Zing, bid en verwonder

0

Boeken aanrader: verhalen over verlies en veerkracht van inheemsen in Suriname en Nederland 

Hoofdredactie

De Quest for wisdom foundation vraagt graag aandacht voor bijzondere publicaties met inspirerende voorbeelden van interculturele levenskunst.

Elke cultuur kent rituelen. Evenwel in deze versnellende tijden dreigt die oude kennis verloren te gaan, omdat mensen de maatschappelijke snelheid proberen bij te benen. Ofwel door migratie van groepen naar andere landstreken, waarbij de eigen taal in onbruik raakt, rituelen en gebruiken langzamerhand op de achtergrond geraken en volgende generaties ze niet meer (kunnen) doorgeven.

Hoe belangrijk daarom dat de oorspronkelijke verhalen, rituelen en symbolen ook op schrift worden gesteld zodat de oude wijsheid bewaard blijft.

Verlies, rouw en verdriet zijn universele thema’s. Toch is de beleving hiervan in elke cultuur verschillend. Ineke Wienese ‘verwonderde’ zich tijdens haar reizen door Suriname over de veerkracht van inheemsen en hoe zij met verlies en rouw omgaan. Ze tekende de verhalen van (inheemse) schoolkinderen en inheemsen op, woonde rouwrituelen bij en onderging er zelf ook een. Ook in Nederland ontmoette ze inheemsen die over hun leven, hun cultuur en spiritualiteit vertelden. 

Wat Zing, Bid en Verwonder haar lezer vooral wil meegeven, is dat stilstaan bij verlies, rouw en troost essentieel is voor een mens. Door de rituelen van inheemsen te delen, geeft ze niet alleen inheemsen (h)erkenning, maar ook ‘Westerlingen’ inspiratie om hun veerkracht en heelheid weer aan te spreken na periodes van groot verlies. 

Ineke Wienese vroeg zich af hoe inheemsen, de echte earthkeepers, omgaan met verlies en hoe ze hun veerkracht behouden. Ze wilde weten wat het met een mens doet als zijn rituelen, taal en tradities verdwijnen.

Ze reisde naar Suriname om leerkrachten te ondersteunen bij lessen over leven, dood, verlies en rouw en vond er meer dan ze durfde dromen. De reis leidde haar naar ontmoetingen met inheemsen die hun verhalen vertelden en ze kreeg de unieke kans om deel te nemen aan het rouwritueel Epekodono. Haar ervaringen in dit veelzijdige land inspireerden haar om dit boek te schrijven.

Zing, Bid en Verwonder staat boordevol verhalen van kinderen en inheemsen uit Suriname over verlies, rouw, rouwrituelen, veerkracht, cultuur, spiritualiteit en vooral troost. Verhalen die raken en troost bieden. Ineke vult deze verhalen aan met haar eigen verhaal en herinneringen aan een tijd waarin de wereld nog heel was.

Zing, Bid en Verwonder is niet alleen een prachtig naslagwerk over leven, dood, troost en veerkracht. Het boek biedt ons ook een uniek inkijkje in een cultuur die verbonden is met de natuur en waar wij veel van kunnen leren. Het boek is te koop in alle boekhandels en via uitgeverij Obelisk Boeken. Meer informatie troostvoortranen.nl

Wienese, I. (2021). Zing, Bid en Verwonder. Verlies en veerkracht van inheemsen in Suriname en Nederland. Heerhugowaard: Uitgeverij Obelisk.

Ontdek zelf welk verhaal jou mag inspireren en op weg helpen!
Het boek te koop is bij de auteur: inekewienese@hotmail.com à € 26,= 
Als mensen het boek bij haar kopen gaat de helft van de opbrengst naar Wehpokamanong, projecten van inheemsen gericht op behoud van het culturele erfgoed.

Avatar foto

Heidi Muijen en Joke Koppius vormen gezamenlijk de hoofdredactie van de Quest for wisdom foundation. De Redactionele pagina's zijn afkomstig van de hoofdredactie en — indien aangeven — door en met medewerking van derden geschreven.

1 2 3 5

Schrijf een reactie