Werelden van verschil

0

Wim Lamfers

Vanwege corona zitten ouders en kinderen allemaal achter hun laptop rond één tafel: meer werkruimte is er niet. Van tijd tot tijd loopt de spanning hoog op, worden dicht opeen gepakte mensen gek van elkaar, terwijl ze in wezen gek op elkaar zijn.
Omdat een studeerkamer om in alle rust te kunnen werken of studeren ook in hun huis ontbreekt, terwijl ons land steeds meer academici en studenten kent.
Hoe die kennismaatschappij, waarvan twintig jaar geleden even sprake was, er zo ooit kan komen, is mij een raadsel.

De 21e-eeuwse vaardigheden van het Gemeentelijk Instituut voor Toekomstgericht Onderwijs GITO Overijse (BE)[1]

Veel kinderen verlaten de basisschool zonder goed te kunnen rekenen of lezen. Wanneer te veel mensen niet over basisvaardigheden beschikken, komt die kennismaatschappij er niet. Slecht zijn toegerust voor de maatschappij leidt niet naar een goede toekomst.
Logisch dat veel ouders langs de zuidgrens hun kinderen voor scholing naar België sturen. De kennismaatschappij is, net als de maakbare samenleving, social engineering en de vooruitgang, een utopie.
Twee jaren corona hebben wie oren en ogen niet gesloten houdt veel duidelijk gemaakt over leugens en kletspraat.

Een opeenhoping van mensen vergroot het risico op een pandemie. Het volle Vondelpark wordt daarom uit angst voor besmettingen voor de zoveelste keer gesloten. Ook het bos is overvol, tot ontzetting van bezoekers en boswachters. Massatoerisme leidt tot vervuiling en vernieling.
Waar moeten al die dicht opeengepakte mensen in de Randstad recreëren? Desondanks praat men over een miljoen woningen er bij en over twintig miljoen mensen in onze overvolle Rijndelta, terwijl miljoenen landgenoten nu al geen kant op kunnen, omdat het overal zo ‘gezellig’ druk is.

Is zoveel druk(te) wel goed voor een mens? In alle andere Europese landen neemt de bevolking af. Zou ook in Nederland de bevolking teruglopen, dan zou dat het welzijn van mens en klimaat bevorderen, omdat de natuur dan meer ruimte krijgt en de vervuiling in het meest vervuilde land van Europa zou afnemen. Waarom moeten er nog meer mensen bij in dit toch al overbevolkte landje, terwijl in vergelijkbare landen als België en Denemarken veel minder mensen wonen en in Frankrijk, Spanje, Italië en Roemenië dorpen leeglopen, waar men graag meer bewoners zou zien?

Een andere wereld

Buiten de lawaaiige Randstad vol stress leeft men heel wat beter. In de zogenoemde krimpgebieden geniet je van de tuin bij je huis, hoef je daarom niet zo nodig weg, ontvlucht je je flat of (te kleine) huis niet, maar geniet je van huis en hof.
Dat dit je thuis is, dat je hieraan genoeg hebt, komt de natuur en het klimaat ten goede.

Moestuinpark Stadspolder[2]

In de Randstad worden de zo felbegeerde volkstuinen nu ook opgeofferd aan woningbouw. Dat betekent nog minder groen in een land waarin al zoveel natuur vernield is, landschappen onherkenbaar veranderd zijn, terwijl mensen juist de natuur opzoeken om op adem te komen.
Stap je buiten de Randstad op de fiets, dan ben je in tien minuten middenin de natuur: heerlijk, al dat groen om je heen! Dan ben je elke dag blij de Randstad te zijn ontvlucht. Ook al fiets je meerdere keren door dezelfde streek, toch ontdek je elke keer weer iets nieuws. Recreëren in eigen land in plaats van ergens ver weg is zo gek nog niet.
Buiten de Randstad hoef je niet minstens een half uur in de auto te zitten om eindelijk een rustig plekje te vinden waar je kunt recreëren, maar staat de auto wekenlang stil. Dat is goed voor je gezondheid en goed voor het klimaat, net als al die zonnepanelen op je dak.

In de Randstad zien kinderen meer stenen, asfalt en stoeptegels dan flora en fauna. In plaats van de menselijke maat zijn economisch en functioneel denken er maatgevend. Dat leidt tot een weinig afwisselende, compact opgebouwde omgeving vol vervreemdend werkende wolkenkrabbers.

Een woonklimaat dat stress en agressie oproept, omdat mensen zich beklemd voelen door te veel druk(te). Een leefklimaat vol ziekmakende vervuilde lucht en herrie. Steeds minder bomen, plantsoenen en (volks)tuinen, te weinig parken (terwijl die groene longen juist bij allochtonen zo geliefd zijn) en te weinig recreatiegebieden.
Alsof bomen en planten geen CO2 opnemen en er niet zoiets als klimaatverandering bestaat. Waar mensen slechts ogenschijnlijk uitgangspunt zijn, worden fundamentele gegevens en waarden ontkend, met vele schadelijke gevolgen, terwijl het ook anders kan: Genk (België) is in honderd jaar tijd van een dorp een ruim opgezette plaats met meer dan zestigduizend inwoners geworden met overal opvallend veel groen, veel ruimere huizen en tuinen dan in Nederland, vlakbij het centrum een groot park (met kunstwerken!) en overal in de stad mooie, afgeschermde fietspaden. In welke stad in Nederland vind je dat alles?

In een kindonvriendelijke omgeving vol stress gaan veel kinderen gebukt onder een rugzakje vol problemen. In veel steden zijn er te weinig plekken waar kinderen ongestoord kunnen spelen.

Buiten de Randstad spelen kinderen lekker buiten: in een rustige straat, het bos of het veld. Dan word je niet knettergek van te veel indrukken en impulsen. In een kindvriendelijke omgeving groeien kinderen vrij en blij, evenwichtig op, omringd door wat eeuwenlang normaal was: natuur, ruimte, stilte.

Het goede leven

Mag je een mens al dat goede dat de aarde biedt onthouden, omdat enkelen dromen van een utopie, het zoveelste politieke idee dat tot mislukken gedoemd is?
Ik heb te veel van zulke dwaze ideeën, die alleen maar slachtoffers maken, de revue zien passeren om er nog in te kunnen geloven.

Een mens gedijt bij rust, regelmaat, ruimte, stilte, schoonheid, harmonie. Dat alles ervaar je om je heen buiten de Randstad, waar ik bijna nooit meer kom, omdat het Maasland of een verstild dorpje in Groningen met een mooie romaanse kerk veel meer te bieden hebben. Leven in zo’n weldadige omgeving is een verademing, doet mens en klimaat alleen maar goed.

Noten

[1] Bron: Onze leerlingen zijn de werknemers van de toekomst. Kennisnet heeft voor de Nederlandse samenleving de volgende 21st Century Skills opgesteld, goed hierbij is om te weten dat er meerdere 21st Century Skills bestaan en dat deze kunnen verschillen per regio of land in de wereld.
[2] Bron: Moestuinpark Stadspolder in Dordrecht – foto Schoendoen

Avatar foto

Na 38 jaar predikant te zijn geweest en na twaalf jaar de Weesper filosofiekring te hebben geleid — die Heidi Muijen in 2016 heeft overgenomen — geniet Wim Lamfers elke dag van een leven vol studie en ontspanning als pensionado in het mooie Susteren.

Leave A Reply