Sabine Fleischer

Sabine Fleischer

Sabine Fleischer (1977) is zelfstandig restaurator voor oude boeken. Zij conserveert en restaureert voor verschillende erfgoedinstellingen (bibliotheken, archieven, musea) èn particulieren.
Sabine conserveert en restaureert met ‘respect voor het object’ met als uitgangspunt het behouden en het bruikbaar houden van de objecten.
Een behandeling is zo min mogelijk ingrijpend, maar toch zoveel als nodig.
Daarbij wordt de Internationale Ethische Code voor restauratoren gevolgd.

Haar vak heeft Sabine geleerd tijdens een handboekbindopleiding in Berlijn, die zij vervolgd heeft met een studie boek- en papierrestauratie in Amsterdam.
Tijdens haar studie heeft zij tevens werkervaring opgedaan in internationale ateliers: bijvoorbeeld in Cairo en in Schotland.

Sabine heeft goede handvaardigheden om met verschillende materialen zoals papier, linnen, leer, perkament, en soms ook met metalen te werken.
De veelzijdigheid en afwisseling van het werken met deze materialen en tevens rekening houdend met hun vervalprocessen maken het boekrestauratievak zeer uitdagend voor haar.
Zij heeft gefundeerde kennis over de historische vervaardiging van boeken en over de manier waarop de verschillende boekconstructies functioneren.

In overleg met haar klanten bekijkt zij de mogelijkheden om een passende behandeling bij de aangeboden objecten uit te voeren.
In een enkel geval betekent ook dat géén behandeling de beste optie is.

Een oud boek mag ook oud eruit zien.

Sabine Fleischer is per e-mail te bereiken.

Wijsheden van Sabine Fleischer