Robin Stemerding
Workshop QFWF Ontmoetingsdag 25 november 2018, Bibliotheek Weesp
We lopen van de workshop ‘martial arts’ samen naar de stilteruimte van de bibliotheek.
Met het groepje deelnemers lopen we naar de eerste 2 staanders die beneden staan, de stilteruimte is boven.
Ik leg uit dat de tentoongestelde panelen voor mij geschilderde momentopnamen zijn door een heel jaar met verschillende jaargetijden met focus op stadia van groei van het groen in de natuur.
Oorspronkelijke aanleiding was de verbazing en verwondering bij een schilderij dat ik het jaar vooraf maakte waarin in een lenteperiode ineens het eerste groen verscheen, zomaar zonder enige aanleiding.
Op een papier staat de vragen die ik bij deze workshop stel:
‘Kunnen deze geschilderde beelden een verbindende of dragende functie hebben in intercultureel ontmoeten? Welke associaties roepen de beelden op?
Hoe persoonlijk en gekleurd door ieders (culturele) context zijn je associaties?
En zijn er ook universeel herkenbare elementen te vinden en te delen?’
Deelnemers worden uitgenodigd in een boekje (op het klaptafeltje van de staanders) eigen associaties te schrijven bij de verschillende panelen.
Na het schrijven licht ik toe welke associaties ik had bij het schilderen van de verschillende panelen en vraag ik naar de associaties die het voor de deelnemers opriep.
Hierna voeg ik toe:
- de associaties van de deelnemers,
- de titel die ik gaf
- mijn associaties en
- enkele impressies van het gesprek dat volgde.
Bij het bespreken van de associaties merken we dat we elkaar niet kunnen vinden op exacte associaties. Associaties zijn persoonlijk en ieder koppelt beelden aan eigen ervaringen en herinneringen.
Een beeld dat bij mij staat voor kou riep bij een deelneemster de associatie van zomer en zon op.
Door de opmerking zag ik inderdaad het warme licht in het beeld dat bij mij met een koude periode geassocieerd wordt.
Een ander beeld riep bij andere deelnemer de associatie herfst en wind op terwijl mijn associatie bij het schilderen ging over het terugkerend groen.
Het mooie is dat deze dingen naast elkaar kunnen staan. We vonden elkaar niet op de exacte beelden, maar in het zoeken in aspecten als licht, koude of warme kleuren ontstond er wel een ontvankelijkheid waarin we elkaar anders naderden in het kijken.
In de kunsten vinden we open en nog niet gedefinieerde ruimte waarin wij zelf naar elkaar op zoek kunnen gaan.
In deze ruimte is ondanks eventueel intercultureel verschil eigen initiatief en betekenisgeving mogelijk, zo ook ontmoeting en raakvlakken.