Grote katten en huiskatten

0

Nynke Wiersma

Wijsheidsweb, 1 augustus 2019

Grote katten en huiskatten zijn een inspiratie voor me: hun kracht, lenigheid, souplesse en uitstraling. En ook de verschillende tekeningen, kleuren, en het overlevingsinstinct.

Ook de zorgzaamheid van de moeders voor hun jongen spreekt voor mij tot de verbeelding. Voor mij is het onvoorstelbaar dat deze prachtige dieren bedreigd worden, alleen maar omdat de mens zo graag de vacht of de tanden wil hebben.

De serie Grote katten en huiskatten heb ik gemaakt na een uitdaging door mijn lerares op het atelier waar ik iedere week kom, als dagbesteding. Ik had de foto van de cheetah gezien, en dacht: hier wil ik wel iets mee, maar ’t is veel te moeilijk, ik kan het niet.

Ze zei: probeer het gewoon, volgens mij kun je dat wel.

En zo kwam de eerste grote kat op papier, en dat gaf me vertrouwen voor het vervolg van de serie.

Een tekening is van Maine Coon Mo, een prachtige stoere rode kater met een zacht karakter, een man die zich totaal nergens druk om maakt.

Qua materiaal werk ik het allerliefst met potlood en pastelkrijt. Met potlood zet ik de schets op, om vervolgens een mooi kleurenpalet uit te kiezen.
Het voordeel van pastel is dat je kleuren kunt vermengen, donkere kleuren een licht accent kunt geven en andersom. Soms gebruik ik pastelpotloden om net dat ene lijntje te zetten waardoor de ogen of snorharen er beter uitspringen.

De eerste tekening, die van de cheetah Anpo, heeft me ook geïnspireerd tot een gedicht.

De cheetah Anpo, Dageraad in het Indiaans (Lakota)

Jagen, overleven
In het dierenrijk
Zorgen voor
De moeder, het jong

Hoe doen we dat in het mensenrijk?
Met liefde
Met aandacht
Met vertrouwen
Met…

Hoe in te vullen
Met herinneringen
Met prestaties
Met zijn hoe je bent

Dat is genoeg

De tijger Aponi, Vlinder in het Indiaans
(van de Blackfoot stam)
Maine Coon Mo
De tijger Apetu, Dag in het Indiaans (Lakota)
De leeuw Apawi, Zon in het Indiaans (Lakota)
Avatar foto

Na het VWO heb ik een jaar Toerisme gestudeerd in Amersfoort, maar dat bleek niet helemaal bij mij te passen. De keuze viel daarna op Journalistiek, omdat ik schrijven heel erg leuk vind. Ik zag me al helemaal gaan met een camera en een schrijfblok, mijn ambitie was om de tweede Jane Goodall te worden. De opleiding heb ik tijdelijk stop moeten zetten; later heb die weer opgepakt en ik studeerde in 2007 af. Daar na ben ik op het creatieve pad geraakt. Ik dacht altijd: ik ben helemaal niet creatief, maar al doende heb ik ontdekt hoe enorm fijn het is om iets te maken, met je handen bezig te zijn in plaats van met je hoofd.