Winnaar van Prins Claus Prijs is ziener van Soedans eigenheid

0
Bron: Volkskrant,

Hoofdredactie 

De QFWF  besteedt graag aandacht aan dit bericht waarin beeldend kunstenaar, mevrouw Kamala Ibrahim Ishag (1939) de Grote Prins Claus Prijs heeft ontvangen.
Onder meer vanwege de waarde van haar kunst en  de wijze waarop zij haar ideeën over het Soedanees zijn verbeeldt. De eeuwenoude kwestie van de Soedanese identiteit gaat onder meer over hoe Soedan zich tegenover de Arabische wereld en sub-Sahara Afrika positioneert.

Kamala Ibrahim Ishag in haar atelier in Khartoem, 2019 – foto Mohamed Noureldin

Kamala Ibrahim Ishag (1939) ontvangt dit jaar de Grote Prins Claus Prijs, zo wordt vandaag bekend.

Al sinds de jaren zestig probeert ze in haar kunst de identiteit van het immer verscheurde Soedan te vatten. Sinds de zomer gloort er hoop. Op bezoek in haar atelier in Khartoem.

Het mitrailleurvuur tegen de ongewapende betogers echoot in de nacht van die beruchte 3de juni door Khartoem. Paramilitaire schutters breken de vreedzame sit-in in de Soedanese hoofdstad op en doden meer dan honderd burgers. ‘Hier in huis hoorde ik de hele nacht het schieten’, zegt Kamala Ibrahim Ishag, ‘het was afschuwelijk.’

Lees meer: winnaar-van-prins-claus-prijs-is-ziener-van-soedans-eigenheid

Avatar foto

Heidi Muijen en Joke Koppius vormen gezamenlijk de hoofdredactie van de Quest for wisdom foundation. De Redactionele pagina's zijn afkomstig van de hoofdredactie en — indien aangeven — door en met medewerking van derden geschreven.

1 2 3 5

Schrijf een reactie