Chrisje Ronde
Wijsheidsweb, 1 april 2022
Benazir Buttho, een legendarische vrouw met hoofddoek, als voorbeeld voor thema’s als inkeer en nederigheid. Zij was premier van Pakistan.
Er was een tijd dat wij in Brabant naar de kerk gingen met een hoofddoekje op. Dat was in die tijd gebruikelijk in het katholieke zuiden. Toen mochten meisjes en vrouwen ook nog geen lange broek dragen. Gelukkig is die tijd voorbij.
Maar door de Mariaverering in het katholieke zuiden is mij de hoofdbedekking bijgebleven. Sluiers en kleding met plooien, prachtig!
Michelangelo’s schilderingen heb ik uitgebreid bestudeerd.
Een vrouw met een kap of sluier heb ik altijd een mooi symbool gevonden.
Jammer dat het hele politieke hoofddoekjes gebeuren ontstond en de symboliek ervan werd aangetast.
Toen ik foto’s van Benazir Buttho tegenkwam was ik daarvan onder de indruk omdat ze niet alleen mooi was maar vooral een heel sterke belangrijke vrouw.
Nadat ze vermoord werd op 23 december 2007 heb ik haar portretje voltooid op het paneeltje waarvoor ik toevallig een ovaal lijstje had gevonden op een rommelmarkt.
Een eenheid die de inkeer een kader geeft! Mooier kon niet.
Inkeer die weer door de huidige loc downs en de eenzaamheid tot nadenken stemmen, in een groter mensengebied, in ieders leefwereld.
Het heeft voor mijn onderwerpkeuze vooral te maken met de vrouw die een beschermende kap op haar hoofd heeft. Lichamelijke en geestelijke zorg bij wijze van spreken, als een bezwerend gebaar tegen invloeden van buitenaf en symbool van verdriet.
Een universeel symbool dat ik vaker gebruik in mijn schilderijen, ook bij mannen en androgyne figuren.
Op deze manier wordt een bepaalde religiositeit bewaard en doorgegeven.