Op weg naar een ethisch reveil

0

Gerty van Summeren

In de reacties op Volkskrantdossier De burn-outfabriek (Bormans, Effting & Feenstra, 2022) zie ik op sociale media een eendimensionaal beeld verschijnen.

Van Nieuwkerk is fantastisch, de watjes moeten niet zeuren, of net andersom, van Nieuwkerk is een griezel, wegwezen met die man.
Deze primaire reacties moeten ons niet laten afleiden van de potentie van dit Volkskrantonderzoek om bij te dragen aan, inderdaad Matthijs, een ethisch reveil.

De geïnterviewden gunnen ons een blik in hun innerlijke strijd, hun fouten en hun falen ten aanzien van die zo herkenbare vraag: hoe blijf je je ethisch kompas richten op de menselijke maat in een prestatiegerichte omgeving?

Het ethisch kompas[1]

Dat is hier misgegaan en dat is pijnlijk en verwoestend voor veel mensen geweest. Maar het is niet te laat om het anders te doen.
Juist van Nieuwkerk, briljant in vele opzichten lees ik, kan hier een rol in spelen.
Zijn programma’s zijn bedoeld, zegt hij, om te dienen als medicijn tegen angst en lelijkheid en god weet dat we daar nog steeds, of meer dan ooit, nood aan hebben.
Gebruik de spiegel die je hebt opgehangen, van Nieuwkerk, en word je betere zelf.
Dit Volkskrantverhaal is een spiegel voor velen.

Blijft het bij de constatering dat de televisiewereld nu eenmaal een keiharde wereld is? Waarom zouden we het daarbij laten?
De televisiewereld wordt gemaakt door mensen, die afspraken kunnen maken, die met elkaar kunnen praten over welke waarden en normen ze willen naleven.

De spiegel geldt voor allen van ons, die wel eens struikelen in dat wankele evenwicht op de werkvloer tussen je invloed laten gelden en ruimte laten voor anderen. De mensen die hebben meegewerkt aan dit onderzoek staan er niet per se fraai op maar ze hebben het toch gedaan en dat zal zijn gebeurd vanuit een verantwoordelijkheidsgevoel en een besef dat wij, mensen, lessen kunnen trekken uit de fouten van anderen.

Laten we de handschoen oppakken en vandaag, op ons werk, bespreken hoe het ons eigenlijk vergaat. Waar bullebakken wij overheen, naar welke zwakke stemmen moeten wij beter luisteren?

  • Bormans, A., Effting, M., & Feenstra, W. (2022, 19 november). De burn-out fabriek. De Volkskrant, p. 10 en De Volkskrant Zaterdag, 6.

[1] Bron: Military Compass of J. Lindsay Brough (1916),  Europeana 1914-1918 collection

Avatar foto

is begeleidingskundige en supervisor, werkzaam bij de Sociale Wijkteams in Arnhem en bij de opleiding Social Work aan de HAN in Nijmegen.

Schrijf een reactie