Sjamanisme

0

Ellen Grootoonk

Wijsheidsweb, augustus 2017

Het was een uur of vijf, op een zonnige middag in augustus. Ik wandelde in de bossen van het nationaal Park Dwingelerveld. Het was stil en warm. Het bos opende zich voor mij, al mijn zintuigen stonden op scherp. Ik voelde de levensstroom van de bomen in en om me heen. Nog meer dan dat, ik was één met het bos, er was geen verschil meer tussen het bos en mij.

Daar in dat bos in Drenthe begon mijn sjamanistische reis. Deze eenheidservaring liet me op mijn grondvesten schudden. Het was een mystieke belevenis die mij bewust maakte van onze verbinding met alles wat leeft. Mijn intuïtie vertelde me dat ik deze ervaring niet mocht negeren en daagde me uit om op reis te gaan. Omdat de verbinding met de natuur de basis van het sjamanisme is, besloot ik dit pad te onderzoeken. Het bleek een pad van heling en innerlijke ontwikkeling te zijn. De sjamaan in mij werd wakker

Wat is sjamanisme en wat doet een sjamaan?

Oorspronkelijk komt het woord sjamaan uit Siberië en betekent het ‘iemand die weet’. In een traditionele sjamanistische cultuur had de sjamaan de taak om hulp te bieden bij problemen, ziekte en sterven. Het begrip sjamanisme verwijst naar rituelen en praktijken die gebaseerd zijn op de aanname dat er naast de alledaagse werkelijkheid ook een niet-alledaagse werkelijkheid bestaat die bevolkt wordt door geesten en onzichtbare krachten. Een sjamaan bemiddelt tussen beide werelden door in trance ‘op reis’ te gaan.

De balans herstellen

Het hedendaagse westerse sjamanisme is zeer divers. Er wordt gebruik gemaakt van traditionele en nieuwe rituelen uit alle windstreken. Voor veel mensen is sjamanisme een spiritueel pad dat hen helpt zich opnieuw te verbinden met de natuur en om bezieling te ervaren. Voor mij is het sjamanisme een weg gebleken waarin ik mijn intuïtieve talent voluit kan benutten om anderen te ondersteunen bij hun leven. Het is een pad van het hart die er op gericht is de balans te herstellen.

Sjamanistisch werk

Sjamanistisch werk is gericht op het herstellen van de energetische balans. Ik ga op zoek naar de spirituele oorzaak van een klacht. Deze kan lang of kort geleden ontstaan zijn door een ongeval of traumatische gebeurtenis of door iets ogenschijnlijks kleins. Ik onderzoek het energetische veld van een cliënt en kijk of er verstoringen zijn.
Het veld wordt gereinigd en dat voelt voor de meeste mensen weldadig en vitaliserend. Ook kan het zijn dat iemand gedurende zijn of haar leven kracht verloren heeft. Niet lichamelijke kracht maar spirituele kracht, de kracht van de ziel.
Ik maak gebruik van verschillende technieken zoals extractie (het verwijderen van índringers), het ophalen van verloren zielendelen (soul-retrieval) en het zoeken van het krachtdier (power-animal-retrieval). Daarnaast maak ik gebruik van klank en rituelen.

  • Tuva: Shamans and Spirits presented by The Foundation for Shamanic Studies.
    In dit YouTube filmpje kun je een vorm van traditioneel sjamanisme zien. evenals hedendaagse sjamanen die een ritueel doen.
  • Yurek Onzia (2007) Oude kennis voor nieuwe tijden. Leven en lessen van de Hongaarse sjamaan Joska Soos. Leuven: Van Halewijck
Avatar foto

Zingeving en spiritualiteit zijn broodnodig in het leven. En het is iets wat je moet doen. Door vallen en opstaan heb ik geleerd wat daar bij komt kijken. Tijdens mijn studie aan de Universiteit voor Humanistiek heb ik mij verdiept in zingeving en ethiek. Ik ben daar opgeleid tot geestelijk begeleider en docent. Door mijn studie heb ik een stevige theoretische basis verworven. Daarnaast heb ik praktische wijsheid opgedaan in mijn werk, gezin en vriendschappen. Diverse cursussen op het terrein van persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit hebben mij geholpen om hoofd en hart te verbinden.

Schrijf een reactie