De hel

0

Rosalie de Wildt

WW knipoog 53

De laatste jaren worden we steeds opnieuw opgeschrikt door verhalen over het stelselmatige seksuele misbruik dat de katholieke vertegenwoordigers van God op deze aarde zich vroeger, en naar ik vrees nu nog steeds, permitteerden.

Graffiti op een muur in Lissabon[1]

Menig heer, verkleed in zwarte knoopjesjurk met daarboven een spierwit boordje of een enkele dame met een gelegitimeerde zwarte/witte hoofddoek waren blijkbaar helemaal niet bang voor de toorn Gods als ze, in het geval van de heren, het celibataire wormvormige aanhangsel schijnheilig nog een beetje in beweging probeerden te krijgen of, waar het de dames betrof, de hormonen nog net voldoende werkten om iets meer opwinding te voelen dan het verplichte dagelijkse gebed doorgaans vermag te schenken.
Een lekker veilige bezigheid was dat stiekeme gedoe allemaal wel want de door hun ouders jarenlang aan de club van de Heer (in de vorm van de kostschool) afgestane jongetjes en meisjes wisten niet beter of ze kregen daar achter in de pastorie van de kerk of in hun door de Voorzienigheid beschermde bedje op de grote slaapzaal een voorproefje van de echte hel waar ze dan ook zonder enige twijfel heen zouden gaan als ze ook maar iets van een tegengeluid zouden laten horen.

Wat nu te denken over het instituut van de Heilige Katholieke Kerk waar dergelijke levensgenieters zich door de eeuwen heen verzameld hebben? Was dit nu het magere resultaat van die jarenlange op de praktijk gerichte voorbereiding in al die schitterende seminaria, waar het lucratieve streven de kudde te bombarderen met helleangst grondig onderwezen werd, opdat de collecte bus goed gevuld zou blijven?

De, een tijd geleden, vertrekkende paus had een kans iets goed te maken alvorens zich zwijgend terug te trekken in alweer zo’n vermaledijd kloosterachtig buitenverblijf.
Stel dat hij de misbruikte mensen met hun verwoeste levens bij zijn afscheid nu eens duidelijk gezegd had dat Gods hel na de dood lang niet erg is als de hel die zijn collega’s hen tijdens het leven bezorgden.

Dan hadden ze tenminste nog iets gehad om naar uit te kijken.

[1] Bron: Graffiti op een muur in Lissabon stelt het seksueel misbruik binnen de Kerk aan de kaak = foto Milliped

Avatar foto

studeerde af in de wijsbegeerte op Meer feest! een beschouwing over tijdsdruk aan de hand van de tijdsopvatting van de Franse filosoof Henri Bergson. Zij probeert met haar filosofisch getinte lezingen over tijd en tijdsdruk een adempauze in het vaak zo gehaaste bestaan te brengen. De levensbeschouwing van Bergson is daarbij een belangrijke inspiratiebron.