Animal Wisdom Nieuwsbrief

0

Hoofdredactie

Nieuwsbrief Spinnend web, 6e jaargang nummer 2, 21 juni 2021

Vrij als een vogel in de lucht!

Zomerzonnewende: De langste dag …

Vrij als een vogel in de lucht, arend — collage Annelie van Steenbergen

De Zomerzonnewende betekent dat de zon recht boven de Kreeftskeerkring in het noorden staat en als de zomer een half jaar later begint voor het zuidelijk halfrond staat de zon recht boven de Steenbokskeerkring in het zuiden.

Op 21 juni bereikt de zon op het noordelijk halfrond haar hoogste punt, waardoor het op deze dag ten noorden van de noordpoolcirkel niet donker wordt.

Dit bijzondere tijdstip en het zomerse vrije gevoel zich in de uitbundig uitgebotten natuur onder te dompelen en het leven ten volle te omarmen, kozen wij als een treffende metafoor voor de elementaire wijsheid van dieren, die juist in deze tijden van crisis op crisis zo nodig is. De wijsheid van eenvoud en gelukkig in je element te zíjn staat centraal in het QFWF-interculturele Storytelling programma Animal-Wisdom.

Quest 3: Ontmoetingsdag 2021 Vogelwijsheid!

Het programma Animal Wisdom staat centraal op de Ontmoetingsdag van (waarschijnlijk) 2 oktober 2021.

Onder meer met beelden van bij de QFWF betrokken kunstenaars: Caroline Young, Chrisje Ronde, Greg Suffanti, Louis Van Marissing, Nour Kayali en Robin Stemerding.

In het bijzonder zal de wijsheid van vogels worden vertolkt en vanuit intercultureel perspectief belicht en met elkaar besproken; in een rijk programma met muziek, beelden, verhalen, rituelen in beleving gebracht.

Quest 2: Animal Wisdom site in de steigers

De octopus — pentekening Chrisje Ronde

De octopus met haar acht intelligente tentakels en drie harten bekroont het Animal Wisdom programma als logo

Het materiaal dat tot nu toe is verzameld, blijkt zo veelzijdig en bijzonder te zijn dat de QFWF op 21 september 2021 de animal-wisdom.org website zal lanceren!

Daar valt van alles te beleven en aan te schaffen: e-books, animaties en dieren-wijsheden uit Oost, West, Noord, Zuid.

 

 

Qilin — brandschilderwerk Veronica HuisintVeld

Eenhoorns leven in verhalen in Oost en West. Qilin heet de Chinese eenhoorn.

Ook een teaser’ voor de interculturele les, die mede tot stand is gekomen dankzij de subsidieverlening — door het ‘Fonds Zuidoost’ in samenwerking met het Prins Bernard Cultuurfonds — zoals beschreven in de eindrapportage.

 

Quest 2: QFWF Storytelling programma Animal Wisdom

Gelukkig als een vis in het water… — aquarel Greg Suffanti

In het interculturele programma Animal Wisdom komen kenmerkende culturele verschillen naar voren — zoals de draak die goede (oost) dan wel slechte krachten (west) belichaamt — èn boeiende overeenkomsten. Bijvoorbeeld de vuurvogel, die als Garuda, Fenix of Phoenix en Vogel Grijp in Oost en West de reis van de ziel visualiseert en geldt als symbool van transformatie.

Dieren belichamen in vrijwel alle culturen ook mythisch-religieuze wijsheid, zoals de duif als symbool van vrede en van de geest in Europese mythologie.

In de Pancatantra tales, oorspronkelijk in Sanskriet geschreven en bedoeld voor het Vedische onderricht, figureren dieren als toonbeelden van (on)deugden die men in de mensenwereld (niet) graag ziet.
In de Jataka tales is de wijsheid van Boeddha verbeeld: dieren belichamen thema’s van vrijgevigheid en compassie. Het QFWF e-book ‘Buddha as an Animal, as Originally Told in the Jatakamala by Arya Sura’ van Greg Suffanti nadert zijn voltooiing!

De purperslak — pentekening Chrisje Ronde

De purperslak bevat de gelijknamige koninklijke kleurstof, gebruikt voor de staatsiegewaden van (kerk)vorsten. De gulden snede is zichtbaar in de wijze waarop het slakkenhuis zich vormt.

De elementaire kwaliteiten en wijsheid van dieren vormt de spil van het in diverse vormen verder ontwikkelende programma Animal Wisdom. Daarmee is het mogelijk de dierenwijsheden in spreekwoorden en verhalen uit alle windstreken te bespreken en met elkaar te vergelijken.

Ook cultureel gevoeliger onderwerpen kunnen zo laagdrempelig aan de orde worden gesteld:

Zo lui als een varken…

Door ons te verbazen dat het varken in dit spreekwoord met liederlijkheid en luiheid is geassocieerd terwijl het in de Chinese dierenriem als een toonbeeld van levensvreugde en trouw geldt, kunnen we leren over culturele verschillen.

Bijdragen op het Wijsheidsweb geven reeds een voorproefje voor de programma’s die op de rol staan en tijdens de komende equinox de ether ingaan.
Zo kondigt het Anansi verhaal uit de orale traditie van Ghana een Animal Wisdom collectie aan. Die verhalen worden in een interculturele studie vergeleken met de Pañcatantra tales uit India en met Hongaarse volksverhalen, door het team van dr. Louise Müller, dr. Kofi Dorvlo en dr. Nivedita Yohana.

Ananse and the crocodile, Why the crab has no head, The old wise tiger and the young rival, The battle between Vritra the dragon and King Ahaṃkāra

Zin te participeren in het QFWF Storytellingprogramma Animal Wisdom — of aan de organisatie hiervan mee te doen?

Interesse? Meld je aan!

Quest 1 Nieuws: Wijsheidsweb

Inmiddels groeit het 3,5 jaar jonge Wijsheidsweb op het ritme van de maanstonden dankzij de stroom aan bijdragen van de meer dan 85 betrokken WW-auteurs en de hoofdredactie.
Bovenop de 80 Redactionele pagina’s ― die invulling geven aan het Rad ― telt het Wijsheidsweb ruim 580 Wijsheden en meer dan 380 Forum/platformberichten (stand van de teller op 21 juni 2021).

Door vanuit het Wijsheidsweb steeds actuele Wijsheden en Forumberichten te posten via Facebook, het QFWF videokanaal en LinkedIn zet de hoofdredactie een bijzondere Wijsheid in het zonnetje en vraagt daarmee tevens aandacht voor de doelstellingen van de QFWF.

Mecenassen gezocht …

Al deze bijzondere programma’s en activiteiten zijn mogelijk dankzij de belangeloze inzet van vele harten, handen, ogen en hoofden rond de QFWF.
De subsidie van fonds Zuidoost/PBC gaf het Animal Wisdom programma een boost. Graag zouden wij hierop voortbouwen met behulp van een volgende schenking of subsidie.

Ken je mensen die ons daarbij willen helpen of ingangen in hun netwerk hebben?
Neem contact met ons op en laat ons je ideeën weten!

Doneren aan de QFWF? Heel graag! Zie: donaties

Word QFWF-vriend(in)

Je bent al QFWF-vriend(in) vanaf € 35,= per jaar!

Behalve alle goede dingen die de QFWF probeert te realiseren krijg je als QFWF-vriend(in) 25% korting op:

  • de jaarlijkse QFWF ontmoetingsdag
  • workshops en masterclasses
  • aanschaf van educatief materiaal van de Gulden Snede, zoals het Adinkra spel, Mens, ken je Zelf! en dialoogspel Wat is de questie? Wat is de kwestie!
  • En deelname aan de Weesper Filosofiekring.

QFWF-vriend(in) word je door het bedrag over te maken op NL14TRIO0777827654 t.n.v. de QFWF te Weesp.

Quintessence

Buddha as Great Goose

Buddha as king of Geese ― aquarel Greg Suffanti

The king requested Dhritarashtra and would not be deterred!
For he longed to meet this most spectacular bird.

Bodhisattva was reborn as Dhritarashtra, king of geese,
he spread the wondrous Dharma, his teachings would not cease,
for everyone’s good karma he worked hard to increase, bringing harmony and love to all with incredible peace.

The king requested Dhritarashtra and would not be deterred!
For he longed to meet this most spectacular bird.
(…)

SUNG:
Dhritarashtra, the king of geese — bringing harmony and peace.
Harmony and peace.

The Great Goose — part 1
Text & aquarelle — Greg Suffanti
Editing & vocals — Henry Muldrow

Great Goose rap

Avatar foto

Heidi Muijen en Joke Koppius vormen gezamenlijk de hoofdredactie van de Quest for wisdom foundation. De Redactionele pagina's zijn afkomstig van de hoofdredactie en — indien aangeven — door en met medewerking van derden geschreven.

1 2 3 5

Schrijf een reactie