Grenslezing over de QFWF

0

Joke Koppius

Wijsheidsweb, 17 juni 2019

De ‘Grensoverschrijdende lezingen’ — lezingen die verder en dieper gaan dan de gewone filosofie, biologie en natuurkunde — in de huiskamer van Yvonne en Kees Beerepoot zijn een begrip in Deventer en verre omstreken.

het rad met de vijf elementaire velden en 16 interculturele wegen
Het Rad van interculturele levenskunst — de basis van de drie Quests van de QFWF

De Quest for wisdom foundation

De laatste bijeenkomst van dit seizoen (13 juni 2019) ging voor de pauze dieper in op de QFWF met de drie Quests, het Rad van interculturele levenskunst en het Wijsheidsweb in het bijzonder.
Er ontspon zich een levendige discussie met veel vragen.

Misschien kwam het in de ervaring van deelnemers toch ook als een vloedgolf over hen heen…
Vandaar deze pdf met daarin het gepresenteerde, zodat een ieder de informatie rustig kan bekijken.

Quintessencespel: de vijf elementen!

Na de pauze werd kennis gemaakt met Quintessencespel: de vijf elementen! Dit spel is de kleinste variant van Wat is de kwestie?-Wat is de questie!, de dialoogtafel die in totaal vier dialoogronden kent.
De Quintessence heeft de betekenis van ‘het vijfde element’, de ether, die zich toont in het samenspel van de vier elementen aarde, water, lucht en vuur.

Een ieder koos een Wijsheidskaart van het Quintessencespel en reflecteerde op de kleur, het element en het bijbehorende symbool en liet ook de spreuk op zich inwerken. Vervolgens werden een ieders bevindingen even met de buurman/vrouw uitgewisseld.

Quintessencespel: de vijf elementen!

In drie groepjes — met zoveel mogelijk een mix van kaartjes met verschillende elementaire velden — zijn dialogen gevoerd. Daarin wisselde men een ieders reflecties met elkaar uit, bediscussieerde de rode draad, de regenboog en de koppeling met het ontbrekende 5e element (de “quintessence”).

Tijdens de zeer geanimeerde gesprekken die zich ontsponnen zijn de bevindingen in korte tijd in een poëtische vorm gegoten.
Daar zijn drie mooie teksten / elfjes (gedichten van 11 woorden en 5 regels: 1 woord, 2 woorden, 3 woorden, 4 woorden en 1 woord dat het gedicht samenvat) uit ontsproten — en ten slotte zijn deze plenair voordragen.

De oogst

Elfje

Zwijgen
Binnen Buiten
Levens komen samen
In stromen tot verbinding
Mogelijkheden

Proza

In zorgeloosheid verbinden we onze zielen tot zijn.

Elfje naar inspiratie van “Orewoet, Hadewych, Nederlands mystica, 13e eeuw”

Orewoet
Witte wolken
Zwevend op vuur
Vriendschap heeft geen doornen
Sijn


Avatar foto

is linker- en rechterhand, en mede dragende kracht voor de ontwikkeling en design van de drie QFWF Quests for wisdom. Met Heidi Muijen vormt ze de hoofdredactie van de QFWF.

Schrijf een reactie