Aboriginals bestrijden het vuur met vuur

0

Aboriginals in Australië gebruiken eeuwenoude technieken om bosbranden te voorkomen

Hoofdredactie

De Quest for wisdom foundation deelt graag berichten uit de internationale social media teneinde aandacht te vragen voor prangende situaties en,of inspirerende voorbeelden tonen van interculturele levenskunst. 

Zoals de herwaardering van traditionele kennis naar aanleiding van de heftige bosbranden op het Australische continent: lees het verslag van een Australiër van Aboriginal afkomst die een organisatie heeft opgericht, Koori Country Firesticks.

Deze organisatie wil de eeuwenoude wijsheid over het beheer van het land weer bekend wil maken. Om deze te kunnen gebruiken samen met wetenschappelijke kennis over klimaatverandering zijn er nog steeds vooroordelen tegen de ‘primitieve’ Aboriginal leefwijze te beslechten. 

Bron: NRC.nl , 24 februari 2020

“Dit is ons land, wij hebben het al duizenden jaren beschermd.”

Meike Wijers

Indigenous fire Management[1]

Voorzichtig legt Dennis Barber zijn hand tegen de zwartgeblakerde bast van een eucalyptusboom. Met zijn nagels pulkt hij aan de schubachtige schors tot hij een stuk los kan trekken. Het droge hout verpulvert tussen zijn vingers. Onder de donkere korst komt okerkleurig hout tevoorschijn. De boom leeft nog. 

“Zie je, vuur is niet alleen verwoestend. En sommige bomen zijn sterker dan staal.”

Barber is aboriginal en de oprichter van Koori Country Firesticks, een organisatie die zich bezighoudt met een inheemse, traditionele manier van landbeheer: het selectief afbranden van het land. Hij geeft ook workshops en voorlichting om deze eeuwenoude kennis over te dragen.

Volgens de CSIRO, het Australische wetenschapsinstituut, zijn extreem weer en de aanwezigheid van droge struiken en grassen die als brandstof dienen voor een bosbrand de reden dat de bosbranden zo heftig zijn deze (Australische) zomer. Aboriginals zijn al tienduizenden jaren bezig met bosbeheer om branden te voorkomen. Toen Britse ontdekkingsreizigers zo’n 250 jaar geleden voor het eerst voet aan wal zetten in Australië, schreven ze naar huis dat het land eruit zag als een park: netjes en aangeharkt.

Lees meer: nrc.nl-aboriginals-bestrijden-het-vuur-met-vuur

[1] Bron: Indigenous fire Management

Avatar foto

Heidi Muijen en Joke Koppius vormen gezamenlijk de hoofdredactie van de Quest for wisdom foundation. De Redactionele pagina's zijn afkomstig van de hoofdredactie en — indien aangeven — door en met medewerking van derden geschreven.

1 2 3 5

Schrijf een reactie