Prachtig ploeteren

0

Susanne van Lent

Uit: Pabode, intern blad van de Pabo-opleiding HAN

Op deze grijze koude dinsdag die voorbijgleed als een trage slak, half verscholen in zijn huisje, sleepte ik mezelf voort naar de tijd dat ik niks mocht doen. Mijn avondprogramma was het kijken naar een lezing van Floortje Scheepers, online, bij NIVOZ.

Floortje is psychiater en heeft een boek geschreven met de in mijn ogen zeer aansprekende titel ‘Mensen zijn ingewikkeld’. Ze vertelde over de neiging die we hebben te classificeren, in hokjes te plaatsen en lineair te denken. Zo mooi als zij het kon verwoorden gaat mij dat natuurlijk nooit lukken maar dit is even zoals ik haar verhaal heb beluisterd.

Zij doet een pleidooi om meer vanuit netwerken te denken en doen en gezamenlijk te handelen.

Hoe moeilijk dat ook is, benadrukte ze, maar het vraagt moedig maar gestaag voorwaarts gaan.

Het doet me denken aan de samenwerking in ons deeltijdteam om ons onderwijs flexibeler te maken en te vernieuwen.

We hebben van die dagen dat het lijkt alsof we amper vooruitkomen. De tijd ontbreekt, ook al willen we zo graag vooruit.

Een kort gesprek met Afke en Elly, een telefoongesprek met Fedor; dat kan er nog net van af deze week maar meer ook niet.

Floortje Scheepers gebruikt voor het samenwerken in die netwerken de term prachtig ploeteren!

Morgen verder.

Avatar foto

Ik ben als logopedist verbonden aan de HAN Pabo in Nijmegen. Sinds februari 2017 ben ik afgestudeerd als begeleidingskundige. Tijdens het doen van mijn begeleidingskundig handelingsonderzoek ben ik columns gaan schrijven over wat er in en om mij heen gebeurt waarin ik me geraakt voel. Deze columns laat ik publiceren via het personeelskrantje van de Pabo en vanaf nu ook via deze website.

Schrijf een reactie