Kijk de mens

0

Chrisje Ronde

“Kijk de mens” (2007) olie op doek, 160*100
Wijsheidsweb, 13 juni 2018

“Kijk de mens” is voortgekomen uit oude religieuze beelden zoals Veronica met doek, de Lijkwade en Ecce Homo voorstellingen.

Met dit schilderij wil ik aandacht vragen voor de mens in de schilderkunst, om lichaam en geest te verbeelden.

Vooral wil ik aandacht vragen voor het lichaam. In de gezondheidszorg wordt het vaak gescheiden van elkaar. Pijn wordt vaak in de geestelijke hoek (tussen de oren) gestopt, terwijl je toch echt je lichaam voelt. Onlangs las ik een artikel van Prof. Jenny Slatman die zegt: je lichaam is hoe je in de wereld staat. Dat stemt tot nadenken.

Voor mij is het een bevestiging in mijn schilderwijze omdat ik personen en lichamen schilder die getransformeerd zijn. Niet een kopie, maar een andere werkelijkheid. Een nieuwe primitieve taal, bij wijze van spreken. En dat wil ik behouden omdat dat mijn oorspronkelijkheid is.

Deze krachtige vrouw toont een doek met daarop het gezicht van een mens.
Vaak hebben mijn vrouwen een kap of beschermend hoofddeksel.
Het blauw en groen in dit schilderij vullen elkaar aan en spreken symbolisch.
Groen voor de aarde en natuur die rust en verstilling brengen. Datgene wat ik in de natuur ervaar, neem ik mee naar huis en breng het op deze manier op het doek.
En het blauw als Maria-kleur vanuit het christendom met groen uit de natuur en wat samen een mysterieuze sfeer oproept.

Vanuit deze schildering is later een nieuw schilderij ontstaan, de “Crisisgodin”, een vrouw met rood gewaad en wapperende haren. Deze komt later in een column.

 

Avatar foto

kunstschilder/tekenaar ging op 38 jarige leeftijd naar de Kunst Academie. Een late roeping dus, met daarop volgend de studie Cultuurwetenschappen, die is uitgewaaierd naar diverse wijsheidsgebieden. Dit alles om haar roeping en visie te ondersteunen en de vele wijsheden in beeld te brengen.