Wisdom is like a baobab tree

0

Louise Muller

Wisdom is like a baobab tree; no one individual can embrace it.

Akan proverb (Ghana)

De spin Anansi[1]

Dit spreekwoord hoort bij het verhaal van de spin Anansi en de wisdom pot: de spin Anansi bewaart alle wijsheid voor zichzelf in een pot tot hij er in een mislukte poging om zijn wijsheidspot in een boom te verstoppen achter komt dat zijn zoon meer weet dan hijzelf. 

Het blijkt dus voor Anansi onmogelijk te zijn om in zijn eentje alle wijsheid van de hele wereld te bewaren. Alle mensen jong en oud, licht of donker, dik of dun hebben wijsheid. Niemand heeft alle wijsheid van de wereld, maar iedereen heeft wijsheid in zich.

Zie Anansi and the wisdom pot:

Dit vind ik een interessant spreekwoord, omdat het laat zien dat mensen elkaar nodig hebben om wijzer te worden.
Ook in de wetenschap zou niet de competitie centraal moeten staan, maar het delen van kennis. Door kennis wereldwijd te delen wordt de mensheid gezamenlijk wijzer.

[1] Bron: de spin Anansi

Avatar foto

is interested and academically trained in African Philosophy (esp. Akan Philosophy), Intercultural Philosophy, World History and Religious Studies with a focus on Asia and especially Africa. She obtained an M.Sc. and PhD in African Studies from the University of Edinburgh (UK) and published a book on her thesis topic, which is entitled ‘Religion and Chieftaincy in Ghana’ (Lit Verlag, 2013).