Drs. Sieth Delhaas (1936) geboren en opgevoed in Rotterdam binnen een (gewoon) gereformeerd milieu, ontwikkelde zich als volwassene via 35 jaar wonen in het katholieke Zuiden, feministische theologie en haar reizen naar gebieden waar andere levensbeschouwingen ‘einheimisch’ zijn, tot een vrouw die altijd zal blijven ophoren.
Na tien jaar huwelijk en vier kinderen deed ze een schriftelijke opleiding journalistiek. De functie van hoofdredacteur van een regionaal kerkblad en de kennismaking met feministische theologie verleidden haar tot een vierjarige deeltijdopleiding theologie.
Na het overlijden van haar echtgenoot begon ze een studie Cultuurwetenschappen bij de Open Universiteit, en last but not least, de driejarige cursus Filosofie Oost-West in Utrecht.
Voordat ze haar studie aan de OU begon, had ze er al zo’n twintig jaar journalistiek op zitten. Journalistiek werk en daar verslag van doen is, zoals ze leerde, ook een vorm van onderzoek. Met haar studie hoopte ze aan haar werk, waar mogelijk en nodig, een wetenschappelijke basis te geven. Die studie werd, vindt ze zelf, een schatkist voor de rest van haar leven.
Verantwoordelijkheid is weten dat elk van mijn daden mij vormt, mij definieert, mij uitvindt. Bij het kiezen van wat ik wil doen verander ik geleidelijk. Al mijn beslissingen laten een spoor achter in mijzelf voordat ze dat doen in de wereld om mij heen…
Uit: ‘Het goede leven’, p 96 – Fernando Savater (2015)
Wijsheden van Sieth Delhaas