Lucius

0

Chrisje Ronde

Wijsheidsweb, 17-maart-2018
“Lucius” (2015) olie op doek, 80*100 cm

De naam “Lucius” staat niet alleen symbool voor licht, maar vooral voor helderheid en met bezieling iets nieuws in beweging brengen. Hannah Arendt noemde dat nataliteit, het menselijk vermogen tot nieuwe inzichten en handelingen.

Dit schilderij is een voorbeeld om te laten zien welke taak ik als kunstschilder altijd heb gevoeld. Geen gefantaseerde verhalen, maar verbeelding van het leven zoals we dat meemaken. Dat heb ik altijd gedaan, mijn kindertekeningen abstract maken zonder  eenvoud te verliezen. Dat is voor mij oorspronkelijkheid.

Michelangelo’s uitspraak “de meest verheven uitdrukkingsvorm is de gestalte van de mens”, is mij altijd bijgebleven, vanaf de eerste kunstgeschiedenisles.

Met het schilderij “Lucius” ben ik begonnen na de bankencrisis en de werktitel was in eerste instantie “Recessie”.

De groep mensen vormen een groep muzen voor de toekomst en verwijzen naar gemeenschappelijke waarden. Het kind rechts in beeld is “Lucius”.

Ook vluchtelingen horen daarbij en maken symbolisch onderdeel uit van dit schilderij.
De jonge vluchtelingen die in die tijd naar onze plaatselijke abdij kwamen, waren na korte tijd weer weg uit Brabant.

Graag had ik ze door middel van tekenlessen willen ontmoeten en ze de kans geven om hun leefwereld op die manier tot uiting te brengen.

Avatar foto

kunstschilder/tekenaar ging op 38 jarige leeftijd naar de Kunst Academie. Een late roeping dus, met daarop volgend de studie Cultuurwetenschappen, die is uitgewaaierd naar diverse wijsheidsgebieden. Dit alles om haar roeping en visie te ondersteunen en de vele wijsheden in beeld te brengen.