De Wens van Katinka

0

Carola Pelder, tekst en illustraties

Wijsheidsweb: verhalen uit de Wonderlijke Wensbox, 2018-05

deel 1deel 2deel 3deel 4deel 5 – deel 6

Op avontuur in Wishdom world

Er was eens een wens …
Het was niet zomaar een wens. Het was Hartenwens, die graag met kinderen speelde. De kinderen genoten en waren blij en gelukkig.

Op een dag werd op het Hoofdkantoor besloten dat Hartenwens overbodig was geworden. Het Hoofdkantoor had bedacht dat kinderen veel gelukkiger zouden zijn, zonder Hartenwens. Hij kreeg ontslag. Zo gebeurde het, dat Hartenwens een teruggetrokken leven leidde.
Het leven ging verder. In de loop der jaren verbleekte de dromen van de kinderen. De mensen leken gewend te raken aan het idee dat het de gewoonste zaak van de wereld was dat kinderen brutaal, egoïstisch, jaloers, verveeld en depressief waren. De mensen spraken er schande van.

Op een dag klopte een oude vrouw aan bij het Hoofdkantoor. Het was oma Saartje.

“Wat bezielt jullie eigenlijk?!” sprak oma Saartje ferm. “Zijn jullie wel goed bij jullie hoofd?”

De mensen op het hoofdkantoor keken oma Saartje wanhopig en moedeloos aan.

“Er is niets meer wat de kinderen bezielt”, sprak de directeur kil en hoogmoedig. “Straks kunnen we het hoofdkantoor sluiten. Wat weet u nou wat kinderen nodig hebben. Ga weg, u heeft hier niets te zoeken.”

Dat was het laatste zetje wat oma Saartje nodig had. Zij rechtte haar rug en sprak wijs:

“Neem de meest wijze beslissing die jullie kunnen nemen en breng Hartenwens terug. Er wordt naar hem gezocht. Katinka en vele kinderen hebben zijn hulp nodig. Hartenwens heeft zijn hart op de juiste plek en laat kinderharten sneller stromen.
Het is de hoogste tijd voor om weer te gaan spelen. Geloof me, zijn komst zal geluk en voorspoed brengen.”

De mensen applaudisseerden. En zo geschiedde. Oma Saartje wist Hartenwens over te halen om terug te komen.

Op het Hoofdkantoor kreeg Hartenwens een erefunctie. Hij werd geridderd voor het leven tot prof. Plezier van Speeltheater Wishdom.

En de directeur? De directeur speelt nu zijn eigen rol en zingt liever een toontje lager.
Hoe is het met Katinka? Katinka is aan het spelen. Het is haar grootste wens om later in het theater haar eigen show te draaien.
Oma Saartje? Zij schrijft kinderverhalen zodat prof. Plezier nooit meer vergeten wordt.
En hoe is het met de andere mensen en kinderen? De kinderen zijn op ontdekkingsreis in het avonturenpark WishdomWorld, waar zij naar hartenlust spelen en alle verbleekte dromen en wensen weer tot leven brengen.


Het verhaal De Wens van Katinka gaat over het diepe verlangen dat in ons leeft om te zijn wie je werkelijk bent.
Het verhaal biedt inspiratie voor activiteiten met thema’s op gebied van bezield leiderschap.

Moraal van het verhaal:
Ik wil spelen!

Wat doe je als een hartsverlangen luidruchtig bij je aan de deur klopt? Heb je een keuze om open te doen of niet? Ik wil spelen! gaat over het avontuur in het gaan van je eigen weg.

Als wij onze dromen en verlangens niet serieus nemen, dan kunnen ze ons het leven lastig maken. Vroeg of laat wordt er misschien bij je aangeklopt. Laat je niet van de wijs brengen door belemmerende gedachten. Schep een krachtige en liefdevolle tegenstander. Eén die jou helpt bij het maken van een sterk verhaal om weerstand te kunnen bieden. Speel je droom, je hartenwens tot leven en doe vrolijk mee. Dat is de kunst. Laat je nooit meer wijs maken, dat je te oud bent om te spelen. Speel en leef!

Verhalenlijn —
De avonturen van Katinka

De avonturen van Katinka gaan over Katinka (8). Katinka wil rijk en gelukkig worden. Als blijkt, dat Katinka helemaal niet goed kan leren verliest ze haar dromen.
Op wonderlijke wijze komt Katinka in Boxdorp terecht, waar ze op zoek moet naar prof. Plezier.

Ze krijgt een belangrijke opdracht mee naar huis. Katinka moet haar grootste weerstand overwinnen en weer gaan spelen. Prof. Plezier helpt haar zo goed als hij kan.

Avatar foto

is StoryArtist. Zij heeft een ontwerp- en trainingsburo op gebied van spelend ontdekken en ontwikkelen: Studio Wishdom — Creatief in Talentontwikkeling. Carola deed jarenlang onderzoek naar de relatie tussen speelkracht en identiteitsontwikkeling met behulp allerlei kunstvormen en creatieve dialogen.

Schrijf een reactie