Niek van den Raad

Niek van den Raad

Niek van den Raad (1943) is schrijver, verhalenverteller, dichter, schrijfcoach en onderwijskundige. Hij laat zich inspireren door de natuur, kunst, relaties en het toeval.

Door te spelen met taal geeft hij mede zin aan zijn bestaan. Hij beleefde veel plezier aan de activiteiten van De Blauwe Kom, vooral om daarmee anderen te raken en te inspireren. Diverse gedichten zijn bekroond, genomineerd of opgenomen in verzamelbundels. Van hem verschenen gedichtenbundels:, verhalenbundels, een roman en een werkboek voor beginnende dichters en schrijvers.

Literaire bekroningen

Proza

  • 2003 Winnaar Nieuwegeinse literatuurprijs voor proza met het verhaal De albasten vogel.
  • 2007 Genomineerd voor de Helmondse Literatuurprijs met het verhaal Het interview (Opgenomen in wedstrijdbundel).
  • 2008 1e prijs Verhalenwedstrijd van Het Straatjournaal Haarlem e.o. Met het verhaal: Buurvrouw 341.
  • 2008 Nominatie voor de Nieuwegeinse literatuurprijs voor Proza met`De ansichtkaart (shortlist van 4).
  • 2008 Trouw Schrijfwedstrijd ‘Mijn betere ik’ (2e prijs). Met het verhaal: Goede Vrijdag.
  • 2010 2e prijs Verhalenwedstrijd van Het Straatjournaal Haarlem e.o. met het verhaal
  • 2008 Nominatie voor de Nieuwegeinse literatuurprijs voor Proza met De derde weg (shortlist van 10).

Poëzie

Vrienden van het Schrijven Noord Holland
  • 1999 Wedergeboorte, Tweede prijs
  • 2000 Kerstnacht met sterren, Tweede prijs
  • 2011 Nominatie Nieuwegeinse literatuurprijs voor poëzie met gedicht: De verte (shortlist van 10).

In 2000 is door Maya Plas en Niek van den Raad De Blauwe kom opgericht met als doel programma’s aan te bieden rondom taal voor diverse groepen en leeftijden. Programma’s om actief aan mee te doen of om naar te kijken en te luisteren. Zij beschikken over een uitgebreid repertoire van bestaande en zelfverzonnen verhalen. Ze werkten daarbij graag samen met muzikanten. In de loop der jaren is het volgende aanbod ontwikkeld: verhalenvoorstellingen voor jong en oud met muziek, gastoptreden bij alle gelegenheden, interactieve lezingen over poëzie of proza, internetcursussen: proza en poëzie met groepsbijeenkomsten, schrijfbegeleiding, workshops voor proza, poëzie, boeiend vertellen, verhalenwandelingen door bos of stad.
Niek en Maya hebben besloten per 1 januari 2021 de activiteiten te beëindigen.

Publicaties Niek van den Raad

(Noemde zich voorheen Nico)

Proza

Dichter bij de verte

Deze verhalenbundel bestaat uit 34 korte verhalen in diverse genres; levensverhalen, fantasieverhalen, sprookjes, realistische verhalen, humorverhalen en magisch realistische verhalen. De aanleiding tot de verhalen is divers geweest: wedstrijden opdrachten, afspraken in schrijfgroepen of persoonlijke ervaringen.
De verhalenbundel is verkrijgbaar bij erkende boekwinkels, maar ook te bestellen via de webwinkel van Boekscout, www.boekscout.nl. Dichter bij de verte (182 pagina’s). € 16,95 ISBN-nummer: 978-94-6206-070-8

Het archief

Een roman over twee mannen die op zoek zijn naar geluk. De één probeert te ontdekken waarom hij abrupt zijn gezin heeft verlaten en probeert zo goed en kwaad als het kan zijn leven weer op de rails krijgen. De ander onderzoekt of hij in Noorw3egen wel gelukkig zijn. De twee hebben met elkaar contact via e mails.
Het Archief (112 pag.) kost € 13,50 (excl. verzendkosten) ISBN 9789463187367.
www.denieuwebestseller.nl

De blauwe vogel en andere vertelverhalen

Tussen 2000 en 2015 heeft De Blauwe Kom in opdracht diverse verhalen verzonnen voor evenementen en exposities of naar aanleiding van een opdracht bij een schrijfcursus van De Blauwe Kom. De meeste verhalen zijn één of meerdere keren verteld. Ter gelegenheid van ons vijftienjarig bestaan (2015) hebben we 34 verhalen gebundeld.
De bundel De blauwe vogel en andere vertelverhalen is te bestellen via deblauwekom@planet.nl, € 10,= (incl. verzendkosten).

Leermateriaal

Schrijven kan zo leuk zijn

Een werkboek in het bijzonder bestemd voor beginnende dichters en schrijvers. In het werkboek is vijftien ervaring als docent creatief schrijven gebundeld. Het boek is bedoeld een inspiratiebron om een persoonlijke stijl en zeggingskracht te ontdekken en te ontwikkelen.
ISBN 97894634227418, € 15,= www.denieuwebestseller.nl

Poëzie

De passie van pen en penseel

Deze bundel is het resultaat van een creatieve samenwerking tussen Niek, als een gepassioneerd dichter, en de expressieve kunstenares Marianne Bongers.
De bundel van 74 pagina’s met 26 afbeeldingen van schilderijen en 27 gedichten ISBN 97846368742, € 15,= (excl. verzendkosten) www.denieuwebestseller.nl

Woord en als schuilplaats

In deze bundel worden in 29 gedichten de fases van een rouwproces verwoord. In de bundel zijn illustraties van Maya Plas en pentekeningen van Niek van den Raad opgenomen.
ISBN 9789462542037, € 12.50 (excl. verzendkosten) www.denieuwebestseller.nl.

Met onbekende bestemming

Deze dichtbundel verscheen in 2001 bij De Beuk (Amsterdam). De bundel bestaat uit 24 gedichten die zijn geïnspireerd op schilderijen, beelden en reisherinneringen.
€ 10,= (incl. verzendkosten), te bestellen via deblauwekom@planet.nl.

Water wiegt stilte

Deze bundel bevat een selectie van 23 gedichten en 8 haiku’s die Niek geschreven heeft tijdens vakanties in Noorwegen. Elk gedicht is gekoppeld aan een schilderij (pen, pastel of aquarel) van een Noors landschap.
De bundel is een ode aan het landschap dat zijn ziel heeft geraakt.
ISBN 9789463181471, € 13,50 www.denieuwebestseller.nl.

Alfa en Omega

De gedichten in deze bundel zijn geïnspireerd op zes tekeningen die de tweede vrouw van Niek, Joke, een paar jaar voor haar dood (1992) heeft getekend. De tekeningen verbeelden een leven van begin tot eind en hoe een mens kan helen van pijn en verwarring.
€ 13,= (excl. verzendkosten), te bestellen bij deblauwekom@planet.nl

Wijsheden van Niek van den Raad