De Wonderlijke Wensbox

0

Carola Pelder, tekst en illustraties

Wijsheidsweb: verhalen uit de Wonderlijke Wensbox, 2018-09

deel 1deel 2deel 3deel 4deel 5 – deel 6

Als ik toch eens toveren kon…

In Kleurbeek, een dorpje ergens in Nederland, staat een verlaten Speeltheater. Het Speeltheater is gesloten. Ooit, jaren geleden was het Speeltheater een bruisende plek. Wonderlijke sprookjesverhalen kwamen er tot leven. Voor kinderen uit alle streken werd er speelgoed gemaakt. Zielsgelukkig waren zij als zij aan het spelen waren. Kleine en grote heldenverhalen kwamen tot leven. Ridders wisten draken te verslaan. De koning trouwde zijn geliefde koningin. De jaloerse heks probeerde tevergeefs de goede fee te misleiden. De tovenaar toverde vrede voor iedereen. De fantasie van kinderen zorgde voor veel pret.
Veel bewoners verdienden hun geld als speelgoedmakers. Dagelijks vertrokken er vrachtwagens vol met speelgoeddozen naar winkels en warenhuizen in binnen- en buitenland. De speelgoedmakers waren zo populair dat zij meer salaris wilden. Het speelgoed werd te duur en er werd steeds minder gespeeld. De kinderen brachten steeds meer tijd door in de schoolbanken. Uiteindelijk moest het Speeltheater zijn deuren sluiten.

Niet iedereen was het Speeltheater vergeten. De directeur zelf is nooit gestopt met spelen. Het is zijn lust en leven. Het magazijn staat weer vol met nieuwe speelgoeddozen.

De directeur van het Speeltheater is zich aan het voorbereiden op een feestelijke opening. Hij had gehoord van een meisje, Katinka, dat afgezonderd op haar slaapkamer zat. Ze ploeterde en haalde alleen maar slechte cijfers. De directeur wist wat hem te doen stond. Dit meisje hoort thuis in het Speeltheater. De komst van Katinka moest goed voorbereid worden, want het was haar verboden om te spelen.

Voor deze speciale opdracht werd de hulp ingeroepen van één van de nieuwe speelgoeddozen van het Speeltheater. De Wonderlijke Wensbox. Uit Boxdorp.

Ah! Kijk! Daar heb je de Wonderlijke Wensbox!

De Wonderlijke Wensbox

de Wonderlijke Wensbox

Dag! Ik ben de Wonderlijke Wensbox
Dag mevrouw en dag meneer
Dag kinderen, groot en klein
Wie wil er nou geen Wonderlijke Wensbox zijn?

Ik ben de Wonderlijke Wensbox
Nee, ik ben geen gewone doos
Ik ben uniek in zijn soort
Misschien heb je al van mij gehoord

Ik speel, plak en knip hartenwensen tot leven.
Van die wensen, je weet wel….
Je hebt er vast een hele stel.

Ik wens dat kinderen plezier hebben
Ik wens dat hun oogjes glinsteren van de pret
Ik wens dat ze stralen tot en met.

Ik ben de Wonderlijke Wensbox
Weet je, ik heb speciale gaven
Ik kan toveren. Het is ECHT waar!
Ik ben een échte tovenaar.

Ja, ik verbeeld me nogal wat
Ik zie mijn hartenwensen tot leven komen
Wow… daar kun je toch alleen van dromen!

Ik ga Katinka verrassen.
Ik neem haar mee naar Boxdorp,
tenminste als ze dat wil…
Als Katinka gelukkig wil worden, dan moet ze blijven spelen.
Wat zal ze opkijken?
Tot gauw weer!

In het volgende verhaal Boxdorp in Rep en Roer lees je of het de Wonderlijke Wensbox lukt om Katinka mee te nemen naar het Speeltheater.

De kracht van verbeelding

Wat is de kracht van verbeelding? Kan een mens wel puur op zijn logische denkvermogens een mooie plek in de wereld vinden? Waar hij of zij zich thuisvoelt en van betekenis kan zijn voor anderen? Als je met logisch denken, informatie op een bewuste manier kunt ordenen, dan helpt de verbeelding om informatie bewust te worden dat zich in je onderbewuste bevindt. Uit dat deel van je onderbewuste kunnen spontaan ideeën, dromen of wensen naar boven komen. Het zijn beelden, fantasierijke gedachten die écht door niemand anders kunnen worden gemaakt. Ze hebben de eigenschap dat ze uniek zijn. Informatie uit ons onderbewuste kan helpen vaste denkpatronen te doorbreken. Wanneer je als een kunstenaar of architect je droom- en wensbeelden concreet maakt wordt duidelijk hoe realistisch je ideeën zijn.

Ieder kind wordt geboren met een droom, een verlangen, een drijfveer, een opdracht die uniek aan het kind zelf verbonden is. Zonder drijfveer of wens ontbreekt de stimulans om iets moois of groots van het leven te maken. Om kinderen te helpen hun dromen, wensen en verlangens te verkennen en ontwikkelen moeten zij op onderzoek uit. Zij moeten op avontuur. Een avontuur dat alleen groei en ontwikkeling kent als er ruimte is om fouten te maken en hiervan te leren. De grote prestatiedruk, de faalangst kan veel kinderen weerhouden om gehoor te geven aan de oproep om op avontuur te gaan. Wie heeft de moed en kracht om zich kwetsbaar op te stellen? Hoe help je kinderen in vertrouwen hun eigen weg te gaan?

De Wonderlijke Wensbox staat symbool voor de dromen, verlangens en wensen van Katinka. De wonderlijke Wensbox brengt de verhalen tot leven die bewust en onbewust in Katinka leven. De Wonderlijke Wensbox heeft de opdracht gekregen om Katinka bewust te maken van haar droom om later actrice te worden. Katinka moet blijven spelen om haar droom te realiseren en zichzelf te kunnen zijn. Hoe gaat Katinka om met de weerstand die haar blokkeert om te spelen?

Zal Katinka ingaan op de uitnodiging van de Wonderlijke Wensbox om mee te gaan op avontuur?

Verhalenlijn —
De avonturen van Katinka

De avonturen van Katinka gaan over Katinka (8). Katinka wil rijk en gelukkig worden. Als blijkt, dat Katinka helemaal niet goed kan leren verliest ze haar dromen.
Op wonderlijke wijze komt Katinka in Boxdorp terecht, waar ze op zoek moet naar prof. Plezier.

Ze krijgt een belangrijke opdracht mee naar huis. Katinka moet haar grootste weerstand overwinnen en weer gaan spelen. Prof. Plezier helpt haar zo goed als hij kan.

Avatar foto

is StoryArtist. Zij heeft een ontwerp- en trainingsburo op gebied van spelend ontdekken en ontwikkelen: Studio Wishdom — Creatief in Talentontwikkeling. Carola deed jarenlang onderzoek naar de relatie tussen speelkracht en identiteitsontwikkeling met behulp allerlei kunstvormen en creatieve dialogen.

Schrijf een reactie