Ontvluchten

0

Niek van den Raad

Natuur haikus

wind speelt met bomen
bladeren dwarrelen rond
als bruine vlinders

over het duinpad
dartelt een gevallen blad
dan valt de wind stil

Vogel haikus

fietstocht in regen
roodborst vlamt in sprokkelhout
hart klopt iets sneller

vier zwanen op zee
glijden langs de horizon
statige scheepjes

Tanka

zonlicht streelt het meer
dampen ontstijgen bomen
water wiegt stilte
rimpelingen verdwijnen,
een nieuwe dag ligt open

Dan valt de wind stil

Deze bundel bevat een selectie uit de honderden Japanse Dichtvormen die ik de afgelopen vijftien jaar heb geschreven. Soms schreef ik ze af en toe, maar tussen juni 2016 en november 2019 hield ik een poëtisch haikudagboek bij.
Ik heb ook een aantal jaren geparticipeerd in digitale haikukringen.

De Japanse dichtvorm gebruikte ik enerzijds als oefening in verdichten en anderzijds om momenten van een dag te verpakken in een poëtische impressie.
Die momenten varieerden van: natuurervaringen, oppasmiddagen, vriendenbezoek, bezoek aan artsen tot nare of blije stemmingen.

De natuurmomenten bleven echter de hoofdtoon vormen. In het najaar van 2019 verdween de motivatie voor de Japanse Dichtvorm en was het tijd die periode af te sluiten met een bundel. Voor deze bundel is vooral gekozen voor natuurmomenten.

www.denieuwebestseller.nl ISBN 9789403611310 € 12,=
Avatar foto

is schrijver, verhalenverteller, dichter, schrijfcoach en onderwijskundige. Hij laat zich inspireren door de natuur, kunst, relaties en het toeval. Door te spelen met taal geeft hij mede zin aan zijn bestaan. Hij beleefde veel plezier aan de activiteiten van De Blauwe Kom, vooral om daarmee anderen te raken en te inspireren. Diverse gedichten zijn bekroond, genomineerd of opgenomen in verzamelbundels. Van hem verschenen gedichtenbundels:, verhalenbundels, een roman en een werkboek voor beginnende dichters en schrijvers.