Blinde Vrouwen

0

Chrisje Ronde

Wijsheidsweb, 5 april 2019
“Blinde Vrouwen” (2013) olie op doek, 100*140 cm

Deze “Blinde vrouwen” omvatten nogal wat gedachten.

Op het idee kwam ik toen ik een boek las waarin het schilderij “Parabel van de blinden” van Pieter Breughel de Oude als uitgangspunt werd genomen.

In een flits zag ik een beeld wat in mij een ander schilderij tevoorschijn toverde en het is mijn eigentijdse vertaling, de verandering van Breughel’s “Blinde Mannen” naar symbolische “Blinde Vrouwen”.

In plaats van een kerkje staat in mijn schilderij “Nine Eleven” op de achtergrond. In de verte staat Sofia de wijze godin met haar boek vol kennis.

Dit schilderij is een werk met veel vraagtekens.
Zijn deze vrouwen blind voor wat er gebeurt? Volgen zij elkaar blindelings?
Wat dachten de vrouwen, moeders en dochters van deze daders?
Hadden zij voldoende kennis en inzicht? Hebben ze ooit de gelegenheid gehad om zich te ontplooien ?

Ik las in die tijd ook het boek “Met alle geweld” van Hans Achterhuis, een filosofische zoektocht naar geweld. Ook hij ziet geen oplossing maar we kunnen er toch net als velen over nadenken en er de aandacht op vestigen?

Dat is wat ik heb gedaan.

 

Avatar foto

kunstschilder/tekenaar ging op 38 jarige leeftijd naar de Kunst Academie. Een late roeping dus, met daarop volgend de studie Cultuurwetenschappen, die is uitgewaaierd naar diverse wijsheidsgebieden. Dit alles om haar roeping en visie te ondersteunen en de vele wijsheden in beeld te brengen.