Spelen met glas

0

Veronica Huisintveld

Bron: de site veronicaglasinlood

Glas-in-lood en brandschilderwerk

Glas-in-lood is de benaming voor een vensterraam bestaande uit stukken glas gevat in loodlijsten. In een eenvoudige uitvoering vormen de loodlijsten een rechthoekig raamwerk waarin stukken blank vensterglas gevat zijn. De techniek van glas in lood is al zeer oud.

Glas in lood leent zich uitstekend voor kunstzinnige uitvoeringen, met kleurrijke voorstellingen. Stukken gekleurd of gebrandschilderd glas worden naar het patroon van de gewenste voorstelling gesneden en gevat in loodlijsten, die op de punten waar zij elkaar kruisen aan elkaar worden gesoldeerd. Om het raam waterdicht te maken wordt tussen de loodlijst en het glas een kit aangebracht.

Brandschilderen is ook een eeuwenoude techniek om op glas te tekenen. In de Middeleeuwen werd het al gebruikt, met als belangrijkste toepassing het versieren van kerkramen. Vaak wordt het brandschilderwerk gecombineerd met glas in lood.

Het project: een complete glazen wand

Deze Maldense opdrachtgever wilde een uitgebreid ontwerp met dieren, bloemen, een waterpartij en een zon. Daar mevrouw gek is op uilen, kwam er ook een uil bij!
De soorten glas, die zijn gebruikt zijn veelzijdig: van mond geblazen tot machinaal gemaakt glas, zodat er een keur aan kleuren en motieven ontstaat.

Er is hier voor een combinatie van Tiffany, glas in lood en brandschilderwerk gekozen, omdat je daarmee heel fijn kunt werken.
Bekijk de libelle in het patroon, die is als ‘t ware op het glas geschilderd en daarna in de glasoven ingebrand. Ook de uil bestaat deels uit brandschilderwerk: de ogen en de vleugels zijn met de Tiffany techniek gedaan.
Dit was weer een enorme leuke speelse opdracht, echt spelen met glas!

Avatar foto

Vanaf 1994 ben ik bezig met glas in lood en sinds 2000 heb ik mijn eigen glas-in-lood bedrijf. Als kind ben ik betoverd geraakt door de kleuren van de ramen in kerken en toen al waren tekenen en schilderen mijn hobby’s. Mijn creatieve vaardigheden heb ik verder ontwikkeld met verschillende opleidingen en cursussen. Deze komen nu goed van pas bij het ontwerpen van patronen voor het maken van brandschilderingen en glas in lood.