Soms hoor je iets ongelooflijks …

0

Evert Wagenaar[1]

De gezondheidszorg zou er moeten zijn voor de samenleving en het welzijn en gezondheid van haar burgers. Maar dat gebeurt niet altijd. Er ontstaan dilemma’s en tragiek wanneer monopolisten op de vrijgegeven markt zodanig vrij spel hebben, dat het welzijn niet optimaal wordt gediend, omdat geneesmiddelen niet beschikbaar komen voor patiënten.

De farmaceutische industrie vraagt voor geneesmiddelen waar zij niet aan kan verdienen geen patent aan. Ook andere partijen beginnen er niet aan, want het is een kostbare route deze weg af te lopen. Helaas komen min of meer geschikte middelen zo niet in het reguliere medische circuit terecht en wel in het alternatieve, waarbij soms sprake is van misbruik.

Medicijnen kunnen worden voorgeschreven voor andere ziekten of groepen patiënten dan waar ze voor zijn goedgekeurd. Dat wordt ‘off-labelgebruik’ genoemd en dat is onder voorwaarden wettelijk toegestaan. Dit wordt meestal gedaan wanneer er geen andere geschikte behandelmogelijkheden zijn.

Een bekend middel dat wereldwijd grote vlucht neemt is het afslankmiddel semaglutide, ook bekend onder de merknamen Ozempic/ Wegovy. Dit middel is bedoeld voor patiënten met diabetes type 2. Er is grote schaarste aan dit medicijn ontstaan voor de diabetes patiënten, omdat het zo succesvol blijkt te zijn voor mensen die willen afvallen.

Hoe zou het welzijn en de gezondheid van de burger beter kunnen worden gediend?
Soms is het nodig tegen de logica van geprotocolleerde wereld in te gaan, de uitzondering op te merken en serieus te nemen en te onderzoeken. Zo komen soms geneeswijzen naar voren die meer baat brengen, dan het reguliere pad.
In dit artikel wordt op een off label voorbeeld ingegaan, namelijk het middel fenbendazole, dat voor bepaalde kankersoorten soelaas zou bieden.

A Cure for Cancer … Hidden in Plain Sight …, over een alternatieve behandeling van kanker

Soms komt er zomaar een bericht binnen dwarrelen. Een bericht waarvan je denkt: wat moet ik hier mee, dit kan toch niet waar zijn?

Waar ging het over?

Het ging over een bijzondere manier van behandelen van kanker, die — zoals dat wel vaker gaat – per ongeluk is ontdekt. Het artikel klonk als een sprookje, maar het was wel geschreven door een wetenschapper, David Williams, MD, Chief, Division of Hematology/Oncology; director of Translational Research, at Children’s Hospital Boston[2].
Niet de eerste de beste dus. Ik las het artikel dat Williams schreef in 2019.
Inmiddels zijn we bijna 5 jaar verder en kunnen we Williams horen op een video met een korte intro over zijn instituut, de grote bekendheid en hoge waardering ….
En het is ook de plek waar dit verhaal begint.

Een onwaarschijnlijk vreemd verhaal over hoe iemand, een zekere Joe Tippens, een doodgewone mens, behandeld werd tegen longkanker met behulp van een ontwormingskuur voor dieren!

Ga je op zoek naar meer informatie, dan kom je terecht bij een reeks verhalen over Joe, nadat hij te horen had gekregen dat hij het slachtoffer was geworden van fijn-cellige longkanker en hoe hij dat allemaal heeft overleefd.
Die verhalen waren zo opvallend dat Williams besloot de belevenissen van Joe in een artikel bekendheid te geven zodat zoveel mogelijk mensen, hiervan kennis konden nemen.

Inmiddels is dit artikel op verschillende sites en blogs te vinden, waar mensen van over de hele wereld van hun belangstelling blijk kunnen geven en met al hun vragen terecht kunnen. En dan blijkt ook hoezeer Joe zelf ook niets liever wil dan al deze mensen verder te helpen en met raad en daad bij te staan.

Het is dus allemaal begonnen met die Joe Tippens, die zichzelf beschrijft als een gewoon mens, met een aardige baan en een normale familie en vriendenkring. Uitdrukkelijk laat hij weten dat het hem absoluut niet te doen is om het gewin maar om mensen die geconfronteerd worden met levensbedreigende tumoren, deelgenoot te maken van zijn eigen ervaringen. En hoewel zijn beschrijving ondersteund wordt door invloedrijke instituten en ervaren wetenschappers blijft het toch een vreemd verhaal en voer voor sceptici …

Waar gaat het over?

Het gaat over de merkwaardige genezing van Joe Tippens, hoe het toeval daarin een belangrijke rol speelde, en ook over zijn verbazing dat de medische wetenschap doet of zijn ervaringen slechts incidenten zijn. Maar net zo goed gaat het ook over zijn standvastigheid en vertrouwen in eigen intuïtie en geneeskracht.

In 2016 kreeg Joe te horen dat hij met de soort kanker — fijn cellige longkanker – wellicht nog een jaar te leven had. Het werd hem ook aangeraden deel te nemen aan een experimentele behandeling tegen longkanker binnen een groep van medeslachtoffers.
Sombere zaken, einde verhaal …, was de gedachte van Joe … vooral toen hij ook nog te maken kreeg met een beschadiging van de slokdarm. Toch bleef hij niet bij de pakken neerzitten en besloot te vertrouwen op de zelfgenezende kracht van zijn lichaam.
Een moedige keuze, waarbij hij het geluk had een oude vriend tegen het lijf te lopen, een vriend die dierenarts was. Die vertelde hem over een ontwormingskuur voor dieren, panacur c, dat sedert de 60 er jaren succesvol op de markt wordt gebracht door de firma Merck, een grote jongen op het terrein van diergeneeskunde. Inmiddels was er ook een humane versie ontstaan zodat ook kinderen effectief behandeld konden worden.

Het middel fenbendazole

De bevriende dierenarts vertelde Joe het verhaal van een onderzoekster die bij Merck de opdracht had gekregen onderzoek te doen naar de bijwerkingen van panacur c, in het bijzonder naar fenbendazole, de werkzame stof in het ontwormingsmiddel. De reden dat dit onderzoek plaats vond was vooral nadat er geruchten waren ontstaan over mogelijke kankerverwekkende eigenschappen. Het tegendeel bleek waar …. Dat bleek onder andere uit de bevindingen van een wetenschappelijk onderzoek met muizen. De proefdiertjes werden ingespoten met een dosering fenbendazole in de verwachting dat zich tumoren zouden gaan ontwikkelen. Maar dat gebeurde niet, integendeel, alle proefdieren bleven steeds maar gezond … het leek er eerder op dat fenbendazole bescherming bood tegen kanker!

Dit verhaal deed uiteraard binnen de verschillende vakgenoten de rondte en kwam ook terecht bij de genoemde onderzoekster van Merck. Zij leed aan een ongeneeslijke hersentumor en besloot de panacur c/ fenbendazole voor dieren op goed geluk in te nemen. En inderdaad bleek na enkele weken de tumor aanzienlijk geslonken te zijn en uiteindelijk helemaal verdween.

En zo gebeurde het dat Joe het besluit nam om deze kuur ook op zichzelf toe te passen. Hij besloot dat niet te melden aan zijn oncologen, (zie ook de opmerkingen in de conclusie) en mee te blijven doen aan de experimentele behandeling, met als voordeel dat hij net zo goed als de andere deelnemers regelmatig gecontroleerd zou worden.

Zoals bij elke deelnemer begon zijn reguliere behandeling met een PET-scan, waaruit bleek dat de rechterlong ernstig was aangetast. Na drie maanden volgde een tweede scan waaruit bleek dat de tumoren in de rechterlong inderdaad wat waren geslonken, maar inmiddels ook de linkerlong hadden bereikt met uitzaaiingen door heel het lichaam.

‘I look like a christmas tree’,

zei hij zelf. Ondertussen was Joe begonnen aan zijn eigen ‘honden’-kuur en hij bleef dat volhouden ondanks het feit dat zijn slokdarm beschadigd was, niet als het gevolg van de hondenkuur, maar ontstaan tijdens de reguliere behandeling.

Na drie maanden volgde een nieuwe scan en waaruit een aanzienlijk vermindering van de tumoren door heel het lichaam te zien was. Groeiende hoop bij hem en blijdschap bij de behandelaars!
Weer drie maanden later: er was niets meer te zien, de tumoren, ook de zaailingen, waren verdwenen tot grote vreugde van hemzelf en opperste verbazing van de oncologen.
Op dat moment besloot Joe met zijn panacur c/ fenbendazole verhaal naar buiten te komen.

Geen wettelijk FDA/EMO keur

Zijn eerste vraag was hoeveel deelnemers er nog in leven waren en het antwoord luidde: ‘alleen jij zelf Joe’ …. Toen was het plaatje wel duidelijk: de genezing was zonder twijfel het gevolg van de fenbendazole. Op zijn vraag waarom dit middel niet bij meer slachtoffers werd toegepast, bleek dat dit niet mogelijk was omdat het middel geen wettelijk goedkeuring (FDA/EMO keur) bezat en slechts alleen als mebendazole, de humane vorm van fenbendazole, als ontwormingskuur voor mensen voorgeschreven mocht worden.

Omdat fenbendazole vrijelijk op de markt (zonder recept) te verkrijgen is, is geen enkele farmaceut bereid de vele miljoenen benodigd voor goedkeuring als kanker medicijn op tafel te leggen, waarbij geen patentbescherming mogelijk is.

Ervaringen bekend maken

Dan besluit Joe Tippens zijn ervaringen via internet bekend te maken. Zijn bedoeling was (en is) niet om enig geldelijk belang te vergaren. Hij is een bewogen mens, die niets liever wil dan dat zijn ervaringen leiden naar genezing voor zo veel mogelijk mensen.
En zo gebeurde het: via e-mail, facebook en blogs ontstond een wereldwijde beweging van mensen die meer wilden weten.
Het duurde niet lang of de beweging groeide hem boven het hoofd. Hij besloot dat hij dit allemaal niet alleen af kon en riep de hulp in van anderen waaronder Michael Karlfeldt, ND, PhD. En zo ontstond er een lange reeks van informatie waar mensen met vrijwel al hun vragen terecht kunnen. Deze informatie wordt via video’s gepresenteerd. Ook houden zij beiden regelmatig vraag- en antwoordsessies, die gebaseerd op Joe’s ervaring, het genezend effect van fenbendazole beschrijven. Het kenmerk van deze protocollen is dat ze altijd geschikt zijn om in combinatie met reguliere behandelingen toegepast kunnen worden.[3]

Valt fenbendazole in de categorie van alternatieve supplementen?

Misschien dat je het zo kunt benoemen; in werkelijkheid is het middel eigenlijk een chemopreparaat maar wel eentje met een aantal bijzondere eigenschappen.
Als eerste en belangrijkste kan vermeld worden dat het middel veel minder bijwerkingen kent dan de gebruikelijke chemotherapieën.
Over het succes valt met zekerheid te vermelden dat de belangstelling, zowel bij patiënten als ook vele behandelaars snel stijgend is. Kijkend naar de vele reacties nemen ook de resultaten — zoals vermindering van de bijwerkingen en algemene verbetering van het welzijn eveneens toe En wanneer de resultaten van panacur c/ fenbedazole worden afgezet tegen andere veelbelovende therapieën zoals immuuntherapie, moeten we voorlopig vaststellen dat deze laatste kostbare behandeling ook maar een genezingskans heeft van 20 %.

Hidden in plain sight

Ja, daarmee begon dit artikel. Dat is situatie rond dit eenvoudige medicijn, dat slechts enkele tientallen euro’s kost en waarmee de gebruiker een aantal maanden aan de slag kan. En natuurlijk weten we niet hoe lang dat nog door kan gaan. Er wordt al gesproken over neppillen en vandaag of morgen komt er iemand die kans ziet een spaak in het wiel te steken en er voor zorgt dat dit gebruik verboden moet worden. Ook dreigt het gevaar dat alles verzand in een hype …

Hidden in plain sight … geen bedrog, geen verborgen agenda, gewoon zichtbaar voor iedereen …. Al lezende begon ik deze titel steeds beter te begrijpen en overviel mij een voorzichtig gevoel van toenemende belangstelling. Maar natuurlijk ook de twijfel, hoe kan dit allemaal waar zijn? Hoe kan het zijn dat een dergelijke (eenvoudige) oplossing voor de kanker ellende bij vrijwel niemand bekend is?

Zeker, daar komt nu verandering in en misschien is het wel zo dat te grote ruchtbaarheid weer veel te veel schade kan berokkenen door nepbehandelaars.
We weten al geruime tijd, dat anti-wormenmiddelen een mogelijk effect kunnen hebben in de strijd tegen kanker. In de jaren 1980-1990 is geëxperimenteerd met levamizole tegen darmkanker’… levamizole is een middel dat verwant is aan genoemd antiparasietenmiddel.
Inmiddels stijgt het aantal testresultaten over de werking van fenbendazole. Ook op PUB Med[4] staan een aantal rapportages die door wetenschappers zijn opgesteld.

Wat doet dit preparaat en hoe werkt het

Het preparaat waarover het hier gaat is panacur c. De werkzame stof daarin is fenbendazole (FZ). Fenbendazole behoort tot de familie van benzimidazoles dat al gedurende zeker zes decennia in gebruik is als middel tegen darmparasieten.
Merck en Co begonnen aan de ontwikkelingen van dit middel in 1961, dat in aanvang alleen bedoeld was voor dieren. Later werd het ook getest als middel voor mensen (onder de merknaam mebendazole) en als zodanig is het ook al weer heel lang in gebruik.

Panacur c/ fenbendazole wordt als tabletten of als poeder toegediend aan allerlei soorten dieren, grote en kleine. En — zoals gezegd — nu ook voor menselijk gebruik. Er zijn rapporten die spreken over doseringen van 500 mg gedurende 10 dagen zonder schade of bijwerking. Er was zelfs sprake van een 67 jarige patiënt met nare parasieten in de lever, die 3000 mg per dag gebruikte en dat gedurende 13 jaar! In een klinische test, uitgevoerd in het John Hopkins Medical Center (Baltimore) werd vastgesteld dat een inname van 200 mg fenbedazole per dag tot geen enkel probleem leidt. Over de jaren is ook steeds meer bekend geraakt over de werking van fenbendazole en hoe het niet alleen in staat is parasieten te vernietigen, maar ook kankercellen onschadelijk kunnen maken en de groei van de tumor kunnen vertragen en zelfs stoppen ….

Er blijken vier verschillende werkingen van fenbendazole te onderscheiden zijn[5]:

  1. Rond de nucleus (kern) van alle levende cellen bevindt zich een microtubule eiwitstructuur die een belangrijke rol speelt in het celdelingsproces en de mate waarmee de cel zich van z’n afval ontdoet. Hierdoor wordt de stofwisseling van de tumorcel sterk beïnvloed. Fenbendazole bindt zich aan het tublin, de eiwitstructuur van die microtubules Daarmee worden deze buisjes – die enkele nanometers klein zijn — geblokkeerd, waardoor het afval van de cel niet meer verwijderd kan worden en de voedingsstoffen de cel niet meer kunnen bereiken. Kankercellen hebben veel voedingsstoffen nodig omdat hun cel-metabolisme alleen geschikt is voor de anaerobe vergisting van glucose, het zogenaamde ‘Warburg Effect’. Het gevolg is dat apoptose (gedwongen uiteenvallen van de cel componenten) versneld optreedt. De goede cellen hebben daar geen last van omdat hun metabolisme aerobe is en dus zuurstof nodig heeft dat in voldoende mate aanwezig is in ons bloed. Dit proces levert bovendien veel meer energie en navenant ook veel minder afval. Daardoor zal bij de gezonde cellen apoptose het gewone natuurlijke proces volgen.
  2. Fenbendazole blokkeert de inname van glucose flink door het reduceren van de werking van de Glut-transporteurs. Dat zijn membraaneiwitten die behoren tot de membraangebonden suiker-transporteurs van onder andere glucose, galactose en fructose. Zij faciliteren het transport van glucose naar de cellen. Door Fenbendazole wordt dat faciliteren doorbroken.
    Opmerking: vermindering van de glucose toevoer wordt in het algemeen zonder meer aangeraden bij kanker. Als compensatie daarvan kan een dieet met verhoogde vet inname nuttig/noodzakelijk zijn.
  3. Fenbendazole verhoogt de activiteit van de Natural Killer (NK) Cells[6] in de aanwezigheid van p 53 tumor suppressor genen. P 53 is een eiwit dat bij alle gewervelde dieren de vorming van kankercellen tegen gaat. Wanneer dit eiwit muteert, verliest het z’n beschermende taak met als gevolg dat onze gezonde cellen blootgesteld worden aan ontsporing en de kans dat zij maligne worden groter wordt. Die mutatie kan het gevolg zijn van slechte voedingspatronen, het gebruik van kankerverwekkende stoffen, etc.
  4. Fenbendazole werkt als een angiokinase remmer, die de vorming van nieuwe bloedbanen tegengaat, waardoor kankercellen zich minder snel kunnen uitbreiden.

Al deze eigenschappen van fenbendazole zijn niet onbekend. Ze werden/ worden al jaren op kleine schaal onderzocht en gedocumenteerd. Er was al sprake van deze rapportage in 2002, waar de effecten tot in details werden besproken.
In 2002 publiceerden Tapas Mukhopadhyay, Ph.D. (Houston) en collega’s[7] over het antikanker effect van mebendazole (de humane vorm van fenbendazole) op menselijke kankercellen zowel in vitro als in vivo. Het rapport spreekt over deze effecten in geval van borstkanker, eileiderkanker, longkanker, darmkanker, botkanker en prostaatkanker in menselijke levende weefsels. En ook belangrijk: fenbendazole/ mebendazole hebben geen nadelige invloed op de gezonde cellen, deze groeien normaal door.
In 2012 werd dat nog eens bevestigd door een nieuwe studie van dezelfde Tapas Mukhopadhyay, waarbij opnieuw werd vastgesteld dat fenbendazole een belangrijke stof is voor het voorkomen van de groei van kankercellen zonder nadelige gevolgen voor de gezonde cellen.[8]
En in 2018 bevestigde Tapas Mukhopadhyay nogmaals dat fenbendazole als een goedkope antikanker medicijn voor menselijk gebruik beschouwd moet worden. In het bijzonder omdat het de groei van de tumoren tegengaat. Ook werd vastgesteld dat er niet of nauwelijks bijwerkingen te vrezen zijn bij menselijk gebruik.[9]

In 2009 werd door onderzoekers van het John Hopkins Medical Center (Baltimore) het effect van verschillende middelen onderzocht op de behandeling van glioblastoma — de meest bekende hersentumor bij volwassenen — die zeer agressief is en waarvan de overleving niet meer dan 11-15 maanden bedraagt …!

To check the effectiveness of Fenbendazole, researchers first treated human ‘non-small cell lung cancer cells’ (type of lung cancer cells) with fenbendazolem and analysed cancer cells with immunofluorescence technique. They found that the drug causes partial alteration of microtubule network around the cell nucleus. Tumorcell lines also showed enhanced cell death-inducing activity in the presence of wild type (WT) p53 tumor suppressor genes.[10]

Opnieuw dus weer de vraag waarom hierover zo weinig bekend is en waarom fenbendazole niet de officiële goedkeuring heeft gekregen die het mogelijk zou maken dit product op grote schaal te gaan toepassen als hulp in de strijd tegen kanker voor kinderen zowel als voor volwassenen.
En het antwoord is weer: het geld. Geen enkele farmaceut wil geld steken in een goedkeuringsprocedure die vaak vele miljoenen kosten en waarbij geen patentbescherming mogelijk is.

Maar inmiddels is er wel iets anders aan de gang

In de VS en ook in Europa, zijn de prijzen voor mebendazole (de humane vorm) inmiddels verveelvoudigd. Voorlopig geldt dat niet voor fenbendazole. De standaard verpakkingen zijn tegen toegankelijke prijzen beschikbaar, waardoor deze behandeling voor iedereen een alleszins haalbare zaak is. Omdat deze middelen als zelfmedicatie vrijelijk verkrijgbaar zijn ze niet te beschouwen als geneesmiddelen in de zin der wet.

Het gebruik

Er zijn verschillende protocollen in omloop, die onderscheid maken tussen de omstandigheden van de patiënten. Er zijn een basisprotocol, een protocol voor mensen die in direct gevaar zijn, en twee preventie protocollen. De betreffende informatie is te lezen op internet[11].

Conclusie

Dit artikel valt zeer zeker in de categorie van de wonderlijke verhalen.
Wonderlijk in de zin

‘als dat allemaal waar is, hadden dan niet honderdduizenden gered kunnen worden, en/of veel lijden en heel veel kosten bespaard kunnen worden.’

Hoe komt het dan dat de medische wereld dit middel niet (of misschien nog niet) omarmd heeft?
Zolang de toepassing van dit middel voor de behandeling van kanker niet door bevoegde instanties wordt onderzocht, zal officiële toelating onmogelijk blijven en zullen tegenstanders actief blijven zoeken naar de nadelen van deze methode. En die zullen gevonden kunnen worden, evenals dat dit het geval is bij de reguliere behandelingen.
Er zijn dus ook tegenstanders … die moeten we niet zomaar afdoen …. In tegendeel, neem er nota van[12]. En lees over de bezwaren, doe daar je voordeel mee.

Er is dus geen sprake van grootse standaard dubbel blind onderzoeksrapporten, en daarom kan de wetenschap nog geen enkele positieve uitspraak doen over de werking van dit preparaat.
Maar de tijden veranderen, het gaat de goed kant op. Er wordt melding gemaakt van steeds meer kleinschalige onderzoeken door wetenschappers en oncologen voor specifieke toepassingen empirische gegevens zijn er wel, en in toenemen mate. En dankzij internet kunnen heel veel mensen hun ervaringen delen. Inmiddels zijn er grote aantallen berichten van gebruikers op Facebook en op de diverse blogs.[13]

Dit betoog dient als een voorbeeld hoe de evidence based werkwijze kan worden uitgebreid met practice based evidence, namelijk proefondervindelijke ervaringsdeskundigheid.[14]

Noten

[1] Dit artikel is gebaseerd op informatie afkomstig van internet. Er zijn enkele ervaringen bekend bij de schrijver van dit artikel. Wanneer iemand besluit de genoemde aanbevelingen te volgen is dat geheel voor eigen verantwoording.
[2] Williams, David (2019). A Cure for Cancer … Hidden in Plain Sight … Uit: het Amerikaanse tijdschrift Alternatives volume 22 no. 8, august 2019. Ook online: fenbendazole.s3.amazonaws.com/A-Cure-for-Cancer-Hidden-in-Plain-Sight-July-2019-Dr-David-Williams.pdf
[3] Karlfeldt, Michael (2023). A Better Way to Treat Cancer: A Comprehensive Guide to Understanding, Preventing and Most Effectively Treating Our Biggest Health Threat. ISBN-13 979-8989004218
[4] Zie: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
[5] De informatie in deze paragraaf komt van PubNed waar een aantal artikelen staat die betrekking hebben op onderzoeken van fenbendazole als anti kankermedicijn zoals de publicatie: Qiwen Duan, Yanfeng Liu, Sara Rockwell (2013) ‘Fenbendazole as a potential anticancer drug’ pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23393324.
[6] Witte bloedcellen die geïnfecteerde en zieke cellen vernietigen, zoals kankercellen
[7] Tapas Mukhopadhyay et.al. (2002) ‘Mebendazole elicits a potent antitumor effect on human cancer cell lines both in vitro and in vivo’. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12231542
[8] Zie: Nilambra Dogra and Tapas Mukhopadhyay (2012) ‘Impairment of the ubiquitin-proteasome pathway by methyl N-(6-phenylsulfanyl-1H-benzimidazol-2-yl)carbamate leads to a potent cytotoxic effect in tumor cells: a novel antiproliferative agent with a potential therapeutic implication’. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22745125/
[9] Zie: Nilambra Dogra, Ashok Kumar & Tapas Mukhopadhyay, Fenbendazole acts as a moderate microtubule destabilizing agent and causes cancer cell death by modulating multiple cellular pathways. Scientific Reports 2018 Aug 8 (1):11926.
[10] Zie: Yogesh Sharma (2018) Veterinary drug may be repurposed for human cancers: Study: Published on August 27.
thehindubusinessline.com/news/science/veterinary-drug-may-be-repurposed-for-human-cancers-study/article24793200.ece
[11] Zie:fenbendazole.org
[12] Zie bijvoorbeeld: How cancer patients get fake cancer information: From TV to YouTube, a qualitative study focusing on fenbendazole scandle ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9650234/
[13] Je vindt een goede bron van informatie en over de gewenste dosering en over ondersteunende middelen op fenbendazole.org.
[14] Zie ook: ncj.nl/inspiratie/evidence-based-practice-wat-is-dat

Avatar foto

Van origine techneut, en nu al een jaar of 40 betrokken bij de studie van spiritualiteit en religie in de authentieke vormen. Mijn specialisatie is vooral gericht op het gebied van de joodse mystiek en de (christelijke) Kabbalah. Ik ondersteun mensen die zich eveneens geestelijk willen ontwikkelen volgens deze tradities. Ik schrijf artikelen over uiteenlopende spirituele en religieuze onderwerpen. Al deze activiteiten tracht ik te verbinden met mijn levende ervaring als deel van het dagelijkse bestaan.

Schrijf een reactie