom de vijver.

Mount Fuji

Mount Fuji

Op iets meer dan 100 km ten zuidwesten van Tokyo ligt Mount Fuji die beschouwd wordt als een actieve vulkaan. De conische berg is met zijn hoogte van 3.776 m de hoogste berg van Japan. Het is een slapende stratovulkaan, die voor het laatst begin 18e eeuw (1707) uitgebarsten zou zijn. De vulkaan slaapt sinds 1709.
De vulkaan zou duizenden en duizenden jaren nodig gehad hebben voor zijn vorming zoals wij die nu kennen. Mount Fuji lijkt zich in de afgelopen 2,6 miljoen jaar te hebben gevormd en zou het product zijn van meerdere vulkaanuitbarstingen. Veel meren komen voor op de hellingen en aan de voet van de berg. De vulkaan wordt als heilig beschouwd. Vooral in de shinto eredienst neemt de vulkaan een bijzondere plaats in. In de talrijke grotten rondom de vulkaan zijn shinto schrijnen ingericht. Veel Japanners maken bedevaartstochten naar de top van de vulkaan die enkel in juli en augustus beklommen mag worden.
Het beklimmen van de Fuji berg is een religieuze praktijk zodat er tijdens het klimseizoen grote mensenmassa’s samenkomen die ’s nachts de berg beklimmen om bij zonsopgang de top te bereiken. Tot de Meiji-restauratie (1868) was het voor vrouwen verboden voet te zetten op de vulkaan.

Omdat wij in Tokyo waren besloten wij van dichtbij de Mount Fuji te bekijken. Met de trein reisden wij naar Numazu om Fuji te zien.

Het Kawaguchiko meer

Vandaar namen wij een bus om bij Kawaguchiko Lake aan de voet van de vulkaan te komen.
Helaas was onze Rail Pass niet geldig op de bus. De tickets hebben een fortuin gekost maar wij zagen de vulkaan in al zijn glorie. De berg wordt omringd door tempels en heiligdommen.

Het meer is een van de vijf meren aan de voet van de vulkaan en ligt op een hoogte van ruim 800 m boven de zeespiegel. Mount Fuji werd weerspiegeld in het Kawaguchiko meer.
Wij genoten van de prachtige natuur, de verkleuring van de bomen, vooral esdoorns, met het meer en de vulkaan op de achtergrond.

Het Yamanaka meer

Het grootste van de 5 meren, het Yamanaka lake of Swan lake, heeft een grote populatie zwanen. Naast de vogels zijn er veel plezierboten die in de vorm van een elegante, mooie zwaan gemaakt zijn. Met deze boten kan men een tocht op het meer maken.
Nu lagen de meeste boten aangemeerd want het was vrij laat in het seizoen.

Tot slot

De laatste avond van ons verblijf in Japan aten wij in Tokyo in een sushi-restaurant waarvan de baas 10 jaar in Amsterdam gewoond had. Hij sprak vloeiend Engels. Wij lieten hem een menu voor ons samenstellen en wij genoten van de heerlijke gerechten waarbij het gebruik van stokjes nauwelijks hinderlijk was.

Ons verblijf in Japan liep ten einde. De laatste dag genoten wij van de prachtige parken met bomen in herfstkleur en spuitende fonteinen. Helaas lag een zwerver ergens op een bank te slapen.
Wij liepen tot bij het keizerlijk paleis en namen de omgeving in ons op vanaf de Nijubashi Bridge, een dubbele boogbrug die uit steen bestaat maar vroeger in hout gebouwd was. Het keizerlijk paleis was niet toegankelijk.

Met veel foto’s, uren film en mooie herinneringen vlogen wij terug van Tokyo naar Phnom Penh waar onze Mechelse herdershond Stella ons luid blaffend verwelkomde.

   

Fonteinen en brug bij het keizerlijke paleis

Brug bij het keizerlijke paleis

   

Dommelende mensen in park bij keizerlijk paleis

Slapend op de bank

 

Avatar foto

Schrijven vond ik altijd fijn. Het begon met lange brieven naar kinderen en familie. Onze kinderen studeerden in Nederland toen wij in de diverse landen woonden. Vooral vanuit Madagaskar was communicatie erg moeilijk. De brieven groeiden uit tot artikels die ik niet enkel naar familie stuurde maar ook naar goede vrienden en naar Paridaens. Sommige artikels zijn gepubliceerd in de info van de school. Het blad verschijnt niet meer. En nu komen diverse van die artikels op het Wijsheidsweb terecht!